Πραγματογνώμονας Οικονομικής Εισαγγελίας: «Άνω του 1 δισ. το κοινωνικό κόστος των θαλασσοδανείων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ» ΒΙΝΤΕΟ

Γεράσιμος Σαπουτζόγλου: όφειλαν το 2016 το 96,2% των δανείων των κομμάτων

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο καθηγητής Τραπεζικής Οικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματογνώμονας της οικονομικής εισαγγελίας επί της υπόθεσης των «θαλασσοδανείων» των πολιτικών κομμάτων, διευκρίνισε πως  ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όφειλαν το 2016 το 96,2% των δανείων των κομμάτων. «Το κοινωνικό κόστος τείνει να ξεπεράσει το 1 δις. ευρώ.», είπε ο καθηγητής Τραπεζικής Οικονομικής. 

Αναλυτικά είπε ότι «στις 31/12/16 το ΠΑΣΟΚ χρωστούσε 199,7 εκατ. ευρώ ποσοστό το οποίο αντιστοιχεί στο 45,4% των συνολικών οφειλών των κομμάτων στο τραπεζικό σύστημα. Την ίδια ημερομηνία η ΝΔ όφειλε 223,3 εκατ. , δηλαδή ποσοστό 50,8%. Κατά συνέπεια τα δύο κόμματα που είχαν εισπράξει και τη μερίδα του λέοντος και από την κρατική επιχορήγηση αλλά κι από το τραπεζικό σύστημα εκφράζουν ένα ποσοστό 96,2%». 

Ο πραγματογνώμονας της οικονομικής εισαγγελίας ξεκαθάρισε επίσης ότι ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ, εν αντιθέσει με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ αποπληρώνουν κανονικά τα δάνεια τους, που είναι σαφώς πολύ μικρά σε σχέση με τα δυσθεώρητα ποσά που έχουν λάβει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Από τα στοιχεία που έχω συλλέξει κι έχει γραφτεί σαφώς και στα συμπεράσματα της πραγματογνωμοσύνης, το μεν ΚΚΕ στις 31/12/16 οφείλει 8,5 εκατ. ευρώ , με το δάνειο του να είναι πλήρως ενήμερο, καθώς επίσης κι ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια ημερομηνία οφείλει 8,2 εκατ. ευρώ με την αποπληρωμή του δανείου του να γίνεται κανονικά επίσης», είπε συγκεκριμένα ο κ. Γεράσιμος Σαπουτζόγλου.

Ενήμερη η ΤτΕ

Ο κ. Σαπουτζόγλου δήλωσε επίσης κατηγορηματικά ότι για τα επισφαλή δάνεια που δίνονταν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ήταν ενήμερη τόσο η ΤτΕ όσο και το ΓΛΚ. 

«Ήταν σαφές ότι ήταν ενήμερη η ΤτΕ όπως ήταν ενήμερο και το ΓΛΚ», είπε ο πραγματογνώμονας της εισαγγελικής έρευνας για τα «θαλασσοδάνεια» των κομμάτων, «καθώς πέραν των στοιχείων που έχει η κεντρική τράπεζα από τον προϋπολογισμό για τις επιχορηγήσεις, υποχρεούται και κάθε τράπεζα να την ενημερώνει για την υποθήκευση των χρηματοδοτήσεων αυτών», όπως εξήγησε. 

Όσον αφορά το πως δίνονταν τα δάνεια αυτά, είπε πως «υπήρχε μια αβελτηρία σχετικά με τις εποπτικές αρχές», καθώς όπως σημείωσε, κάθε πιστωτικό άνοιγμα θα έπρεπε να καταγράφεται σε δύο συγκεκριμένες κατηγορίες, οι οποίες όμως ήταν φτιαγμένες έτσι (με δύο πράξεις του διοικητή της ΤτΕ) ώστε άφηναν τις τράπεζες να θεωρούν κατά το δοκούν τι είναι τα κόμματα. «Έτσι λόγω του κανονιστικού κενού οι τράπεζες θεωρούσαν τα κόμματα κράτος, και κάθε χορήγηση δανείου σε κόμματα θεωρείτο ότι συνοδευόταν από μία εγγύηση Δημοσίου. Δηλαδή θεωρούνταν αξιόπιστα και ο πιστωτικός κίνδυνος εθεωρείτο χαμηλός ως πολύ χαμηλός. Κατά συνέπεια δεν έπαιρναν ούτε προβλέψεις, πράγμα που είναι τραγικό, και κρίνονταν φερέγγυα», εξήγησε. 

Το σύστημα αυτό μάλιστα άλλαξε μόλις το 2014 με νέα πράξη του διοικητή της ΤτΕ.

Περισσότερα ΕΔΩ

 

Διαβάστε επίσης