Πάτρα: Η "Όλγα" αύριο από το Δημοτικό Κινητό Κινηματογράφο

στις 9.30μμ στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο - ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ TEMPO24.GR

O μαγικός χώρος του αίθριου στο Παλαιό Δημοτικό Νοσοκομείο της Πάτρας, υποδέχεται στις 9.30 το βράδυ, αύριο Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου, μία ταινία σημείο αναφοράς ενάντια στο φασισμό, με την οποία κλείνει και ο κύκλος των θερινών προβολών του Δημοτικού Κινητού Κινηματογράφου.

Τίτλος της ταινίας «ΟΛΓΑ». Ηταινία φέρνει στο προσκήνιο την ζωή της Όλγα ΜπενάριοΓκούτμανΠρέστες, μιας γυναίκας που υπήρξε θύμα του βραζιλιάνικου φασισμού και των ναζί αλλά και σύμβολο για το βραζιλιάνικο λαό. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του FernandoMorais.

Πρόκειται για μία βιογραφική ταινία, βραζιλιάνικη παραγωγή του 2004, σε σκηνοθεσία ΧάιμεΜονχάρντιμ και πολυβραβευμένη καθώς έχει «σαρώσει» τα βραβεία στο εξωτερικό.Στη Βραζιλία υπάρχει επίσης μουσικοχορευτικό κομμάτι που φέρει το όνομά της, καθώς και ομώνυμη όπερα του συνθέτη ΖόρζεΑντούνες, που ανέβηκε το 2016 ενώ είχε γραφτεί από το 2006, καθώς για πολιτικούς λόγους καμία σκηνή δε δεχόταν να το ανεβάσει.

ΟλγαΓκούτμαν - Πρέστες

Γεννήθηκε στη Γερμανία από εβραϊκή οικογένεια και εντάχθηκε στο κομμουνιστικό κίνημα από τα 15 της χρόνια. Διαφεύγει με τον πρώτο της σύζυγο στην Τσεχοσλοβακία κι από εκεί στη Σοβιετική Ενωση. Αναδεικνύεται σε κεντρική μορφή της Κομμουνιστικής Διεθνούς Νέων. Αναλαμβάνει και εκτελεί πολλές διεθνείς αποστολές για λογαριασμό της Κομιντέρν.

Το 1934, κι ενώ έχει χωρίσει, της ανατίθεται η αποστολή να βοηθήσει τον ηγέτη του ΚΚ Βραζιλίας, Λουίς Κάρλος Πρέστες, στην προσπάθειά του να εισέλθει παράνομα στη χώρα του. Υποδύονται το ζευγάρι Πορτογάλων, περνούν από μια σειρά χώρες για να μην κινήσουν υποψίες, μέχρι που φτάνουν στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Μετά την εγκαθίδρυση του καθεστώτος του ΖετούλιοΒάργκας, περνούν στην παρανομία και το Γενάρη του '36 συλλαμβάνονται μετά από κατάδοση.

Η ναζιστική Γερμανία ζητεί την έκδοσή της. Το Σεπτέμβρη του 1936 η Ολγα, έγκυος, παραδίδεται από τις βραζιλιάνικες αρχές. Γέννησε την κόρη της Ανίτα μέσα σε γερμανική φυλακή. Το κοριτσάκι παραδόθηκε τελικά - μετά από πολλές περιπέτειες - στη μητέρα του Λουίς Κάρλος Πρέστες. Η ΟλγαΜπενάριο οδηγήθηκε αρχικά στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Ράβενσμπρουκ. Θανατώθηκε στο θάλαμο αερίων του Κέντρου οΕυθανασίας του Μπέρνμπουργκ το 1942.

Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ «ΟΛΓΑΣ»

Όπως αναφέρει ο συγγραφέας, «Η ιστορία της Ολγας δεν είχε καμία απολύτως αναφορά, σε κανένα βιβλίο ή εγχειρίδιο ιστορίας. Ο πρώτος που μου είχε μιλήσει για την Ολγα ήταν ο πατέρας μου, φοβερά ενοχλημένος από την σκληρότητα με την οποία της φέρθηκαν κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας της. Αργότερα, σαν δημοσιογράφος έκανα εξονυχιστικές έρευνες και δεν βρήκα τίποτα στα αρχεία. Λίγο έλειψε να εγκαταλείψω την έρευνά μου, μέχρι που ταξίδεψα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας. Μέσα από τα ντοκουμέντα που βρήκα εκεί και τις συναντήσεις με πρόσωπα , ανακάλυψα μια γυναίκα καταπληκτική, αφοσιωμένη σώμα και ψυχή σε ένα σκοπό...». Αξίζει να σημειωθεί ότι η ταινία, που είναι βραζιλιάνικης παραγωγής, του 2004, έχει παιχτεί, κι αυτό για λίγο μόνο, στη Βραζιλία και τη Γερμανία».

Το 2013  εκδόθηκε στην Γερμανία από τον εκδοτικό οίκο «Βάλσταϊν» της Γοτίγγης η σωζόμενη αλληλογραφία μεταξύ της Όλγας Μπενάριο και του Λ. Κ. Πρέστες: OlgaBenario/LuizCarlosPrestes, DieUnbeugsamen, BriefwechselausGefängnisund KZ, HerausgegebenvonRobertCohen, WallsteinVerlag, Göttingen 2013 [Όλγα Μπενάριο/Λουΐς Κάρλος Πρέστες, Οι αλύγιστοι, Αλληλογραφία από την φυλακή και το στρατόπεδο συγκέντρωσης, Επιμέλεια έκδοσης Ρόμπερτ Κοέν, Εκδοτικός Οίκος «Βάλσταϊν», Γοτίγγη 2013].

Βραζιλία, 2004

Παραγωγή: ΚαρούΑλβες ντε Σούζα, ΤάταΑμαράλ
Σκηνοθεσία: ΧάιμεΜονχάρντιμ
Σενάριο: Ρίτα Μπουζάρ
Φωτογραφία: Ρικάρντο ΝτέλαΡόσα
Μοντάζ: ΠέντροΑμορίμ, Μπιτ Μορέλ
Μουσική: Μάρκους Βιάνα
Πρωταγωνιστούν: ΚαμίλαΜοργάδο, ΡενάταΧεσιόν, ΚάκοΚιόκλερ, ΟσμάρΠράδο
Διάρκεια: 141 λεπτά

 

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Διαβάστε επίσης