Ο Πατρινός Καραγκιόζης στο Αρχαιολογικό Μουσείο - Έκθεση του Κώστα Μακρή

μέχρι τις 27 οκτωβρίου

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών παρουσιάζει την περιοδική έκθεση «Ο Καραγκιόζης της Πάτρας μέσα από το αρχείο του Κώστα Μακρή», έως τις 27 Οκτωβρίου.

Η έκθεση φιλοξενεί πρωτότυπο και σπάνιο αρχειακό υλικό, τα τεκμήρια της ιστορικής διαδρομής και της εξέλιξης του λαϊκού ήρωα και της συνοδείας του στην πόλη μας. Τα μοναδικά και ανέκδοτα εκθέματα αποτέλεσαν το μέσο της καλλιτεχνικής έκφρασης μεγάλων δασκάλων και δεξιοτεχνών του θεάτρου σκιών που γεννήθηκαν ή δραστηριοποιήθηκαν στην Πάτρα, όπως του Γιάνναρου (Γιάννης Μουρελάτος), του Νιόνιου Αλεξόπουλου, του Αβραάμ Αντωνάκου, του Σωτήρη και του Μίμη Ασπιώτη, του Βασίλαρου, του Βουτσινά, του Νιτσάκη, του Ορέστη (Ανέστης Βακάλογλου), του Κώσταρου (Κώστας Παλαιοθόδωρος), του Νίκου Παναγιωτάρα, του Αντρέα Σωτηρόπουλου, του Φωκίωνα Κιχρόπουλου (Φωκούλα) κ.ά.

Η ιστορική διαδρομή του πατρινού Καραγκιόζη μέσα από τα εργαλεία, τις φιγούρες των ηρώων και τα προσχέδιά τους, τις ρεκλάμες αλλά και τα χειρόγραφα τετράδια πρωτότυπων έργων, που άφησαν εποχή. Ευτελή και πρόχειρα υλικά που στα χέρια των καραγκιοζοπαιχτών μεταμορφώθηκαν σε πολύχρωμες ζωηρές μορφές, σε ήρωες που ταξίδεψαν με τις σκιές τους τις γενιές του 20ου αι. Ταυτόχρονα, εκτός από κοσμήματα του λαϊκού μας πολιτισμού, αποτελούν και τον απόηχο των πολλαπλών και διαφορετικών απεικονίσεων της προσέγγισης της κοινωνικής πραγματικότητας του περασμένου αιώνα, με σχολιαστή, δράστη, συμμετέχοντα και ήρωα τη σκιά του πιο αγαπημένου λαϊκού χαρακτήρα. Είναι ουσιαστικά η απλή αλλά καθόλου απλοϊκή ματιά στην καθημερινότητα άλλων εποχών, μία πολύτιμη καταγραφή των γεγονότων, των καταστάσεων και των προβληματισμών από την πλευρά του λαού, αυτών που αποτέλεσαν διαχρονικά το κοινό του.

Ο Καραγκιόζης της Πάτρας καλεί τους φίλους του στο Μουσείο και τους προκαλεί να τον ζωντανέψουν, κουνώντας τις φιγούρες του στον μπερντέ που κατασκευάστηκε για τους μικρούς του θαυμαστές, σε ένα πολύχρωμο περιβάλλον που προσδιορίζεται από το φως και τη σκιά. Οι μεγαλύτεροι θα θυμηθούν τη θρυλική σκηνή του «ΡΕΚΟΡ», που έχει ανακατασκευαστεί και πλαισιώνεται από τα αυθεντικά σκηνικά, τις φιγούρες και τη ρεκλάμα του Γιάνναρου, όπως αυτά ζωντάνευαν στις παραστάσεις του στις δεκαετίες του 1960 και 1970.

 

Εγκαίνια έκθεσης: Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.00, με τις συνήθεις εκπλήξεις του Καραγκιόζη.

Διάρκεια έκθεσης: 15 Σεπτεμβρίου έως 27 Οκτωβρίου

Ωράριο λειτουργίας: Καθημερινά από 08.00 έως 20.00

Είσοδος ελεύθερη