Επίθεση του "Ξενοφώντα" με 10 μποφόρ και καταιγίδες- Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας στην Πάτρα

Κάθετη πτώση της θερμοκρασίας στην Πάτρα και τη Δυτική Ελλάδα θα προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας "Ξενοφών", με δυνατούς ανέμους και καταιγίδες. Συγκεκριμένα από το βράδυ της Τρίτης η θερμοκρασία στην Πάτρα θα "πέσει" αισθητά . Ειδικότερα τηνΤτετάρτη δεν θα ξεπεράσει η ανώτερη τιμή της τους 20 βαθμούς, ενώ την Πέμπτη και την Παρασκευή (όπου προβλέπονται και έντονες βροχωπτώσεις) η θερμοκρασία θα φθάσει μέχρι 18-19 βαθμούς. Τις δε βραδινές ώρες θα κυμαίνεται στους 15-16 βαθμούς.

Πιό αναλυτικά, ραγδαία μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός από την Τρίτη το βράδυ με συνεχόμενη επιδείνωση  έως την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τις καταγραφές των μετεωρολογικών μοντέλων. Τα καιρικά φαινόμενα που περιμένουμε, αν επαληθευτούν, θεωρούνται άκρως επικίνδυνα, ικανά να προκαλέσουν εκτεταμένες καταστροφές και να θέσουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και περιουσίες. Συνίσταται στους πολίτες να είναι προετοιμασμένοι και να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας, ώστε να αντιμετωπίσουν τις ακραίες συνθήκες.


Ο λόγος της ραγδαίας αυτής επιδείνωσης, είναι η παρουσία ενός ισχυρού αντικυκλώνα ο οποίος από την Τρίτη θα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης και σε συνδυασμό με το σύστημα χαμηλών πιέσεων στην Ανατολική Μεσόγειο  θα δημιουργήσει συνθήκες για τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων. 

Ταυτόχρονα όμως, ψυχρές αέριες μάζες θα μετακινηθούν από τη Βορειοανατολική Ευρώπη προς τη χώρα μας. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι εντυπωσιακή, κυρίως στα βόρεια και στα κεντρικά ενώ δεν αποκλείεται να δούμε και τα πρώτα χιόνια να πέφτουν σε υψόμετρο. 

Η κατανομή της ατμοσφαιρικής πίεσης στη μέση στάθμη θάλασσας (καμπύλες) και η ένταση/διεύθυνση του ανέμου (λευκά βέλη) το βράδυ της Τρίτης 25 Σεπτεμβρίου 2018. Τα βέλη στα πελάγη αντιστοιχούν σε εντάσεις 8-9 μποφόρ.



Η κακοκαιρία «Ξενοφών», όπως την ονομάζει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, θα συνεχιστεί και την Τετάρτη με το κύριο χαρακτηριστικό οι θυελλώδεις ως πολύ θυελλώδεις άνεμοι.Τοπικά στο Αιγαίο η ένταση τους μπορεί να φτάσει και τα 10 Μποφόρ. Λόγω της έντασης των ανέμων σε αρκετές περιοχές απαιτείται αυξημένη προσοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ