Η πορεία προς τις εκλογές - Η άποψη μας

Το Συντονιστικό Γραφείο της Ανυπότακτης Πολιτείας

Πολλά βλέπουμε και άλλα τόσα θα δούμε ακόμα βαδίζοντας προς τις επερχόμενες Δημοτικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου. Σωτήρες παλιοί και νέοι, λασπολογία και υπέρμετρος λαϊκισμός, μέτωπα και συνασπισμοί που θα πατούν πάνω στο ψέμα και την πολιτική αγυρτεία, μέτωπα που θα καταπατούν τις πολιτικές αρχές.

 Οι διαγκωνισμοί που αναμένονται για καλύτερη θέση στην αφετηρία, δεν θα οδηγούν σε πολιτικό διάλογο ουσίας, αλλά σε διαγωνισμό για το ποιος είναι συστημικότερος, ποιος είναι δεξιότερος, ποιος θα ευνοηθεί περισσότερο από το κεντρικό πολιτικό στίγμα.

 Λυπούμαστε, αλλά οι περισσότεροι από τους διεκδικητές, είναι προϊόντα αυτού του πολιτικού συστήματος. Στο οποίο, η μετάλλαξη, ο συμβιβασμός, ο καιροσκοπισμός, είναι κύρια χαρακτηριστικά. Και στο οποίο, ανάμεσα στα κόμματα εξουσίας και τους δορυφόρους τους, υπάρχει κοινή στρατηγική. Στρατηγική της πλήρους υποταγής της χώρας, της διαρκούς εκμετάλλευσης των αδυνάτων και της νέας γενιάς.

Θα προσπαθήσουμε να περιγράψουμε το κεντρικό δίλλημα των εκλογών του Μαΐου.Ποιο είναι αυτό;

 Το δίλημμα είναι το πως ο Δήμος Πατρέων θα αφαιρεθεί ως πολιτικό εργαλείο από τα χέρια του λαού. Της Πάτρας και της ευρύτερης περιοχής. Πως θα επανέλθει στα χέρια όσων εκπροσωπούν τους λίγους και τους ισχυρούς. Όσων κινούνται στις αναπνοές των μεγάλων συμφερόντων, όσων θα κρύβονται πίσω από την δήθεν ανάπτυξη, τις ανοησίες που τώρα διακηρύσσουν, αλλά τίποτα δεν έκαναν όταν διαχειρίζονταν τις τύχες του Δήμου.

 Θέλουν πρωτίστως, να κατευθύνουν τους Δημοτικούς Οργανισμούς στην ανταποδοτικότητα, στην κατάργηση του προσανατολισμού του Δήμου στην κοινωνική πολιτική και την ανάσα στους δημότες.

Αυτή η πολιτική θα τους ενώσει όλους στον δεύτερο γύρο των εκλογών. Θα ενώσει πρωτίστως τις κεντρικές πολιτικές δυνάμεις, που ούτως ή άλλως έχουν την ίδια πολιτική για την Αυτοδιοίκηση και για την κοινωνία. Δεν θέλουν τους Δήμους στην υπηρεσία του λαού, τους θέλουν όργανα αναδιανομής υπέρ των ολίγων, όργανα των δανειστών και της οικονομικής ολιγαρχίας.

 Θα προσπαθήσουν και στον πρώτο γύρο να συγκροτήσουν μετωπικά σχήματα, ενεργοποιώντας παλιούς και νέους υποτακτικούς της «συνομοταξίας των προθύμων». Ενώνονται ήδη στον στόχο αυτό εδώ και καιρό. Το στίγμα της τοπικής πολιτικής μετακινείται συνεχώς δεξιότερα, όπως άλλωστε γίνεται και στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Υπάρχει απάντηση σε όλα αυτά; Ή ακριβέστερα, υπάρχει η δυνατότητα της νίκης;

 Η απάντηση της λαϊκής πλειοψηφίας είναι δεδομένη. Την συναντάμε καθημερινά. Ο κόσμος μας λέει, απέναντι στο αντιδραστικό πολιτικό μέτωπο, συγκροτείστε το δυνατό, ευρύτατο, νικηφόρο μέτωπο των λαϊκών δυνάμεων. Πως θα συγκροτηθεί; Με ευθύνη και πρωτοβουλία της σημερινής Δημοτικής πλειοψηφίας και όλων των υπολοίπων. Όσων έχουν την ίδια πολιτική και κοινωνική αναφορά.

 Ποιος θα φταίει για την ήττα; Αν δηλαδή ο Δήμος αλλάξει χέρια και πορεία;

 Απάντηση σαφής και μονοσήμαντη: Όποιος δεν καταλάβει την ανάγκη των καιρών. Όποιος κρυφτεί πίσω από τακτικές,κομματικές στενότητες, ιδεολογικές καθαρότητες, πολιτικές αλαζονείες. Επιτέλους, ας ξεστραβωθούμε! Και θα είναι αυτή, μια νίκη, με πολύ σοβαρές πανελλήνιες προεκτάσεις.

Στην Ανυπότακτη Πολιτεία, αισθανόμαστε πολύ βαριά την ευθύνη της υπεράσπισης των λαϊκών κεκτημένων. Όχι μόνο για το μέχρι σήμερα έργο του Δήμου. Όχι μόνο για το τι έγινε, όσο κυρίως για αυτό που μπορεί να γίνει. Για την στήριξη των αδυνάτων, για τις κοινωνικές παροχές, για την  ολόπλευρη βελτίωση της ποιότητας ζωής. Για την ζωντάνια των ονείρων και των στόχων του λαού και του κινήματος του.

Απευθυνόμαστε στην Αριστερά και τις ανατρεπτικές της δυνάμεις. Εκτιμούμε του καθενός την αγωνία για την συνεισφορά του στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των λαϊκώνστρωμάτων. Στην ζωή, στην εργασία, στην δημοκρατία και τις αναγκαίες κοινωνικές αλλαγές. Δεν είναι του παρόντος να κρίνουμε ή να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές μας προσεγγίσεις. Αλλά δεν χρειάζεται! Θέλουμε ο λαός να μπορεί να απαντά συγκροτώντας πολιτικά μέτωπα νικηφόρα και αποτελεσματικά.

Θεωρούμε τις Δημοτικές εκλογές μεγάλη ευκαιρία. Να συγκροτηθεί, να εκφραστεί και να είναι νικηφόρο ένα τέτοιο μέτωπο. Πριν λυθούν ή συγκλίνουν οι μεγάλες ιδεολογικές αποκλίσεις των ρευμάτων της Αριστεράς. Είναι, πρέπει να γίνει, για όλους σας πρώτη προτεραιότητα!

Απευθυνόμαστε σε ολόκληρη την δημοκρατική και αριστερή κοινωνική βάση. Στους απλούς ανθρώπους, στους απογοητευμένους, στους νέους που δοκιμάζονται, στα θύματα της εφαρμογής των αριστερών και δεξιών μνημονίων, σε όλους όσους ανησυχούν και ελπίζουν, να αφήσουμε στην άκρη την κόπωση, τις απογοητεύσεις, τις αυταπάτες, την παραίτηση, να ζεστάνουμε στην δράση την ελπίδα και τα ιδανικά μας. Αυτά, που ο καθένας μας λέει, για τις ανεπάρκειες και τις ευθύνες ηγεσιών και φορέων, να τα κάνουμε συλλογική συνείδηση και δράση. Ας συζητήσουμε! Με ταχύτητα, σχέδιο, αλληλοσεβασμό και σοβαρότητα!

Από την πλευρά μας, θα πάρουμε και θα παρακολουθήσουμε πρωτοβουλίες, θα εξαντλήσουμε υπομονή, ανοχή, ανεκτικότητα, επιείκεια, αντοχή. Όλα θα τα υποτάξουμε στον κοινό στόχο της νίκης. Χωρίς ιδιοτέλειες και ανταλλάγματα.

Θα είμαστε παρόντες, με την σαφήνεια των απόψεων μας, περήφανοι για το παρόν και το παρελθόν μας.

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ