Ο Αλ Πατσίνο στα ίχνη Σομαλών Πειρατών -Αληθινή ιστορία ΒΙΝΤΕΟ

Οι Πειρατές της Σομαλίας (The Pirates of Somalia)
Σενάριο- Σκηνοθεσία: Μπράιαν Μπάκλεϊ
Παίζουν: Αλ Πατσίνο, Έβαν Πίτερς, Μπαρκάντ Αμπντί, Μέλανι Γκρίφιθ

Η  απίθανη ιστορία του  Καναδού δημοσιογράφου Τζέι Μπάχαντουρ ξεκινά το 2008, όταν απόφοιτος από το πανεπιστήμιο του Τορόντο αναζητά ένα κίνητρο για να ξεκινήσει την καριέρα του. Νέος και άπειρος ακόμη, με ήδη μία μεγάλη λίστα από επαγγελματικές απογοητεύσεις, συναντά τυχαία το είδωλό του, τον συντάκτη της Daily Mail, Σέιμουρ Τόλμπιν, η οποία και τον εμπνέει να κυνηγήσει το ρεπορτάζ της ζωής του. Έτσι, καταστρώνει ένα σχέδιο για να βρεθεί στη Σομαλία.

Η ταινία του Μπράιαν Μπάκλεϊ είναι βασισμένη στην αληθινή ιστορία ενός δημοσιογράφου και στο βιβλίο του ίδιου (  «The pirates of Somalia: inside their hidden world»), όπου περιγράφει πώς  αναζητώντας το  τέλειο ρεπορτάζ  έφτασε έως  τους πειρατές της Σομαλίας.

Ο Τζέι Μπάχαντουρ  ως νέος φιλόδοξος  απόφοιτος πανεπιστημίου θέλει να ασχοληθεί με τη δημοσιογραφία, όμως δεν βρίσκει τον τρόπο να γίνει δεκτός σε καμία εφημερίδα.   Όταν μια μέρα  γνωρίζει τυχαία  το ίνδαλμά του,    τον βετεράνο συντάκτη  Σέιμουρ  Τόλμπιν,   αποφασίζει    σύμφωνα με τις συμβουλές του   να  κυνηγήσει ένα μεγάλο θέμα,  κάτι για το οποίο κανείς ποτέ δεν έχει γράψει. Τα βήματά του τον οδηγούν στη Σομαλία και στους περιβόητους πειρατές της. Μαζί τους  θα περάσει έξι μήνες,  με τη βοήθεια τοπικού μεταφραστή. O Τζέι γοητεύεται  από τη ζωή στη Σομαλία και αρχίζει να καταγράφει με μία βιντεοκάμερα από το παράθυρό του τους πειρατές.

Ο Μπάκλεϊ με  μια διάθεση ηρωοποίησης και χωρίς μεγάλη έρευνα γύρω από το θέμα των πειρατών αφηγείται στην ουσία τη διαδρομή ενός νέου άντρα που κυνηγάει το όνειρό του. Ένα τυπικό success story, που όμως εδώ εμπλέκει ένα μείζον πολιτικό θέμα, το οποίο ο  Αμερικανός σκηνοθέτης, όταν δεν  αντιμετωπίζει εντελώς γραφικά, το προσπερνάει  ανώδυνα,  χωρίς να αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα της ζωής στη  χώρα, όπου εκτυλίσσεται η δράση του.
Οι δικοί του πειρατές  μοιάζουν με ήρωες κινηματογραφικής θαλασσινής περιπέτειας, ενώ ταυτόχρονα οι σχέσεις τους με τον νεαρό δημοσιογράφο, όπως τουλάχιστον εδώ περιγράφονται, είναι παραφορτωμένες με  ένα σωρό κλισέ που έχουμε δει  σε buddy movies για την ανδρική φιλία.
Επιπλέον ούτε το θέμα της αληθινής δημοσιογραφίας και του ζωντανού ρεπορτάζ φαίνεται πως τον απασχολεί ιδιαίτερα, οπότε το όλο εγχείρημα αντέχει μόνο χάρη στις ερμηνείες των Έβανς Πίτερ, του  Μπαρκχάντ Αμπντί - ο οποίος απέσπασε υποψηφιότητα για Όσκαρ στο παρελθόν ενσαρκώνοντας έναν Σομαλό πειρατή («Captain Phillips», 2013)- και του  Αλ Πατσίνο, που εμφανίζεται όμως για λίγο.




Πηγή:  iefimerida.gr