H υπουργός Πολιτισμού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νομοθετικών ρυθμίσεων για την προστασία των μνημείων

Ανοιχτό άφησε η υπουργός Πολιτισμού το ενδεχόμενο να γίνουν επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις για την πλήρη εξαίρεση των μνημείων από την μεταβίβαση τους στο Υπερταμείο. Η Μυρσίνη Ζορμπά στην πρώτη της επίσκεψή στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) δεν απέκλεισε την περίπτωση να γίνουν ενέργειες ώστε να υπάρχει πλήρης προστασία των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων που πέρασαν στον Υπερταμείο.

«Δεν υπάρχει ευθύνη μέσα στο ΥΠΠΟΑ» δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το σκάνδαλο που έχει προκύψει αναφέροντας ότι για το θέμα έχει μιλήσει ήδη με τον πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος «δεν δείχνει να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, γιατί ξέρει καλύτερα πως ό,τι προστατεύεται από το Σύνταγμα δεν έχει πρόβλημα. Νομίζω, όμως, ότι αυτή η φασαρία θα ευνοήσει το να μπορέσει το Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο να φτάσει στους πολίτες. Γιατί ζήτημά μας δεν είναι να το έχει κλειστό το Υπουργείο. Το ζήτημά μας είναι εσείς κι εγώ που έχουμε ένα σπίτι, ένα ακίνητο κάπου, να μπορούμε να μπαίνουμε (σσ. στο Αρχαιολογικό Κτηματολόγιο) και να το ελέγχουμε».

Η κ. Ζορμπά σε σχετική ερώτηση άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά καθώς δεν απέκλεισε αλλά ούτε και επιβεβαίωσε τις επιπλέον νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως συζήτησε και σε συνάντηση που είχε με τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων. «Είπαμε ότι υπάρχει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, στον βαθμό που παραμείνει μια δυσπιστία ενώ εξαιρούνται, να μπορέσουμε να θωρακίσουμε θεσμικά ακόμα καλύτερα. Γιατί κανείς δεν θέλει να ανοίγει μια τέτοια συζήτηση. Είναι ολοφάνερο» είπε η ίδια χαρακτηριστικά.

«Ξέρουμε πώς γίνονται όλα αυτά τα πράγματα, όταν είναι κωδικοποιημένα, όταν είναι μια στιγμή που ζητάνε έναν κατάλογο ή οτιδήποτε» σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι «οι νομικοί θα εξετάσουν πάρα πολύ σοβαρά» την οποιαδήποτε επιπλέον προστασία, «αφού αναλυθούν οι κωδικοί».

Στο επίκεντρο νέοι και παιδιά

«Ένας από τους στρατηγικούς άξονες που θα έχουμε στην καινούργια χρονιά θα είναι οι νέοι και τα παιδιά, διότι διαπιστώνουμε ότι δεν υπάρχει ένα πρόγραμμα γι’ αυτούς. Ζήτησα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την υποστήριξή του, ώστε σύντομα να ανοίξει τις πόρτες του στο θέμα αυτό και στη συνέχεια όλης της χρονιάς να μπορούμε να συνεργαστούμε μαζί του για να προωθήσουμε το ζήτημα. Διότι «παιδιά και νέοι» μάς παραπέμπει επίσης σ’ έναν πολιτισμό των ευάλωτων. Φυσικά ισχύει για όλους, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να δούμε και να αναδείξουμε θέματα που υπάρχουν στα ιδρύματα, στις φυλακές, στους Ρομά, στους μικρούς μετανάστες και πρόσφυγες, δηλαδή σε ειδικές κατηγορίες παιδιών που μας ενδιαφέρει πάρα πολύ». Αυτό δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, σήμερα στους δημοσιογράφους, μετά την πρώτη, ως υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, εθιμοτυπική επίσκεψή της στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Η κ. Ζορμπά ανέφερε ότι «θα είναι σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας, καθώς και με πολλούς άλλους φορείς» για την προώθηση του ζητήματος, ενώ σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν πρόκειται για έναν νέο θεσμό, απάντησε: «Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε να τον κάνουμε θεσμό. Ωστόσο, θα δείξουμε τη σημασία που έχει το θέμα, διότι είναι ανύπαρκτο μέσα στο προγραμματισμό του ΥΠΠΟΑ. Ως τώρα έγιναν απόπειρες, αλλά ήταν μικρές. Εμείς θέλουμε να το προωθήσουμε, διότι το μέλλον είναι τα παιδιά».

«Πρέπει να αναπτυχθεί αυτή η σχέση και δεν εννοούμε μόνο με τις τέχνες και τη δημιουργικότητα. Φυσικά εννοούμε τη δημιουργικότητα που είναι συμμετοχική, αλλά και να προβάλλουμε τον πολιτισμό της καθημερινής ζωής. Δηλαδή, το πώς συμπεριφερόμαστε, ποια είναι η ταυτότητά μας, πώς νιώθουμε απέναντι στον άλλον, το διαφορετικό» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, η κ. Ζρμπά επισήμανε τη σημασία του ΚΑΣ, το οποίο χαρακτήρισε «ένα όργανο όχι μόνο με ιστορικότητα, αλλά και με μια διαρκή παρουσία και μάλιστα πανελλαδική». «Είναι ένα σημείο αναφοράς, οι καιροί αλλάζουν, αλλά είναι φανερό ότι αυτό που λέμε πολιτιστική κληρονομιά έχει ανάγκη από αυτόν τον άξονα, γύρω από τον οποίο γυρίζουν διάφορα θέματα» υπογράμμισε, κάνοντας -μεταξύ άλλων- λόγο για τις αυτεπιστασίες οι οποίες, όπως είπε, «είναι πολύ μεγάλη κατάκτηση, που δεν πρέπει να απειληθούν». «Όταν έρχεται μια απόφαση από εσάς (σσ. τα μέλη του ΚΑΣ), δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι η σωστή απόφαση» κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ