Μετά από μια περίοδο θερινής αναστάτωσης που ακολούθησε την ανακοίνωση της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών για τον μήνα Μάιο του 2019, ο Σεπτέμβριος βρίσκει τους δρομείς των συνδυασμών στην αφετηρία διαβουλεύσεων που αποκτούν τα χαρακτηριστικά καθημερινής ρουτίνας, ιδίως σε ό,τι αφορά τον δήμο της Πάτρας όπου επικρατεί μια όχι και τόσο συνηθισμένη ρευστότητα εννέα μήνες πριν την κάλπη, χρονικό διάστημα που ταυτίζεται απόλυτα με τους μήνες μιας… εγκυμοσύνης.
Η παρατεταμένη χαλάρωση σε επίπεδο αντιπολίτευσης από τη μια, η οποία επέτρεψε στη δημοτική αρχή να κινείται άνευ αντιλόγου και να κατοχυρώνει σχεδόν ανενόχλητη τη δυναμική της και από την άλλη η αλλαγή του εκλογικού νόμου, που βάζει στο παιχνίδι την παράμετρο των συνεργασιών, έχουν δημιουργήσει ένα μικρό αλαλούμ, το οποίο, όπως φαίνεται από τα πράγματα εξακολουθεί να υφίσταται σε όλους σχεδόν τους υπάρχοντες συνδυασμούς πέραν αυτών της δημοτικής αρχής και των θεωρούμενων ως συμμάχων της.
Ο Κώστας Πελετίδης και η, μασίφ ΚΚΕ, δημοτική αρχή, κινούνται πάνω στην πλατφόρμα μιας αδιαπραγμάτευτης πολιτικής γραμμής, αλλά και στην ασφάλεια που φαίνεται να έλκουν από την υψηλή δημοτικότητα του δημάρχου. Το σενάριο που ήθελε τον Κώστα Πελετίδη να επιστρατεύεται για υποψήφιος βουλευτής, έχει υποχωρήσει. Το ΚΚΕ δεν βλέπει με τρόμο το ενδεχόμενο μιας ακυβερνησίας που θα ήταν δυνατόν να ακολουθήσει μια εκλογική του επικράτηση άνευ πλειοψηφίας και άρα να το οδηγήσει στην αναγκαιότητα συμμαχιών που δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα για όποιον πορεύεται με βάση ένα αυστηρά κομματικό και αδιαπραγμάτευτο εγχειρίδιο.
Πέρα από το ότι υπάρχουν στο δημοτικό συμβούλιο φιλικές δυνάμεις και εν δυνάμει μετεκλογικοί σύμμαχοι, όπως ο Χρήστος Πατούχας και η Βίβιαν Σαμούρη, στελέχη του ΚΚΕ δεν βλέπουν και με τόσο άσχημο μάτι το ενδεχόμενο μιας ακυβερνησίας με ευθύνη άλλων, η οποία θα διευκόλυνε τον προσφιλή καταγγελτικό τους τόνο, με την άνεση μάλιστα και ενός εκλεγμένου δημάρχου που θα έχει και λαϊκή εντολή. Οπότε θα πρέπει από εδώ να περιμένουμε έναν συνδυασμό αμιγώς ΚΚΕ που θα κινηθεί με τον συνήθη τρόπο και με δυνατό χαρτί τον ίδιο τον Κώστα Πελετίδη, ο οποίος δεν θα διαχωρήσει, όπως και πριν, τον εαυτό του από τη γραμμή που θέλει πρώτα το κόμμα και μετά τα πρόσωπα, άρα καιτον ίδιο.
Στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, είναι αρκετοί αυτοί που βρίσκονται σε στάση αναμονής. Πρώτα από όλα ο Κώστας Χριστόπουλος, ο οποίος θα επιθυμούσε μια εκ νέου κάθοδο, αλλά καθώς δεν βλέπει το σενάριο της στήριξής του από τη Νέα Δημοκρατία πολύ… ζωηρό, αφήνει διάπλατα ανοικτή την πόρτα για συνεργασίες με άλλα αντιπολιτευτικά σχήματα, ακόμη και αν δεν είναι ο ίδιος επικεφαλής. Οι πληροφορίες του tempo24 λένε ότι το σενάριο του Κώστα Μπακαλάρου είναι ακόμη ενεργό, με τον πρόεδρο της ΝΟΔΕ να φέρεται εκ των θερμών υποστηρικτών του και εξ αυτών που το προωθεί στα κεντρικά, αν και το τελευταίο διάστημα φαίνεται να ατονεί υπέρ μιας στάσης που θέλει τη Ν.Δ. να σκέφτεται νμα κινηθεί με ένα καθαρόαιμο κομματικό στέλεχος στο δήμο προκειμένου να συσπειρώσει τον κόσμο της ενόψει και των βουλευτικών εκλογών και να κάνει επίδειξη κύρους ενός κόμματος στα πρόθυρα της εξουσίας. Σε περίπτωση που υπερισχύσει αυτό το σενάριο, τότε θα «περάσει» η λύση του Νίκου Παπαδημάτου, ο οποίος επίσης ενδιαφέρεται και τον οποίο προωθούν γνωστά στελέχη.
Δεν αποκλείεται πάντως στο τέλος να δούμε την έκπληξη της στήριξης ενός περισσότερο διευρυμένου σχήματος με στόχο την επικράτηση. Η λύση που θα ακολουθηθεί από τη ΡΑΠ αλλά και οι ισορροπίες στην περιφέρεια, εκτιμάται ότι θα επηρρεάσουν και αυτή την επιλογή.
Στο χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να επικρατεί σύγχυση. Το τελευταίο σενάριο είναι αυτό που θέλει τη ΡΑΠ να φλερτάρει τον πρόεδρο του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας Βασίλη Αϊβαλή και αυτόν να το σκέφτεται. Αυτή η υποψηφιότητα, θα μπορούσε, λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που την προωθούν, να λειτουργήσει ως ομπρέλα για τη διεύρυνση προς τον χώρο του ΚΙΝ. ΑΛ. στο πλαίσιο και των ανακοινώσεων- προθέσεων Τσίπρα για δημιουργία κεντροαριστερού μετώπου απέναντι σε ένα αντίστοιχο κεντρώο ή κεντροδεξιό. Ο κ. Αϊβαλής φαίνεται να το σκέφτεται, αλλά να μην παίρνει εύκολα την απόφαση να το αποτολμήσει, καθώς υπάρχουν ακανθώδη εμπόδια και από την πλευρά του ΚΙΝ.ΑΛ., χώρο από τον οποίο προέρχεται. Ονόματα έχουν ακουστεί πολλά, ακόμη και αυτό του μέχρι πρότινος διευθυντή του γραφείου της Λυδίας Κονιόρδου Βαγγέλη Πολίτη έπεσε στο τραπέζι, με κάποιους από τη παράταξη Δημαρά να το σκέφτονται.
Και βέβαια παραμένει ανοικτό το θέμα του Αλέξη Σκαρμέα, ο οποίος φέρεται να είναι σε συνεργασία με τον Ανδρέα Φίλια για τη δημιουργία μιας παράταξης, με ευρεία δυναμική χωρίς να έχουν αποφασίσει ποιος θα ηγηθεί. Σε αυτό το σχήμα φέρεται να έχουν συμμετοχή και στελέχη του ιατρικού κόσμου. Αυτή η υπό διερεύνηση παράταξη, φιλοδοξεί να έλξει την προσοχή του ΣΥΡΙΖΑ για πιθανή στήριξή της.
Ενεργό πάντα παραμένει το σενάριο για πιο στενή ιδεολογική φόρμα, με υποψήφια την Ουρανία Μπίρμπα, ή κάποιο άλλο κομματικό στέλεχος, εφόσον δεν ευοδωθούν οι προσδοκίες της διεύρυνσης
Στο χώρο του ΚΙΝ.ΑΛ., ο οποίος με την ευρύτερη έννοια αποτελεί δεξαμενή στελεχών με επιρροή στην περιοχή, επικρατεί στάση αναμονής. Ο αντιπεριφερειάρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του, φέρεται να έχει εξασφαλίσει τη στήριξη, εφόσον την επιθυμεί και εφόσον βεβαίως κατέβει στις εκλογές για τον δήμο, κάτι που όσο περνάει ο καιρός φαίνεται να «κλειδώνει».
Πληροφορίες λένε ότι αν ο Γρηγόρης Αλεξόπουλος ανακοινώσει υποψηφιότητα, αυτή θα είναι πανταχόθεν διευρυμένη με στελέχη από τα αριστερά και από τα δεξιά. Επαφές που έχει κάνει πάντως δείχνουν διάθεση για προβάδισμα σε «φρέσκα» πρόσωπα με διάθεση να δημιουργηθεί μια παράταξη που θα κινηθεί σε ήπιους τόνους με έμφαση στην αναπτυξιακή προοπτική της πόλης.
Στον αντίποδα είναι ο Νίκος Τζανάκος, ο οποίος βρίσκεται σε επαφή με παρατάξεις της αντιπολίτευσης που συνομιλούν μεταξύ τους, επιχειρώντας ζυμώσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε κοινή κάθοδο με κεντροαριστερό πρόσημο. Μάλιστα ο κ. Τζανάκος φέρεται να διεκδικεί και τη στήριξη του ΚΙΝ. ΑΛ. για ένα τέτοιο σχήμα, χωρίς να τεθεί απαραίτητα ο ίδιος επικεφαλής. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η συζήτηση με την παράταξη «Τώρα για την Πάτρα», η οποία συνομιλούσε μέχρι πρότινος με τη ΡΑΠ, χωρίς να έχει κλείσει την πόρτα των ζυμώσεων μαζί της. Εδώ θα πρέπει μα περιμένουμε μια σκληρή αντιπελετιδική γραμμή, χωρίς να αποκλείουμε και την έκπληξη μιας σύμπραξης και με τον Κώστα Χριστόπουλο, ο οποίος είναι επίσης εκ των συνομιλητών.
Η ιδιομορφία της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα» η οποία έχει στελέχη από το χώρο της αριστεράς και από το χώρο της δεξιάς, ίσως οδηγήσει σε διαφορετική πορεία τους μεν από τους δε στο επίπεδο των συμμαχιών.
Αυτόνομα αναμένεται να κατέβουν στις εκλογές με τις παρατάξεις τους η Βίβιαν Σαμούρη και ο Χρήστος Πατούχας, ενώ δεν είναι ακόμη γνωστό τι θα κάνει ο κ. Ντρίνιας και πως σκέφτεται να κινηθεί ο κ. Οικονομόπουλος.
Άπαντες συμφωνούν ότι η εκλογική αναμέτρηση θα εξαρτηθεί από το πως θα "δέσει" το πράγμα στον χώρο του κέντρου.
Γ. Κοντογεωργοπούλου