Πάτρα: Σεμινάριο σωματικού Θεάτρου με τον Σπύρο Κουβαρα

Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 (ώρες 13:00-17:00)

Το θέατρο αct διοργανώνει το πρώτο σεμινάριο Σωματικού Θεάτρου στην Πάτρα για το 2018-2019, προσκαλώντας τον διεθνή χορογράφο και performer Σπύρο Κουβαρά, ιδρυτή της γαλλικής ομάδας σύγχρονου χορού  Synthesis 748.

Το σεμινάριο, με τίτλο «Πτώση και Επαναφορά», είναι συνολικής διάρκειας 8 ωρών και θα λάβει χώρα το διήμερο 6 και 7 Οκτωβρίου, στο θέατρο act και ώρες 13:00-17:00.

 Θα ακολουθήσουν άλλα τέσσερα, αυτόνομα σεμινάρια με διαφορετικές θεματικές μεταξύ τους, τους μήνες Δεκέμβριο, Φεβρουάριο, Απρίλιο και Ιούνιο.

Οι συμμετέχοντες είναι ελεύθεροι να επιλέξουν τον αριθμό των Σεμιναρίων που θα παρακολουθήσουν ανάλογα με το ενδιαφέρον τους.

Τα Σεμινάρια γενικά απευθύνονται σε άτομα με καλή φυσική κατάσταση που επιθυμούν να βελτιώσουν και να εξελίξουν την σωματική τους σκηνική έκφρασηανεξάρτητα του αν διαθέτουν προηγούμενη θεατρική ή χορευτική εμπειρία.

Για την 1η Θεματική του Οκτωβρίου, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται, εφόσον επιθυμούν, να έχουν αποστηθίσει 2-3 γραμμές από κάποιο κείμενο ή ποίημα της αρεσκείας τους, μέρος του οποίου θα χρησιμοποιηθεί σε τεχνικές ασκήσεις και αυτοσχεδιασμούς.

Σε όλους τους συμμετέχοντες, θα δίδονται βεβαιώσεις παρακολούθησης απο την Spyros Kouvaras / Synthesis 748 Dance Company.

 

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ / 1η ΘΕΜΑΤΙΚΗ

Το σεμινάριο θα εξετάσει την φυσιολογία της πτώσης και της επαναφοράς του σώματος χρησιμοποιώντας την ανατομία της πτώσης ως παραστατικό μέσο κινητικής και δραματουργικής γραφής.

Στο Α' μέρος του σεμιναρίου μέσα από ασκήσεις που αφυπνίζουν και προετοιμάζουν κατάλληλα το σώμα, θα κινηθούμε με ασφάλεια και συνείδηση στον χώρο ώστε να έρθει ο performer σε μια πρώτη επαφή με την απεριόριστη έκταση του σωματικού του χάρτη. Στόχος είναι να εμβαθύνει ο κάθε συμμετέχων σε μια ολιστική διερεύνηση των εκφραστικών του δυνατοτήτων εξερευνώντας τα προσωπικά του όρια και μαθαίνοντας να διατηρεί την εσωτερικότητα της κινησιολογικής του εκφραστικότητας.

 Στο Β' μέρος, μέσα από ασκήσεις τεχνικής, ελεύθερους και καθοδηγούμενους αυτοσχεδιασμούς, θα εστιάσουμε  στην ψυχοκινητική επίδραση της πτώσης στο σώμα, το νου και την φωνή του performer, δουλεύοντας με και χωρίς κείμενο. Θα αναλυθούν τα δομικά στοιχεία της Πτώσης-Επαναφοράς καθώς και δυνατότητες δράσης σε συνθήκες ισορροπίας και ανισορροπίας του σώματος.

Αναλυτικά:

-Ενδυνάμωση του σώματος, του κέντρου και των κλειδώσεων

-Ασκήσεις χρονικής και χωρικής αντίληψης σε συνδυασμό με την ταχύτητα και την βραδύτητα της κίνησης

-Ενεργοποίηση κινητικών δράσεων σε συνθήκες ισορροπίας/ανισορροπίας

-Πτώση-Επαναφορά / Κινησιολογικές φράσεις

-Η ψυχοκινητική επίδραση των λέξεων στο σώμα

 

Σεμινάρια Σωματικού Θεάτρου

Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Οκτωβρίου στο Θέατρο act

Εισηγητής: Σπύρος Κουβαράς

1η Θεματική: «Πτώση και Επαναφορά»

Διάρκεια: 8 ώρες συνολικά | 13:00-18:00 Σάββατο και Κυριακή

Κόστος συμμετοχής: 40 € η κάθε θεματική, ή 150 € και για τα πέντε σεμινάρια.

Η εξόφληση του ποσού για όποιον ενδιαφέρεται να παρακολουθήσει το σύνολο των σεμιναρίων, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε τρείς, ισόποσες, δόσεις εντός του 2018.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 14 άτομα (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας στις εγγραφές).

Επόμενες ημερομηνίες και θεματικές για το 2018-2019

Δεκέμβριος: 1-2/12 |  Η Μουσικότητα της Κίνησης 

Φεβρουάριος: 9-10/2 | Η Ζωικότητα της Κίνησης: Animality + Organicity 

Απρίλιος: 6-7/4 | Το Σώμα ως Εικαστικό Τοπίο: Εικονοκλαστικό Θέατρο

Ιούνιος: 1-2/6 | Σύνθεση Solo Performance

Πληροφορίες και εγγραφές: 6939769081, 2610272037, 6936122261 ή ηλεκτρονικά στο [email protected]

Links

https://goo.gl/TleJXv (εκτενές αφιέρωμα στις παραστάσεις και performances του Σπύρου Κουβαρά απο το LandEscape Contemporary Art Review)

https://www.facebook.com/utopies.danse

https://www.facebook.com/synthesis748/

http://vimeo.com/channels/synthesis748

www.act-theater.gr

(Η αίθουσα κλιματίζεται)

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ / ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΒΑΡΑΣ

Ο Σπύρος Κουβαράς είναι χορογράφος, χορευτής και performer με βάση του την Αθήνα και το Παρίσι. Σπούδασε Graphic Design, Εφαρμοσμένες Τέχνες και Ιστορία της Τέχνης στο κολλέγιο ΑΚΤΟ στην Αθήνα, σύγχρονο χορό και χορογραφία στο Centre National de la Danse και στο Studio Ménagerie de Verre στο Παρίσι. Παράλληλα, αποφοίτησε απο την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Σωματικού Θεάτρου στο Παρίσι - Académie Européenne de Théâtre Corporel / ÉcoleMagenia, υπο την διεύθυνση της Ella Jaroszewich, με εξιδίκευση στην Μέθοδο Grotowski. Εγκατεστημένος απο το 2003 έως το 2015 στο Παρίσι, ίδρυσε τον Μάιο του 2008 την Synthesis 748 και μέχρι τώρα έχει χορογραφήσει 9 παραγωγές της ομάδας με την υποστήριξη του CND-Γαλλικού Εθνικού Κέντρου Χορού. Τα έργα του Σπύρου Κουβαρά,  «L’isolement dans un espace infini», «You cannot enter twice the same river», «Nova Aetas», «OPUS I # temporality», «Ανάσκαμμα # 1: Άτιτλο», «10^ -22 sec», «3 mountains not  to climb», «Aequam»και «Έρημη Χώρα-ΜΕΤΑ», έχουν παρουσιαστεί σε θέατρα, γκαλερί, μουσεία και σημαντικά φεστιβάλ σύγχρονου χορού σε Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Σουηδία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελβετία, Αργεντινή και Κολομβία, ενώ εργογραφία του Σπύρου Κουβαρά έχει συμπεριληφθεί σε διεθνή βιβλιογραφία σύγχρονης τέχνης και performing arts. Απο το 2016, έδρα της ομάδας είναι η Αθήνα και η Synthesis 748 επιχορηγείται από το Υπουργείο Πολιτισμού. Για το συνολικό χορογραφικό έργο και την έρευνα του γύρω από την σχέση του σύγχρονου χορού και των εικαστικών τεχνών, ο Σπύρος Κουβαράς υποστηρίζεται απο το Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Σύγχρονων Καλλιτεχνών, Pépinières   Européennes, έχοντας, μεταξύ άλλων, συνεργαστεί με το ΕΜΣΤ-Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα καθώς και με το πείραμα CERN στα γαλλοελβετικά σύνορα. Για το 2018, ο Σπύρος Κουβαράς είναι προσκεκλημένος καλλιτέχνης της Valletta 2018-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης,όπου και του έχει ανατεθεί να χορογραφήσει την performance «Kazin Barokk», της Έλλης Παπακωνσταντίνου, ένα site specific project, με την συμμετοχή διεθνών performers, στην ιστορική αψίδα της Βαλέτα στην Μάλτα. Διδάσκει και διοργανώνει σεμινάρια σύγχρονου χορού, χορογραφικής σύνθεσης και σωματικού θεάτρου στο εξωτερικό και στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων στο Cumana Dance, στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Αρχή» της Νέλλης Καρρά στην Αθήνα και στο New York Acting Studio.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ