Την προσεχή εβδομάδα ψηφίζεται το Νομοσχέδιο για τηλεοπτική κάλυψη περιοχών που δεν έχουν «σήμα» στα ελληνικά κανάλια

Ν. Παππάς: Μεταβήκαμε πλέον σε μια νέα κατάσταση, η οποία διασφαλίζει και τη νομιμότητα και τα δικαιώματα των πολιτών

Ψηφίστηκε στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το νομοσχέδιο του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής με το οποίο αποκτούν τηλεοπτική πρόσβαση 411.000 κάτοικοι της χώρας, οι οποίοι δεν έχουν έως σήμερα "σήμα" στα ελληνικά κανάλια.

Υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ, ΧΑ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων δήλωσαν επιφύλαξη μέχρι την ψήφιση του νομοσχέδιου, ενώ το ΚΚΕ ψήφισε "παρών".

Ν. Παππάς: Μεταβήκαμε πλέον σε μια νέα κατάσταση, η οποία διασφαλίζει και τη νομιμότητα και τα δικαιώματα των πολιτών

Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Γ' Θερινό Τμήμα κι όπως τόνισε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς "το νομοθέτημα αυτό είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι του παζλ της κανονικότητας την οποία επιβάλουμε κι έρχεται βήμα το βήμα". "Ξανασυγκροτήσαμε την ΕΡΤ, δεν είναι παρίας του τηλεοπτικού παιδιού πλέον. Αδειοδοτούμε τους τηλεοπτικούς σταθμούς και εγγυόμαστε την καθολική κάλυψη τηλεοπτικού σήματος για τους Έλληνες πολίτες" είπε κατά τη σημερινή τελευταία ανάγνωση στις επιτροπές και παρέπεμψε στην "στην τηλεοπτική πραγματικότητα στα τέλη του 2014" κατά την οποία, όπως είπε, είχαμε μια δημόσια τηλεόραση η οποία φυτοζωούσε, κανάλια χωρίς άδειες και χωρίς να καταβάλουν τίμημα για τις άδειες και τον ψηφισμένο φόρο διαφήμισης και μεγάλο κομμάτι των πολιτών μας χωρίς την κάλυψη τηλεοπτικού σήματος.


Μεταβήκαμε πλέον σε μια νέα κατάσταση, η οποία διασφαλίζει και τη νομιμότητα και τα δικαιώματα των πολιτών, υπογράμμισε και απέναντι στους προβληματισμούς της αντιπολίτευσης για την εφαρμογή του μέτρου, το κόστος του έργου, ο κ. Παππάς τόνισε ότι η Πολιτεία έχει εξασφαλίσει την πιο ισορροπημένη λύση, ενώ κατά την υλοποίηση της πρώτης φάσης του προγράμματος ξεπεράστηκαν τα όποια εμπόδια με αποτέλεσμα να καθίσταται εύρυθμη η λειτουργία του σε όλες τις περιοχές που εμπίπτουν στον νόμο.

Περιφερειακά κανάλια

Δεδομένου, ότι κατά τη διαδικασία της επεξεργασίας του νομοσχεδίου, τα κόμματα ανέδειξαν το πρόβλημα της εκπομπής συγκεκριμένων περιφερειακών σταθμών σε άλλες Περιφέρειες από την Περιφέρεια στην οποία εκπέμπουν (και συγκεκριμένα, υπάρχει πάρα πολύ σοβαρό πρόβλημα στη Στερεά Ελλάδα, όπου είναι πάρα πολλοί οι κάτοικοι οι οποίοι βλέπουν σταθμούς της Πελοποννήσου) ο κ. Παππάς ενημέρωσε ότι εντός του επόμενου δίμηνου θα έχει δοθεί και η λύση με τρεις - τέσσερις περισσότερους σταθμούς εκπομπής, οι οποίοι θα καλύψουν αυτή την ανάγκη. Επίσης, επανέλαβε ότι στο νομοσχέδιο εισάγεται η ρήτρα "must carry - must give", δηλαδή η υποχρέωση του παρόχου δικτύου να κουβαλάει το περιεχόμενο των αδειοδοτημένων σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας και η υποχρέωση των τηλεοπτικών σταθμών να δίνουν το πρόγραμμά τους στους παρόχους δικτύου γι' αυτές τις συγκεκριμένες περιοχές. "Δεν αφορά τα δύο αντισυμβαλλόμενα μέρη. Δεν μας απασχολεί αν επί του προκειμένου η δορυφορική πλατφόρμα τα βρει με τον τηλεοπτικό σταθμό. Οι άνθρωποι οι οποίοι θα πάρουν το πρόγραμμα επιδότησης θα έχουν πρόσβαση στο πρόγραμμα όλων των τηλεοπτικών σταθμών. Είναι ρητή η σχετική διάταξη" εξήγησε.

Σχετικώς με το ερώτημα για τη μετάβαση στην επόμενη τεχνολογική φάση (το λεγόμενο DVB-T2) ο αρμόδιος υπουργός απάντησε πως έχει σταλεί o οδικός χάρτης, στα μέσα Ιουλίου, για την μετάβαση, στις υπηρεσίες της Ε.Ε. και θα διαρκέσει 18 μήνες, όπως προβλέπουν οι ρυθμιστικές υποχρεώσεις. "Δε θα έχουμε εκπλήξεις και θα διασφαλίσουμε ότι το κόστος της μετάβασης θα είναι ελάχιστο" ανέφερε.

Καθώς υπήρξαν παρατηρήσεις βουλευτών σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν περιφερειακά κανάλια που μπορούν να εκπέμπουν στο 30%, 40% ή 50%, ο κ. Παππάς επισήμανε ότι θα ανανεωθεί η βάση δεδομένων που διαμορφώθηκε και σε σχέση με τα περιφερειακά κανάλια, έτσι ώστε να υπάρξει μια αποτύπωση του προβλήματος.

"Προφανώς, προφανέστατα, οπουδήποτε έχει υπάρξει πρόβλημα το οποίο δεν έχει καταγραφεί στο πρώτο κύμα της ανάπτυξης αυτού του μέτρου, βεβαίως και θα καλυφθούν οι οικισμοί", προσέθεσε σε σχέση με τις επισημάνσεις περί μη κάλυψης ορισμένων οικισμών και επιδότησης των μόνιμων κατοίκων.

Τέλος, ο κ. Παππάς ενημέρωσε ότι η χρηματοδότηση του έργου θα γίνει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης