Χαν προς Σκοπιανούς: Μια καλή συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός

Χρησιμοποιήστε τη συμφωνία

Στο πλαίσιο στήριξης του "ναι" στο δημοψήφισμα των Σκοπίων στις 30 Σεπτεμβρίου, ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρώπης επισκέπτονται τη χώρα και εκφράζουν την έμπρακτη υποστήριξή τους προς την κυβέρνηση και τις προσπάθειές της για θετική έκβαση του δημοψηφίσματος.

Ένας από αυτούς είναι και ο Επίτροπος της Περιφερειακής Πολιτικής της ΕΕ, Γιοχάνες Χαν,, ο οποίος με την ευκαιρία συμμετοχής του σε διάσκεψη της ΕΕ για τα ΜΜΕ συνομίλησε με την ηγεσία της χώρας, με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης αλλά και με πολίτες επισκεπτόμενος την πόλη Στιπ.

Σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle, o κ. Χαν χαιρέτισε τη συμφωνία «έπειτα από πολλές προσπάθειες επίλυσης του ονοματολογικού υπό την αιγίδα των ΗΕ» και τόνισε ότι αργά ή γρήγορα θα προλειάνει το έδαφος για την ένταξη ολόκληρης της περιοχής στην ΕΕ.

Επίσης διεμήνυσε προς τους Σκοπιανούς ότι: «Όπου γίνονται εκλογές ή δημοψηφίσματα ο λαός πρέπει να κάνει χρήση του δημοκρατικού του δικαιώματος συμμετέχοντας στην εκλογική διαδικασία. Όπως είδαμε και στη Μ. Βρετανία κάθε ψήφος έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρόκειται για το μέλλον της χώρας κυρίως της νέας γενιάς και των ανθρώπων μεσαίας ηλικίας που έχουν συμφέρον από την καλή εξέλιξη της χώρας. Αυτοί θα πρέπει να κάνουν την επιλογή τους εν ελευθερία, πρόκειται για ένα σημαντικό δείγμα ώριμης δημοκρατίας».

Αναφορικά με το ποιες θα είναι οι συνέπειες για τη χώρα σε περίπτωση αποτυχίας του δημοψηφίσματος, ο κ. Χαν υπογράμμισε πως «εάν το δημοψήφισμα αποτύχει, την οριστική απόφαση θα κληθεί να λάβει το κοινοβούλιο, γιατί το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτική ισχύ. Οπωσδήποτε όμως ένα δημοψήφισμα, ακόμη και συμβουλευτικό, αποτελεί μια ένδειξη. Γι' αυτό θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι συνέπειες. Η χώρα επί δέκα χρόνια προσπαθούσε να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, όλα τα πολιτικά κόμματα τάσσονταν συνεχώς υπέρ της ευρωατλαντικής πορείας της χώρας. Ασφαλώς μπορεί να γίνουν αντικείμενο συζήτησης η μια ή άλλη πτυχή, αλλά τώρα πρόκειται για μια γενική προοπτική και ένα δείγμα δημοκρατίας, προκειμένου να επιτευχθεί μια καλή συμφωνία. Και μια καλή συμφωνία είναι ένας συμβιβασμός, όπου η κάθε πλευρά πρέπει να δώσει κάτι προκειμένου να πάρει κάτι περισσότερο. Τον λόγο τώρα έχει ο κυρίαρχος λαός, αυτός αποφασίζει. Η έκκλησή μου είναι να χρησιμοποιήσει την ευκαιρία».

Πηγή: Deutsche Welle