Η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ «σβήνει» τις επιστροφές φόρου

του δημήτρη μπόκαρη

Τον δρόμο για αθρόους συμψηφισμούς επιστροφών φόρου και βεβαιωμένων ή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων ανοίγει η επικείμενη εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού έδειξαν ότι τους τελευταίους μήνες η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έριξε το βάρος των επιστροφών φόρου στο κονδύλι εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το οποίο χρηματοδοτήθηκε και από τις δόσεις του τρίτου προγράμματος του ESM με τις «κλασικές» επιστροφές φόρου να μένουν πίσω.

Στο επτάμηνο, από τα στοιχεία του προϋπολογισμού προκύπτει ότι διενεργήθηκαν επιστροφές φόρου 2,330 δισ. ευρώ με υστέρηση 333 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο επιστροφών συνολικού ύψους 2,663 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, όμως, από το πρόγραμμα εξόφλησης ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κατεβλήθησαν 477 εκατ. ευρώ στο επτάμηνο έως το τέλος Ιουλίου, έναντι 693 εκατ. ευρώ στο σύνολο του 2017.

Εφόσον τηρηθούν οι εκτιμήσεις του προϋπολογισμού έως το τέλος του έτους το σύνολο των επιστροφών φόρων δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, καθώς έχουν εγγραφεί για το 2018, συνολικές επιστροφές 3,648 δισ. ευρώ.

Από τον Σεπτέμβρη, πάντως, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ θα «σβήσει» τις επιστροφές. Όπως κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα όσα ορίζει η ισχύουσα νομοθεσία, η ΑΑΔΕ αναμένεται να διενεργήσει μαζικούς συμψηφισμούςοφειλών ακόμα και πριν καταστούν ληξιπρόθεσμες με τις επιστροφές φόρων που αναμένουν οι φορολογούμενοι.

Οι ισχύουσες διατάξεις προβλέπουν ότι ποσά επιστροφών φόρου, τα οποία δικαιούνται φορολογούμενοι επιτρέπεται να συμψηφίζονται αυτεπαγγέλτως ακόμη και με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, δηλαδή με φόρους οι οποίοι έχουν μεν βεβαιωθεί στο ΑΦΜ του φορολογούμενου αλλά η προθεσμία πληρωμής τους δεν έχει παρέλθει.

Στο πλαίσιο αυτό η βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ εντός Σεπτεμβρίου, παρ’ ότι συνοδεύεται από προθεσμίες πληρωμής σε πέντε μηνιαίες δόσεις μπορεί να ενεργοποιήσει τους συμψηφισμούς με τυχόν επιστροφές φόρου εισοδήματος.

Η εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων έβγαλε 784.686 πιστωτικά σημειώματα με το επιστρεφόμενο ποσό στα 363,255 εκατ. ευρώ. Στα μέσα Ιουλίου η ΑΑΔΕ εξέδωσε την πρώτη εντολή πληρωμής μέσω τραπεζών για δικαιούχους επιστροφής φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων φορολογικού έτους 2017.

Η εντολή πληρωμής αφορούσε φορολογούμενους οι οποίοι είχαν υποβάλλει τη δήλωση μέχρι τις 27 Ιουνίου με πιστωτικό εκκαθαριστικό και φορολογική-ασφαλιστική ενημερότητα.

Με αυτό τον τρόπο κατεβλήθησαν μαζικά συνολικές επιστροφές 80,9 εκατ. ευρώ σε περίπου 270.000 φορολογούμενους. Από τότε δεν έχει διενεργηθεί άλλη μαζική επιστροφή φόρου εισοδήματος.