Έρχονται κατασχέσεις για τα απλήρωτα "χαράτσια" του ν. Κατρούγκαλου

Με κατασχέσεις κινδυνεύουν από την 1η Οκτωβρίου 200.000 ελεύθεροι επαγγελματίες που έχασαν έστω και μία δόση για την εξόφληση των ανείσπρακτων ασφαλιστικών "χαρατσιών" του νόμου Κατρούγκαλου. Μάλιστα, είναι για πρώτη φορά που μπαίνουν στο στόχαστρο των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης οφειλές του 2017. Το συνολικό ύψος τους φτάνει ακόμα και τα 750 εκατ. ευρώ.

Και αυτό γιατί από την παραπάνω ημερομηνία και έπειτα θα ξεκινήσει η μεταφορά των νέων αυτών –ληξιπρόθεσμων– χρεών των ελεύθερων επαγγελματιών στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ). 

Αυτό θα αναλάβει από εκεί και έπειτα την είσπραξή τους, υπό την απειλή επιβολής κατασχέσεων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επαγγελματιών. 

Έτσι, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει "μειώσεις" στις εισφορές τους για το 2019, ετοιμάζεται να εντατικοποιήσει το "κυνήγι" των επαγγελματιών. Άμεσος στόχος του υπ. Εργασίας δεν είναι άλλος από την κατεπείγουσα αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές. Κάτι τέτοιο έχει τεράστια σημασία για την κυβέρνηση, καθώς μέχρι τέλος του τρέχοντος έτους θα επιχειρήσει με κάθε δυνατό τρόπο να "φουσκώσει" τα πλεονάσματα των ασφαλιστικών ταμείων και συνολικότερα του κρατικού Προϋπολογισμού, προκειμένου να ενισχύσει τη διαπραγματευτική θέση της περί μη εφαρμογής των περικοπών στις συντάξεις το 2019.

Τι αλλάζει, ποιοι θα πληγούν

"Όπλο" προς αυτή την κατεύθυνση είναι και τα ανείσπρακτα "χαράτσια" του 2017, τα οποία θα μεταφερθούν από τον επόμενο μήνα στη δικαιοδοσία του ΚΕΑΟ.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι και σήμερα στο ΚΕΑΟ μεταφέρονταν συνεχώς μόνο ληξιπρόθεσμες οφειλές οι οποίες είχαν "γεννηθεί" έως και την 31η Δεκεμβρίου 2016.

Έτσι, η αύξηση η οποία σημειώνεται τελευταία, κάθε τρίμηνο, στα συνολικά χρέη εργοδοτών, επαγγελματιών και αγροτών προς τα Ταμεία (33,8 δισ. ευρώ το β' τρίμηνο του 2018, έναντι 31,7 δισ. το προηγούμενο) σημειωνόταν μόνο λόγω μεταφοράς χρεών προ του 2017 και όχι εκείνων που "γεννήθηκαν" από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και έπειτα.

Το αργότερο έως τέλος του 2018 θα πρέπει να αναμένεται νέα "έκρηξη" οφειλών προς τα Ταμεία...

Και αυτό γιατί την ερχόμενη Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία για την καταβολή της 5ης και τελευταίας δόσης εξόφλησης των χρεών τα οποία δημιούργησαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προς τα Ταμεία από την 1η Ιανουαρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου του 2017.

Τα χρέη αυτά "γεννήθηκαν" επειδή οι υπόχρεοι επαγγελματίες δεν κατέβαλαν πέρσι εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους βάσει του εισοδήματός τους. Από τις μη καταβληθείσες περσινές εισφορές προέκυψαν χρεωστικά υπόλοιπα.

Αυτά, πιο συγκεκριμένα, προέρχονται από εισφορές οι οποίες:

- Δεν καταβλήθηκαν καθόλου. Δηλαδή, οι υπόχρεοι επαγγελματίες δεν πλήρωσαν ούτε σεντ για εισφορές υπέρ των Ταμείων.

- Καταβλήθηκαν εν μέρει. Με άλλα λόγια, έγιναν από τους υπόχρεους μόνο καταβολές "έναντι".

- Προέκυψαν από τον επαναϋπολογισμό των εισφορών του 2017 με βάση το καθαρό δηλωτέο εισόδημα του 2016 (εφόσον αυτό ήταν υψηλότερο του 2015 και πάνω από 7.032 ευρώ).

Η παραπάνω προθεσμία (ή όποια άλλη μελλοντική, στην περίπτωση που δοθεί παράταση από πλευράς ΕΦΚΑ) δεν αφορά πρακτικά μόνο την 5η δόση των χρεωστικών υπολοίπων του 2017, αλλά και όλες τις προηγούμενες οι οποίες δεν καταβλήθηκαν.

Επομένως, όποιος δεν πλήρωσε κάποια από τις προηγούμενες δόσεις ή όλες τις προηγούμενες  (δηλαδή από την 1η έως και την 4η), μπορεί έως την παραπάνω ημερομηνία να τις εξοφλήσει έτσι ώστε να μην καταστούν ληξιπρόθεσμες.

Εφόσον οι οφειλές του 2017 δεν θα εξοφληθούν έως και τις 28/9, θα καταστούν ληξιπρόθεσμες. Αυτό σημαίνει πως θα μεταφερθούν αυτομάτως στο ΚΕΑΟ. Και από εκεί και πέρα ο εν λόγω φορέας θα στείλει ειδοποιητήρια, με τα οποία θα καλεί τους οφειλέτες των Ταμείων να εξοφλήσουν τις οφειλές τους εφάπαξ ή τμηματικά, δηλαδή σε 12 δόσεις μέσω της "πάγιας ρύθμισης".

Τον Οκτώβριο η εκκαθάριση του 2017 για τα "μπλοκάκια"

Τον ερχόμενο μήνα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση των εισφορών του 2017 για τους παράλληλα απασχολούμενους και τους αμειβόμενους με δελτίο παροχής υπηρεσιών ("μπλοκάκι").

Με άλλα λόγια, από τα μέσα του Οκτωβρίου και έπειτα θα σταλούν ειδοποιητήρια στους παραπάνω ασφαλισμένους για το αν προκύπτει πιστωτικό ή χρεωστικό υπόλοιπο. Όσοι έχουν χρεωστικό υπόλοιπο, θα πρέπει να το εξοφλήσουν σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις (έως τον Φεβρουάριο-Μάρτιο του 2019) παράλληλα με την καταβολή των τρεχουσών εισφορών. Όσων παράλληλα απασχολούμενων και "μπλοκάκηδων" τα χρεωστικά υπόλοιπα δεν εξοφληθούν, θα μεταφερθούν άμεσα στο ΚΕΑΟ. Όσοι έχουν πιστωτικό υπόλοιπο θα τους επιστραφεί, εφόσον δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα Ταμεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ