Για πρώτη φορά στην Πάτρα: Διεθνής συνάντηση ποίησης Ars Poetica1- ΒΙΝΤΕΟ

Η ποίηση είναι απ' εκείνους τους κώδικες του Βίου των ανθρώπων που περιγράφει με το δικό της τρόπο τις νίκες και τις ήττες της καθημερινότητας τους.

Τόσο το Γραφείο Ποίησης υπό τη διεύθυνση του  ποιητή Αντώνη Δ. Σκιαθά, όσο και το διεθνές περιοδικό Ερατώ (ERATO ARS POETICA, RIVISTA INTERNATIONAL DE POESIA) υπό τη διεύθυνση του ποιητή  Στέλιου Καραγιάννη, υπηρετούν με τον τρόπο της συνοδοιπορίας τον ποιητικό λόγο,  τις ποιήτριες, τους ποιητές  και τα ποιήματά τους που συντροφεύουν τον βίο των ανθρώπων.

Στην Πάτρα, στις 21/22/23 Σεπτεμβρίου 2018 συνδιοργανώνουν την Ars Poetica1, στην οποία διοργάνωση συμμετέχουν ποιητές και ποιήτριες από την Ισπανία, την Κύπρο και την Ελλάδα που «κατατάσσονται» με τον όρο της λογοτεχνικής γενεαλογίας στις γενιές του '70 και του '80.

Οι ποιήτριες και οι ποιητές:

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΑΝΤΟΝΙΟ ΡΑΜΙΡΕΘ ΑΛΜΑΝΘΑ,

ΧΟΣΕ ΑΝΤΟΝΙΟ ΓΚΑΡΘΙΑ, ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΚΙΡΓΚΕΝΗΣ, ΠΕΤΡΟΣ ΓΚΟΛΙΤΣΗΣ,

ΠΕΔΡΟ ΕΝΡΙΚΕΘ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΘΑΝΟΓΛΟΥ, ΓΙΩΡΓΟΣ Χ. ΘΕΟΧΑΡΗΣ,

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΒΟΥΡΑΣ, ΤΑΣΟΥΛΑ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ,

ΑΝΤΟΝΙΟ ΚΑΡΜΠΑΧΑΛ, ΝΙΚΟΣ ΚΑΤΣΑΛΙΔΑΣ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΖΙΑΣ,

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΡΔΑΣ, ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΒΑΤΑ, ΒΑΚΗΣ ΛΟΪΖΙΔΗΣ,

ΞΑΝΘΟΣ ΜΑΪΝΤΑΣ, ΠΑΥΛΙΝΑ ΜΑΡΒΙΝ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ,

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ, ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ, ΗΡΩ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ,

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΠΑΣ, ΣΩΤΗΡΗΣ ΠΑΣΤΑΚΑΣ, 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΤΙΛΗΣ, ΜΑΡΙΑ ΡΟΣΑΛ, ΓΙΩΡΓΟΣ ΡΟΥΣΚΑΣ, ΑΝΤΩΝΗΣ Δ. ΣΚΙΑΘΑΣ,

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΑΥΡΑΚΗ, ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΡΑΤΟΥΛΙΑΣ,

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΖΑΝΕΤΑΚΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΟΛΙΑΣ,

ΒΑΛΙΑ ΤΣΑΪΤΑ-ΤΣΙΛΙΜΕΝΗ, ΧΟΣΕ ΑΝΤΟΝΙΟ ΜΟΡΕΝΟ ΧΟΥΡΑΔΟ,

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ,ΔΗΜΗΤΡΑ Χ. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

 θα συνομιλήσουν μέσα από τις ποιητικές τους φόρμες με τη σύγχρονη ποιητική πραγματικότητα διαβάζοντας ποιήματά τους στα ελληνικά ή στα ισπανικά με άμεση μετάφραση στην δεύτερη γλώσσα.

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της Παρασκευής θα βραβευτούν για το σύνολο του έργου τους ο Έλληνας  πατρινός ποιητής Δημήτριος Κάβουρας και ο Ισπανός  Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο.

 

Η πρωινή συνεδρίαση του Σαββάτου θα πραγματοποιηθεί στην Αρχαία Ολυμπία. Ο δήμαρχος του ομώνυμου δήμου θα υποδεχθεί τους ποιητές και τις ποιήτριες στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχιακού μεγάρου, όπου θα διαβάσουν ποιήματά τους Ισπανοί και Κύπριοι ποιητές.

Την εκδήλωση υποστηρίζουν με την αιγίδα τους το Υπουργείο Πολιτισμού, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το Ινστιτούτο Θερβάντες και το Σπίτι της Κύπρου.

Συνοδοιπόροι της εκδήλωσης είναι ο  «Ελληνικός Κύκλος Βιβλιοφίλων Λονδίνου» και οι εκδόσεις «Πικραμένος».

Το ποιητικό Ανθολόγιο της Ars Poetica1 εξέδωσαν οι εκδόσεις «Ρώμη» με επιμέλεια του Στέλιου Καραγιάννη σε μετάφραση Χοσέ Αντόνιο Μορένο Χουράδο.