Καφές: Πώς θα τον χρησιμοποιήσετε για την περιποίηση των μαλλιών και του δέρματος

Για τους περισσότερους από εμάς, ο καφές είναι στενά συνυφασμένος με το ξεκίνημα της μέρας μας και με όλες εκείνες τις στιγμές που νιώθουμε τις δυνάμεις μας να μας εγκαταλείπουν, με αποτέλεσμα να αποζητάμε την τόνωση που μας προσφέρει.

Τα θρεπτικά συστατικά και τα αντιοξειδωτικά του καφέ έχουν όμως και ευεργετικές επιδράσεις στα μαλλιά και στο δέρμα, γι’ αυτό και ο καφές θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και ως «καλλυντικό». Δεν είναι άλλωστε λίγα τα προϊόντα περιποίησης που περιέχουν τον καφέ στη λίστα των συστατικών τους.

Παρακάτω θα δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον καφέ στο σπίτι για να περιποιηθείτε τα μαλλιά και το δέρμα σας.

1. Απολέπιση

Ο αλεσμένος καφές είναι ιδανικός για να κάνετε απολέπιση στο δέρμα. Μπορείτε να τον συνδυάσετε με άλλα υλικά που έχετε στο σπίτι, όπως το μέλι και το λεμόνι, για να φτιάξετε μια κρέμα απολέπισης που θα απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα.

Σύμφωνα με μελέτη του 2013 στην επιθεώρηση Analytical Methods, τα συστατικά του καφέ επιδρούν ευεργετικά στο δέρμα. Το καφεϊκό οξύ του, για παράδειγμα, έχει αντιοξειδωτική δράση, προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου και καθυστερεί τη γήρανση των δερματικών κυττάρων. Επίσης, το καφεϊκό οξύ έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες, επομένως μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από μολύνσεις.

2. Πρήξιμο ματιών

Η καφεΐνη, η διεγερτική ουσία που υπάρχει στον καφέ, προκαλεί διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κι έτσι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος ώστε να απομακρυνθεί το υγρό που συσσωρεύεται κάτω από τα μάτια και που ευθύνεται για το χαρακτηριστικό πρήξιμο.

Άλλα συστατικά του καφέ, όπως το χλωρογενικό οξύ, μειώνουν τις φλεγμονές στην περιοχή των ματιών, βοηθώντας περαιτέρω να υποχωρήσει το πρήξιμο.

Για να αντιμετωπίσετε το πρήξιμο των ματιών, μπορείτε να φτιάξετε μια πάστα από αλεσμένο καφέ και νερό και να την εφαρμόσετε τοπικά επάνω στο δέρμα κάνοντας απαλό μασάζ.

3. Προστασία από τον ήλιο

Η προστασία που παρέχει ο καφές ενάντια στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου οφείλεται στις αντιοξειδωτικές ουσίες του, όπως οι πολυφαινόλες.

Μελέτη του 2015 στην επιθεώρηση International Journal of Dermatology έδειξε ότι όσο περισσότερες πολυφαινόλες λαμβάνονται μέσω της διατροφής, από τον καφέ και άλλες πηγές, τόσο λιγότερες είναι οι βλάβες στο δέρμα από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία.

4. Ακμή

Η ακμή είναι αποτέλεσμα της συσσώρευσης λιπαρότητας, νεκρών κυττάρων και άλλων ουσιών στους πόρους του δέρματος σε συνδυασμό με τη δράση βλαβερών βακτηρίων.

Οι αντιοξειδωτικές και διεγερτικές ουσίες του καφέ τον καθιστούν ιδανικό συστατικό για την περιποίηση της επιδερμίδας του προσώπου, καθώς καθαρίζει τους πόρους και μειώνει τις φλεγμονές ώστε να εξουδετερώσει ή να προλάβει τα σπυράκια.

5. Φθαρμένα μαλλιά

Τα μαλλιά και η επιδερμίδα του κρανίου έχουν αρκετά χαμηλό (όξινο) pH. Η χρήση προϊόντων με υψηλό (αλκαλικό) pH συχνά κάνει τα μαλλιά άτονα, με τάση να φριζάρουν.

Ο καφές, ο οποίος επίσης είναι όξινος, βοηθά να αποκατασταθεί το φυσιολογικό pH των μαλλιών και να αποφευχθεί η φθορά της τρίχας.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τον καφέ απευθείας επάνω στα μαλλιά για να τους ξαναδώσετε τη χαμένη τους ζωντάνια. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να λούσετε τα μαλλιά με το ρόφημα, ακριβώς όπως το ετοιμάζετε για να το πιείτε!

Πηγή: Medical News Today

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ