Όπερα στην Αυστραλία: 200 γυμνές γυναίκες «παραδίδουν» τον Ντον Τζοβάννι στην κόλαση!

Η σκηνοθέτης Lindy Hume επιχειρεί να αναδείξει την πλευρά του εραστή-συμβόλου

Τον Μάιο του 1787 παρουσιάστηκε στη Βιέννη ο εκπληκτικός -όπως αποδείχθηκε από τη διαχρονικότητά του- «Ντον Τζοβάννι». Η όπερα που συνέθεσε με τη μουσική του ο σπουδαίος Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, προκάλεσε από την πρεμιέρα της σάλο.

Ένας ευγενής νέος, έχει βρει τον τρόπο να φλερτάρει και να παρασύρει στην ακολασία τις γυναίκες. Το τέλος του όμως, είναι δραματικό. Πέφτει θύμα στην ίδια την παγίδα του και τότε οι... πύλες της κόλασης ανοίγουν και οι δαίμονες που είχε συγκεντρώσει γύρω του, τον τραβούν στην άβυσσο. Ακριβώς αυτήν την τελευταία διάσταση, επιχειρεί να αναδείξει όπερα στην Αυστραλία, με τη σκηνοθέτη να καλεί 200 ολόγυμνες γυναίκες, οι οποίες θα κληθούν να οδηγήσουν τον Ντον Τζοβάννι στην... κόλαση.

«Ως γυναίκα σκηνοθέτης και φεμινίστρια, που λατρεύει τον Ντον Τζοβάννι, θέλω να αναδείξω ακριβώς αυτήν την πτυχή και να βάλω τις γυναίκες επί ίσοις όροις στο έργο, οι οποίες θα του δώσουν αυτό το τέλος που του αξίζει», δήλωσε η Lindy Hume, η οποία τολμά μία προκλητική τομή σε ένα κλασικό έργο. «Είναι ο αντιήρωας πρωταγωνιστής, που διατρέχει την Ευρώπη, ώστε να συναναστραφεί με όσες περισσότερες γυναίκες μπορεί», προσθέτει η σκηνοθέτης, που συμμετέχει στο κίνημα #MeToo.

Στην τελευταία πράξη της όπερας, ο Ντον Τζοβάννι δέχεται εντολή από το πέτρινο άγαλμα να δηλώσει μεταμέλεια για τις πράξεις του απέναντι σε εκατοντάδες γυναίκες. Όντας αλαζόνας μέχρι και την τελευταία του στιγμή, αρνείται πεισματικά να αλλάξει, φωνάζοντας: «Ποτέ».

Τότε ανοίγει η άβυσσος και βγαίνουν οι δαίμονες, που τον τραβούν στην κόλαση. Το έργο της Lindy Hume θα παρουσιάσει 200 γυμνές γυναίκες αντί για δαίμονες, οι οποίες θα «εκδικηθούν» τον Ντον Τζοβάννι για τον βίο και την πολιτεία του. Μία οπτική που αναμένεται με ενδιαφέρον, καθώς χιλιάδες γυναίκες πέρασαν από οντισιόν, προκειμένου να συμμετάσχουν στο μήνυμα που θέλει να περάσει η σκηνοθέτης και η εταιρεία παραγωγής όπερας από την Αυστραλία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ