Σε δύο μήνες, σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο του δήμου Πατρέων Χρήστο Κορδά, θα είναι έτοιμος και θα παραδοθεί σε χρήση ο δρόμος που οδηγεί από την Ξερόλακκα προς το Μυκηναϊκό Νεκροταφείο της Βούντενης, έναν εκ ων σημαντικότερων αρχαιολογικών χώρων της Πάτρας, τον οποίο, αντιστρόφως ανάλογα με τη σημασία του, λίγοι Πατρινοί γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι επισκέπτονται για λόγους που έχουν να κάνουν αφενός με την προσβασιμότητά του, αφετέρου με την έλλειψη ενημέρωσης ή και με το γενικώς ασθενές ενδιαφέρον σε σχέση με τους αρχαιολογικούς θησαυρούς που βρίσκονται δίπλα μας.
Η αλήθεια είναι ότι ο αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης ακολουθεί τη διαδρομή μιας καλής μα όχι πολυδιαφημισμένης παράστασης. Γίνεται γνωστός από στόμα σε στόμα.
Η κατασκευή του δρόμου που οδηγεί στην Βούντενη από την είσοδο της Ξερόλακας θεωρείται ότι θα εκτοξεύσει την επισκεψιμότητα του χώρου, ιδίως σε ό,τι αφορά τους επισκέπτες από άλλες πόλεις στο πλαίσιο ενός city break. Βεβαίως εξακολουθεί να αποτελεί ερωτηματικό η «συνοδοιπορία » με τα απορριμματοφόρα έως την είσοδο του ΧΥΤΑ, αλλά αυτό, τουλάχιστον προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να αποφευχθεί.
Το έργο, προϋπολογισμού 2.113.000 ευρώ, με χρηματοδότηση από το Εθνικό σκέλος (ΣΑΕΠ 001) του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ΠΔΕ για το έτος 2015 το οποίο υλοποιείται από τον Δήμο Πατρέων, θα διευκολύνει την πρόσβαση των οχημάτων στο χώρο στάθμευσης του αρχαιολογικού χώρου Βούντενης προκειμένου αυτός να καταστεί τουριστικός και πολιτισμικός προορισμός για τους κατοίκους και επισκέπτες μιας και ο μέχρι σήμερα υφιστάμενος δρόμος δεν καλύπτει τις απαιτήσεις των οδηγιών μελετών οδικών έργων και η πρόσβαση γίνεται μετ’ εμποδίων, ενώ σαφώς λειτουργεί αποθαρρυντικά για τα λεωφορεία και τα μεγάλα οχήματα.
Το έργο που βαίνει προς ολοκλήρωση περιλαμβάνει χωματουργικές εργασίες, τεχνικά έργα, οδοστρωσία, ασφαλτικές εργασίες, εργασίες σήμανσης, καθώς και ηλεκτροφωτισμό για την ανακατασκευή της οδού συνολικού μήκους 676 μέτρων.
Ο μυκηναϊκός οικισμός
Ο μυκηναϊκός οικισμός της Βούντενης αποτελεί μία από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της λεγόμενης περιφέρειας του Μυκηναϊκού κόσμου. Η ζωή του διήρκεσε σχεδόν πεντακόσια χρόνια (1500-1000 π.Χ.). Νοτιοανατολικά του οικισμού, στο χώρο που σήμερα είναι γνωστός με τα τοπωνύμια Αγραπιδιά και Αμυγδαλιά, βρίσκεται το μυκηναϊκό νεκροταφείο που καταλαμβάνει έκταση περίπου 30 στρεμμάτων.
Η πρώτη έρευνα πραγματοποιήθηκε το 1923 από τον Νικόλαο Κυπαρίσση, ο οποίος ανέσκαψε μικρό αριθμό θαλαμωτών τάφων στη θέση Αγραπιδιά και συνεχίστηκε από τον Λάζαρο Κολώνα κατά τα έτη 1988-1994 και 2004-2007 με την έρευνα εβδομήντα πέντε τάφων, στη θέση Αμυγδαλιά. Οι τάφοι χρονολογούνται την περίοδο 1500-1050 π.Χ, σε μερικές δε, περιπτώσεις η χρήση τους διαρκεί μέχρι την υπομυκηναϊκή εποχή.
Οι 75 τάφοι
Στο νεκροταφείο της Βούντενης συναντά κανείς ενδιαφέρουσα ποικιλία σχημάτων θαλαμωτών τάφων, τα οποία δεν απηχούν μόνο την καλλιτεχνική αρχιτεκτονική φαντασία των μαστόρων της εποχής αλλά και τις ιδιαίτερες προτιμήσεις των ενδιαφερόμενων χρηστών των τάφων. Υπάρχουν θάλαμοι διαφόρων διαστάσεων και σχημάτων όπως κυκλικοί, τετράγωνοι, πεταλόσχημοι, τετράπλευροι με θόλο καθώς και τάφοι με ακανόνιστη κάτοψη. Οι μεγαλύτεροι είναι οι τάφοι 4 και 75 οι οποίοι εξαιτίας των αρχιτεκτονικών λεπτομερειών τους και των μεγάλων διαστάσεών τους πρέπει να ανήκαν σε αξιωματούχους της μυκηναϊκής εγκατάστασης της Βούντενης.
«Όπως θα έπρεπε να είναι οι αρχαιολογικοί χώροι»
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα σχόλια επισκεπτών από την Ελλάδα στο tripadvisor για την Βούντενη.
- «Δεν το πιστεύεις ότι βρίσκεσαι σε ελληνικό αρχαιολογικό χώρο. Το επισκέπτεσαι και καταλαβαίνεις πόσο αδικείται αυτό το πάρκο που δεν είναι το Νο1 διαφημισμένο αξιοθέατο της Πάτρας. Λίγο δύσκολη ακόμα η πρόσβαση σε μεγάλα λεωφορεία, όμως είναι μια ιδανική βόλτα, όχι μόνο για το υπέροχο ταξίδι στη μυκηναϊκή περίοδο (να κατεβείτε οπωσδήποτε στους επισκέψιμους τάφους και να ζητήσετε να σας δείξουν το πολύ ωραίο βίντεο για το χώρο πριν ξεκινήσετε), αλλά και μια κυριακάτικη εξόρμηση, μια ποδηλατάδα, ή μια αφορμή να χαρείς τη μοναδική θέα και την πλούσια χλωρίδα της περιοχής».
- «Ένας χώρος, βγαλμένος από το μακρινό παρελθόν της Αχαΐας, βυθισμένος στην ιστορία και προσαρμοσμένος στις σημερινές ανάγκες αισθητικής. Λόφοι με μαγευτική θέα, μας δίνουν στοιχεία της καθημερινότητας μιας άλλης εποχής. Πραγματικά μάθημα ζωής!»
- «Υπέροχη τοποθεσία μέσα στο πράσινο με πολλές ελιές. Τεράστια έκταση περιποιημένη με γρασίδι, δέντρα και μονοπάτια, στο ένα άκρο της οποίας βρίσκεται το πρόσφατα ανασκαμμένο και με πλούσια ευρήματα μυκηναϊκό νεκροταφείο. Σε έναν από τους τάφους τα ευρήματα έχουν αφεθεί όπως ήταν ώστε να τα βλέπει ο επισκέπτης. Στην άλλη άκρη του χώρου σε απόσταση 500 μέτρων από το νεκροταφείο βρίσκονται τα απομεινάρια του οικισμού. Αξίζει να παρατηρηθεί η επιλογή της τοποθεσίας που αποτελεί φυσικό οχυρό καθώς προσφέρει απεριόριστη θέα στον Πατραϊκό χωρίς να προδίδει την ύπαρξη κατοίκων!
- «Ένας τεράστιος χώρος με ενδιαφέρουσα ποικιλία πανίδας. Η θέα από αυτό το μέρος κόβει την ανάσα. Σε έναν τύμβο βρίσκονται σκελετοί χιλιάδων ετών»
- «Ένας καταπληκτικός αρχαιολογικός προορισμός στην Πάτρα που είναι άγνωστος ακόμα και σε ντόπιους Πατρινούς. Σε μια έκταση 30 χιλιάδων στρεμμάτων σε ένα λόφο έξω από την Πάτρα με θέα τον Πατραϊκό, τον Κορινθιακό και τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, σε ένα πάρκο με διαδρόμους βαδίσματος ανάμεσα σε ανασκαφές παλαιών τάφων απολαμβάνεις μια καταπληκτική βόλτα. Μια βόλτα που δεν θα πρέπει να χάσει όχι μόνο ο επισκέπτης της Πάτρας αλλά και γηγενείς κάτοικοί της. Θα μείνουν κατενθουσιασμένοι.».
Γιώτα Κοντογεωργοπούλου