Ο Λουτσέσκου να σταματήσει να εκθέτει τον ΠΑΟΚ

Ο τρομερός Λουτσέσκου ξαναχτύπησε και μάλιστα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που το είχε κάνει πριν από μερικούς μήνες. Κάνοντας απαράδεκτες συγκρίσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Γερμανία του Χίτλερ με αφορμή τα όσα έγιναν στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Μάιο, μιλώντας στο Βουκουρέστι σε ρουμανικό μέσο, όπου είχε κληθεί να σχολιάσει τα αισθήματά του μετά την κατάληψη της δεύτερης θέσης στο ελληνικό πρωτάθλημα, είχε υποστηρίξει ότι «μόνο στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη φασιστική Γερμανία ίσως θα μπορούσαν να συμβούν αυτά που έγιναν στο ελληνικό πρωτάθλημα».

Η δήλωση αυτή ήταν πολλαπλώς απαράδεκτη. Όποια γνώμη και εάν έχει κανείς για τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου, η Ελλάδα δεν είναι η χιτλερική Γερμανία.

Επιπλέον, ειδικά στην Ευρώπη υπάρχει μια ευαισθησία στο πώς χρησιμοποιούνται αυτές οι αναφορές. Δηλαδή, το να χρησιμοποιείς ελαφρά τη καρδία τις αναφορές στον Χίτλερ, θεωρείται ότι είναι ως να μειώνεις και «σχετικοποιείς» τη σημασία των εγκλημάτων του ναζισμού σε μια εποχή που χρειάζεται να απαντηθεί ο νεοφασισμός.

Όλα αυτά μετρούν πολύ και στο ποδόσφαιρο. Εδώ και πολλά χρόνια έχει γίνει σαφές ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου πρέπει να αποπνέει διαφορετικό ήθος και να αποφεύγει οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση νομιμοποίηση ακραίων αντιδραστικών ιδεολογιών.

Και αυτό είναι και υποχρέωση των ομάδων. Που είναι υπόλογες για τη συμπεριφορά των παικτών, των οπαδών αλλά και των προπονητών.

Δηλαδή, εάν ο Λουτσέσκου κάνει μια απαράδεκτη δήλωση πάνω σε ένα θέμα που θεωρείται σημαντικό, η ομάδα του, εν προκειμένω ο ΠΑΟΚ, είναι υπόλογη. Φέρει και αυτή ευθύνη. Μπορεί ακόμη και να τιμωρηθεί.

Όμως, ο Λουτσέσκου δεν έβαλε μυαλό παρά τον θόρυβο που προκλήθηκε και τότε με τις δηλώσεις του.

Έτσι λοιπόν αποφάσισε να ξαναχτυπήσει υποστηρίζοντας με δηλώσεις του ότι: «Πιστεύω πως στην ιστορία του αθλητισμού, στην ιστορία του ποδοσφαίρου, αυτό συνέβη μόνο κατά την διάρκεια της Γερμανίας του Χίτλερ. Δεν θυμάμαι ποτέ καμιά αντίστοιχη κατάσταση».

Δηλαδή, έχοντας κάνει μια φορά μια άστοχη και πολλαπλά εσφαλμένη δήλωση, για την οποία είχε προκληθεί μεγάλος θόρυβος, αποφάσισε απλώς να την κάνει ξανά.

Στο βαθμό που το ξανακάνει δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητος. Πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις.

Για να δοθεί το μήνυμα ότι με κάποια πράγματα δεν παίζουμε, ότι δεν εκθέτουμε τις ομάδες μας, ότι δεν σχετικοποιούμε τα εγκλήματα του ναζισμού και ότι πρώτα σκεφτόμαστε και μετά μιλάμε.

Ούτε βάζουμε τις ομάδες μας να τρέχουν πίσω από δηλώσεις μας αντί να συγκεντρώνονται στα κρίσιμα ματς που έχουν να δώσουν.

Σε τελική ανάλυση εάν ο Λουτσέσκου ξέρει να τοποθετείται σωστά μόνο για το τόπι, ας αρκεστεί σε αυτό. Αν του λείπει η πολιτική παιδεία δεν είναι απαραίτητα κακό. Κακό είναι να είναι αδαής και να λέει κοτσάνες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ