Μεσόγειος: Πλοίο ΜΚΟ αναζητεί λιμάνι για 11 μετανάστες

Το πλήρωμα του πλοίου Aquarius διέσωσε σήμερα το πρωί 11 μετανάστες που επέβαιναν σε μια λέμβο στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης και αναζητεί λιμάνι υποδοχής για να τους αποβιβάσει, καθώς το πλήρωμα του πλοίου αρνήθηκε να τους επιστρέψει στη Λιβύη, ανακοίνωσαν οι οργανώσεις «SOS Mediterranean» και «Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF)».

Μετά από μια αναγκαστική στάση στη Μασσαλία, στη νότια Γαλλία, μετά την απόφαση του Γιβραλτάρ να αποσύρει τη σημαία του, το Aquarius, που είναι τώρα εγγεγραμμένο στον Παναμά, επέστρεψε αυτή την εβδομάδα στη ζώνη διάσωσης.

Σήμερα το πρωί, το πλοίο διέσωσε 10 άνδρες και έναν ανήλικο που επέβαιναν σε μια βάρκα που βυθιζόταν.

Μετά τη διάσωση, το Aquarius ήρθε σε επαφή με τις αρχές της Ιταλίας, της Μάλτας και της Τυνησίας. Στην μόνη απάντηση που έλαβε, η Ρώμη διαβίβασε τις πληροφορίες στο λιβυκό ναυτικό, το οποίο ζήτησε από το πλοίο να μεταφέρει τους μετανάστες σε ένα περιπολικό σκάφος της Λιβύης.

«Δεδομένου ότι η Λιβύη δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως «ασφαλής τόπος», το Aquarius απάντησε ότι «δεν θα μπορούσε νομίμως να μεταφέρει τους ανθρώπους εκεί», δήλωσε η «SOS Mediterranean».

Το Aquarius, το οποίο ναυλώνουν η Γαλλο-γερμανική φιλανθρωπική «SOS Mediterranee» και οι «Γιατροί χωρίς Σύνορα», έχει βρεθεί στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης της Ιταλίας με τις άλλες χώρες της Ε.Ε. για την υποδοχή των μεταναστών, ενώ ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Ματέο Σαλβίνι, έχει διαμηνύσει ότι το Aquarius δεν θα δει «ποτέ» ξανά πώς μοιάζει ένα ιταλικό λιμάνι.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, AFP