"Έλυσε" τη σιωπή της η μητέρα του Οσάμα Μπιν Λάντεν

«Δεν παραδεχόταν ποτέ τί έκανε γιατί με αγαπούσε τόσο πολύ»

Είναι η γυναίκα που έφερε στον κόσμο έναν από τους πιο διαβόητους τρομοκράτες στην παγκόσμια ιστορία. Η μητέρα του επί δύο δεκαετίες ηγέτη της αλ Κάιντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν, έλυσε τη σιωπή της και για πρώτη φορά μίλησε δημοσίως.

Επτά χρόνια μετά τον θάνατό του στο Πακιστάν έπειτα από αμερικανική επιχείρηση, η Άλια Γκάνεμ έδωσε συνέντευξη σε δημοσιογράφο της βρετανικής Guardian από το σπίτι της οικογενείας στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.

Όπως είπε στον δημοσιογράφο, ο Οσάμα ήταν ένα «ντροπαλό και καλό παιδί», το οποίο υπέστη πλύση εγκεφάλου στη διάρκεια των σπουδών του.

Η οικογένεια μπιν Λάντεν είδε για τελευταία φορά τον Οσάμα το 1999, δύο χρόνια πριν από τις πολύνεκρες επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν εκείνος βρισκόταν στο Αφγανιστάν.

Εκείνη την χρονιά η οικογένειά του τον επισκέφθηκε δύο φορές στη βάση του λίγο έξω από την Κανταχάρ. «Ήταν ένα μέρος κοντά στο αεροδρόμιο που είχαν καταλάβει από τους Ρώσους. Ήταν πολύ, πολύ χαρούμενος που μας φιλοξένησε. Κάθε μέρα μας ξεναγούσε. Μια ημέρα σκότωσε ένα ζώο και κάναμε γιορτή, προσκάλεσε τους πάντες», λέει η Γκάνεμ.

Τότε ήδη θεωρούνταν ύποπτος τρομοκρατίας έχοντας εγκατασταθεί στη χώρα αρχικά για να πολεμήσει τις σοβιετικές δυνάμεις που είχαν εισβάλλει τη δεκαετία του 80.

«Ταραχτήκαμε υπερβολικά. Δεν ήθελα να συμβεί τίποτα από όλα αυτά. Γιατί να τα πετάξει όλα με αυτόν τον τρόπο;», είπε στον δημοσιογράφο η Γκάνεμ όταν ρωτήθηκε πώς αισθάνθηκε στο άκουσμα της είδησης ότι ο γιος της έχει γίνει ένας ένοπλος τζιχαντιστής.

Η Γκάνεμ υποστηρίζει ότι η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η οργάνωση με την οποία ενεπλάκη ο Οσάμα όταν ήταν φοιτητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο King Abdulaziz της Τζέντα, ήταν κάτι σαν αίρεση. «Γνώρισε κάποιους που ουσιαστικά του έκαναν πλύση εγκεφάλου όταν ήταν εικοσάχρονος. Μπορείς να το χαρακτηρίσεις και αίρεση», εξηγεί.

«Οι άνθρωποι στο πανεπιστήμιο τον άλλαξαν. Έγινε άλλος άνθρωπος». Ένας από αυτούς που γνώρισε ήταν ο Αμπντουλάχ Αζάμ, ένα μέλος της Αδελφότητας, ο οποίος αργότερα εξορίστηκε από τη Σαουδική Αραβία και έγινε ο πνευματικός σύμβουλος του Οσάμα.

«Είχαν χρήματα για τους σκοπούς τους. Τού έλεγα διαρκώς να μείνει μακριά τους και εκείνος ποτέ δεν παραδεχόταν τί έκανε γιατί με αγαπούσε τόσο πολύ».

Διαβάστε επίσης