Μίχαλος: Η κοινωνία δεν έχει άλλες αντοχές απέναντι στο κύμα της ανεργίας

"Η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας θα απαιτήσει ένα νέο μοντέλο αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού της χώρας", σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κωνσταντίνος Μίχαλος μιλώντας σήμερα στο Impact Forum για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Καινοτομία.

"Αυτό σημαίνει ότι από τώρα και για τα επόμενα χρόνια, τόσο η διάρθρωση όσο και οι ανάγκες της αγοράς θα αλλάζουν όλο και περισσότερο. Θα αναδεικνύονται νέες ευκαιρίες, θα απαιτούνται νέες δεξιότητες. Θα ενισχύεται όλο και περισσότερο η ανάγκη για κινητικότητα και μετάβαση: μετάβαση σε διαφορετικά αντικείμενα, ή σε διαφορετικές μορφές εργασίας. Μετάβαση από τη μισθωτή απασχόληση στην ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας", ανέφερε ο κ. Μίχαλος και πρόσθεσε: "Σε αυτή την προσπάθεια απαιτείται η συνένωση δυνάμεων μεταξύ της Πολιτείας, της Κοινωνίας των Πολιτών και των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της Εταιρικής Βιωσιμότητας.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ υπογράμμισε εξάλλου ότι πλέον η κοινωνία "δεν έχει άλλες αντοχές, απέναντι στο κύμα της ανεργίας".

"Η χώρα μας δεν έχει την πολυτέλεια να στερείται τις ικανότητες και το ταλέντο ανθρώπων, που σήμερα είτε βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας, είτε οδηγούνται αναγκαστικά στη μετανάστευση", σημείωσε ο κ. Μίχαλος. "Έχουμε νέα παιδιά, που επένδυσαν κόπο και χρήμα να αποκτήσουν προσόντα, για να βρουν μπροστά τους κλειστές πόρτες και υποτυπώδεις αμοιβές.

Αντίστοιχα, έχουμε μια γενιά ικανών και έμπειρων στελεχών που στην ηλικία των 40 – 45 ετών, βρέθηκαν εκτός εργασίας λόγω της κρίσης. Άνθρωποι που δυσκολεύονται ιδιαίτερα να επανενταχθούν, είτε γιατί υπάρχουν πια περιορισμένες θέσεις στο επίπεδό τους, είτε γιατί θεωρείται ότι έχουν υψηλότερο κόστος για τον εργοδότη.

Η επιτάχυνση της ανάπτυξης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, μέσα από την κινητοποίηση παραγωγικών επενδύσεων, είναι μέρος της απάντησης στο πρόβλημα. Αναγκαίο, αλλά όχι από μόνο του αρκετό".

Εκτίμησε τέλος ότι "η επόμενη ημέρα για την ελληνική οικονομία θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το παρελθόν".

Όπως ανέφερε "μετά την ουσιαστική – και τυπική πλέον – χρεοκοπία του κράτους, η ανάπτυξη θα πρέπει πλέον να τροφοδοτηθεί αποκλειστικά από τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Και θα πρέπει να στηριχθεί σε νέους κλάδους και δραστηριότητες, με εξωστρεφή προσανατολισμό και υψηλότερη προστιθέμενη αξία".