Χρηματιστήριο: Αν συνεχιστεί η πτώση, θα ξεπουληθούν τα NPLs

Σε ξεπούλημα των προβληματικών δανείων (NPLs) από τις τράπεζες σε χαμηλότερες τιμές οδηγούν η παρατεταμένη πτώση του Χρηματιστηρίου και η άνοδος της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων. Το Χ.Α. κόντεψε να χάσει και τις 700 μονάδες -χαμηλότερα και από τον Αύγουστο του 2015-, ενώ τα ελληνικά ομόλογα συνεχίζουν να κινούνται με απόδοση 4,1%-4,2%.

Η χρηματιστηριακή πτώση επιταχύνθηκε από το διάγγελμα του πρωθυπουργού, καθώς οι αναφορές για επιστροφή στην κανονικότητα και οι διχαστικές αιτιάσεις εκλήφθηκαν από τους ξένους επενδυτές ως μήνυμα παροχών και επιστροφής σε μια αριστερή ρητορεία. Δεν είναι τυχαίο ότι βρετανικό fund ξεπουλούσε επί 8 ημέρες τη θέση του σε ελληνική τράπεζα. Η απουσία προοπτικής στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τη στροφή των ξένων στις αναδυόμενες αγορές έχει δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σκηνικό με συνεχή απαξίωση για το Ελληνικό Χρηματιστήριο. Οι ξένοι επενδυτές προτιμούν να απέχουν με στόχο να αγοράσουν αργότερα σε χαμηλότερες τιμές. Αν προσθέσουμε και τους συστηματικούς υποτιμητές του Χ.Α., τότε διαφαίνεται μια συνολικότερη στρατηγική όσον αφορά τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία. 

Κίνδυνος για τις τράπεζες

Εκτός, όμως, από τους φόβους των ξένων επενδυτών για διολίσθηση της οικονομίας σε μια παροχολογία επιδομάτων, εδώ και τρία χρόνια ορισμένα funds σορτάρουν συστηματικά τις μετοχές των τραπεζών και της ΔΕΗ. Η προσπάθεια απαξίωσης από την πλευρά του είχε μάλιστα κορυφωθεί τον Δεκέμβριο του 2017. Ο στόχος τους στα πρόσφατα stress tests των τραπεζών ήταν να ανακύψουν κεφαλαιακά προβλήματα και τελικά να οδηγηθούν σε νέες αυξήσεις κεφαλαίου, εξέλιξη η οποία ακυρώθηκε, καθώς ακόμη και με το ακραίο αρνητικό σενάριο για καμία από τις τέσσερις δεν προέκυπτε κεφαλαιακό πρόβλημα. Μάλιστα, όπως θα δούμε, τα ξένα funds δεν αποκλείεται να έχουν σημαντικά συμφέροντα από την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων μέσω των κόκκινων δανείων που θα πωληθούν το ερχόμενο διάστημα. Είναι τόσο χαμηλές οι τιμές στις τραπεζικές μετοχές ώστε την περασμένη Τρίτη ο δείκτης τιμή/λογιστική αξία (PIBV) είχε φθάσει στο 0,25 όταν στην Ευρώπη κινείται στο 0,60-0,70. Την ίδια ώρα τα ελληνικά ομόλογα αποτυπώνουν και το κενό της πρόσβασης στις αγορές.

Οπως υπογραμμίζει ξένος επενδυτής με μακρά παρουσία στην ελληνική αγορά, «ο κίνδυνος για την ελληνική αγορά είναι συγκεκριμένος. Οσο ανεβαίνει η απόδοση των ομολόγων και γκρεμίζονται οι τραπεζικές μετοχές τόσο χαμηλότερα θα πωληθούν τα προβληματικά δάνεια (ΝPLs) στις τράπεζες, με συνέπεια νέα προβλήματα σ’ αυτές». Δηλαδή, η παραμονή της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων στο 4,2% και η πτώση των τιμών τραπεζικών μετοχών σε επίπεδα κάτω από αυτά της αύξησης του 2015 προκαλεί υποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων, με το όφελος από αυτή τη διαδικασία να πηγαίνει στα ξένα funds τα οποία δίνουν προσφορές. Ο συνομιλητής μας μάλιστα δεν αποκλείει να υφίσταται στενή σχέση μεταξύ των funds που σορτάρουν και των αγοραστών κόκκινων δανείων.

Οι συστηματικοί υποτιμητές

Στο Χρηματιστήριο είναι γενικώς αποδεκτή η παρουσία σορτάκηδων, καθώς αυτοί είναι ταυτόχρονα εν δυνάμει αγοραστές των μετοχών σε περίπτωση που αλλάξουν οι συνθήκες. Ωστόσο, η συστηματική απαξίωση εδώ και δύο χρόνια δημιουργεί ερωτηματικά για τις τράπεζες, τη ΔΕΗ, ακόμη και για την προβληματική Folli Follie.

Oπως φαίνεται από τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τα funds που σορτάρουν τις τραπεζικές μετοχές εναλλάσσουν τις θέσεις τους μεταξύ των τεσσάρων τραπεζών. Παλαιότερα, το fund που πρωτοστατούσε ήταν το Marshall Wace. Οταν ήρθαν, όμως, κάποιες «ήττες», άλλαξε την τακτική του. Σήμερα τα funds που σορτάρουν είναι τα εξής (σ.σ.: στο ποσοστό που αναφέρεται συμπεριλαμβάνονται τόσο μετοχές όσο και παράγωγα): Lansdowne Partners: Πειραιώς 2,23%, ΔΕΗ 1,31%, Eurobank 0,62%. Στην Πειραιώς θέσεις short έχει το Marshall Wace σε ποσοστό 0,90%, ενώ το Oceanwood Capital διαθέτει short σε Αlpha (0,90%), Eurobank (0,57%) και Εθνική (0,70%).

Περίμεναν 900 μονάδες και ήρθαν οι... 700 - Ποιοι αντέχουν σε αποδόσεις

Την 21η Αυγούστου, ημέρα της «εξόδου» από τα μνημόνια, δεν τη περίμενε μόνο η διακυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛ. για να αποκομίσει οφέλη. Οι ξένοι επενδυτές στην Ελλάδα υπολόγιζαν ότι μετά το μνημόνιο η Ελλάδα θα μπορέσει εύκολα ή δύσκολα να απευθυνθεί στις αγορές για δανεισμό με επιτόκιο κάτω από 3,55%. Η νέα ιταλική κυβέρνηση και η αναταραχή στα ομόλογα της γείτονος, όμως, έστειλαν τα ελληνικά ομόλογα στο 4,2% και οι φόβοι των ξένων είναι πλέον μήπως χρησιμοποιηθεί το κεφαλαιακό απόθεμα, εξέλιξη η οποία θα ήταν εξόχως αρνητική.

Ενώ λοιπόν περίμεναν έξοδο στις αγορές και το Χ.Α. στις 900 μονάδες, το είδαν στις 700 μονάδες, γεγονός που επέτεινε κάποιες πωλήσεις. Την τελευταία εβδομάδα, εκτός από τις τραπεζικές μετοχές, πραγματοποιήθηκαν επιλεγμένες ρευστοποιήσεις σε blue chips (BΙΟΧΑΛΚΟ, Μυτιληναίος, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΛΠ κ.ά.) οι οποίες, σύμφωνα με αρκετούς παράγοντες, αποδίδονται στην αναταραχή στις αναδυόμενες αγορές και στη μείωση του ρίσκου που συστήνουν τα αρμόδια τμήματα των hedge funds.

Aπό την άλλη πλευρά, από 1/1/18 υπάρχουν μετοχές που όχι μόνο αντέχουν στο αρνητικό περιβάλλον, αλλά είτε εκμεταλλεύονται τη θετική συγκυρία στον κλάδο τους, είτε αυξάνουν τη διασπορά του μετοχολογίου προσθέτοντας νέους ξένους επενδυτές. Η Ικτίνος έχει σπάσει τα κοντέρ με απόδοση 330% σε διάστημα 52 εβδομάδων και άνω του 160% από την αρχή του χρόνου. Σταθερές αποδόσεις στον FTSE εμφανίζουν από 1η Ιανουαρίου μέχρι 22 Αυγούστου το Υγεία με 60% (λόγω της δημόσιας πρότασης), η Τέρνα με 35,9% (είχε διαθέσει μετοχές σε ξένους), η Κρι-Κρι με 36% και ο Σαράντης με 15%. Θετικές αποδόσεις εμφανίζουν, επίσης, η Coca-Cola με 8,2%, η Motor Oil με 5,22% και ο ΟΛΠ με 4,39%.

Διαβάστε επίσης