Εταιρεία στην Κίνα κατασκεύασε λέιζερ που θα καίει τα μαλλιά διαδηλωτών

Το αστικό όπλο του μέλλοντος

Και να που τα όπλα λέιζερ που παρακολουθούσαμε πριν χρόνια στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας γίνονται πραγματικότητα.

Η Κινεζική εταιρεία ZKZM κατασκεύασε ένα όπλο λέιζερ που προορίζεται για την αντιτρομοκρατική υπηρεσία και την αστυνομία, ώστε να το χρησιμοποιεί σε διαδηλώσεις.

Το διαμέτρημα του ZKZM-500 (έτσι ονομάζεται) είναι 15 χιλιοστά και το βάρος του στα 3 κιλά. Έχει εμβέλεια 800 μέτρα και μπορεί να διαπεράσει γυαλί και άλλα διαφανή εμπόδια. Χρησιμοποιεί επαναφορτιζόμενη μπαταρία λιθίου και με μια πλήρη φόρτιση μπορεί να πραγματοποιήσει 1.000 βολές.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρείας που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, σημείωσε στο AFP πως το όπλο δημιουργεί αμέσως ισχυρό πόνο, τόνισε όμως πως δεν είναι θανατηφόρο.

«Το όπλο σχεδιάστηκε για να βάζει φωτιά σε παράνομα πανό διαδηλωτών ή να βάζει φωτιά στα μαλλιά ή στα ρούχα διαδηλωτών», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν έχει σχεδιαστεί για να σκοτώσει όπως ένα συμβατικό όπλο που χρησιμοποιεί σφαίρες», πρόσθεσε σημειώνοντας πως προορίζεται κυρίως για την Κινεζική αστυνομία και πως μπορεί κάλλιστα να ενσωματωθεί πάνω σε οχήματα, αεροπλάνα και σκάφη.

Ήδη, όπως δήλωσε, η εταιρεία ψάχνει συνεργάτη ώστε να ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή του. Αποκάλυψε, μάλιστα, πως η ZKZM δουλεύει ήδη πάνω σε ένα κανόνι λέιζερ το οποίο δεν θα προκαλεί απλά πόνο, αλλά θα αφαιρεί ζωές. Από την άλλη βέβαια σημειώνει πως «τέτοια όπλα είναι απάνθρωπα... ο πόνος θα ήταν αδιανόητος».

Στην Κίνα δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ανάπτυξη όπλων λέιζερ, ενώ και στις ΗΠΑ πολλές εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας δουλεύουν πάνω σε διάφορα πρωτότυπα για λογαριασμό του Πενταγώνου.

Το 2017 η Lockheed Martin παρουσίασε ένα όπλο λέιζερ ισχύος 60 KW που είναι αόρατο με γυμνό μάτι και χρησιμοποιείται εναντίον drones και ολμοβόλων.

Διαβάστε επίσης