Η Ryanair ματαίωσε 190 πτήσεις στην Ευρώπη -Λόγω απεργίας του προσωπικού

Στη ματαίωση 190 πτήσεων προχωρά η αεροπορική εταιρεία Ryanair, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες για την Παρασκευή, λόγω νέας απεργίας του προσωπικού καμπίνας στην Ευρώπη.

Η εταιρεία «ζητά συγγνώμη από τους 30.000 πελάτες (σε σύνολο 450.000) που θα επηρεαστούν από αυτές τις αδικαιολόγητες αναταράξεις» που αφορούν το 8% των πτήσεων, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ryanair, επιρρίπτοντας την ευθύνη για τις ακυρώσεις των πτήσεων σε «μια μικρή μειονότητα του προσωπικού καμπίνας στην Ισπανία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Πορτογαλία, την Ιταλία και τη Γερμανία».

Η Ryanair έχει πληγεί ιδιαίτερα από το καλοκαίρι από τις αλλεπάλληλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ηταν το αποκορύφωμα μιας ενδημικής κοινωνικής διένεξης που την ανάγκασε τους τελευταίους μήνες να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα, κάτι που αρνιόταν να κάνει τα πρώτα 30 χρόνια της λειτουργίας της.

«Αυτές οι επαναλαμβανόμενες και άχρηστες απεργίες πλήττουν τη δραστηριότητα της Ryanair και την εμπιστοσύνη των πελατών, σε μια εποχή που οι τιμές του πετρελαίου αυξάνονται. Αν συνεχίσουν, θα αναγκαστούμε να αναθεωρήσουμε τη δραστηριότητά μας για φέτος τον χειμώνα και για το καλοκαίρι του 2019», προειδοποίησε ο διευθυντής μάρκετινγκ της εταιρεία, Κένι Τζέικομπς.

Η εταιρεία αφήνει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να περιορίσει το εύρος της ανάπτυξης των δραστηριοτήτων της τους επόμενους μήνες. Η διεύθυνση της Ryanair έχει ήδη απειλήσει με αντίποινα στον εργασιακό τομέα τα συνδικάτα που προκηρύσσουν απεργίες, για παράδειγμα στην Ιρλανδία –όπου τελικά βρέθηκε μια συμβιβαστική λύση– αλλά και στη Γερμανία. «Ελπίζουμε ότι τα συνδικάτα θα επανέλθουν στην οδό της λογικής και θα συνεργαστούν μαζί μας για να ολοκληρώσουμε συμφωνίες τις επόμενες εβδομάδες, προς το συμφέρον των πιλότων και του προσωπικού καμπίνας, χωρίς να διαταράξουμε περαιτέρω τους πελάτες και τις πτήσεις μας», επέμεινε ο Τζέικομπς.

Οπως σημειώνει η εταιρεία, τουλάχιστον  το 90% των 2.400 πτήσεων που είναι προγραμματισμένες για την Παρασκευή δεν θα επηρεαστεί από την απεργία.

Από την πλευρά τους τα συνδικάτα ζητούν καλύτερες συνθήκες εργασίας και συμβάσεις για κάθε εργαζόμενο αντίστοιχες με εκείνες που ισχύουν στη χώρα μόνιμης κατοικίας του. Σήμερα οι συμβάσεις εργασίας του μεγαλύτερου μέρους του προσωπικού της Ryanair διέπεται από το ιρλανδικό δίκαιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters