Παρούσα, αλλά- προς το παρόν- χωρίς επικεφαλής, μετά την χηρεία της θέσης που ακολούθησε την αποχώρηση του Γιάννη Δημαρά, δηλώνει η παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» για τις εκλογές του Μαΐου, με μια μακροσκελή ανακοίνωση το νόημα της οποίας συμπυκνώνεται στην τελευταία γραμμή της: «Θα είμαστε παρόντες λοιπόν σε αυτά τα επόμενα κρίσιμα χρόνια».
Η ανακοίνωση προκάλεσε- όπως ήταν αναμενόμενο-ερωτηματικά, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά την σκοπιμότητά της και μάλιστα στη δεδομένη χρονική στιγμή. Προφανώς και ενόψει των ζυμώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη περί τα δημοτικά, η παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» θέλει να καταδείξει ότι παρά το ότι παραμένει ακέφαλη, είναι εδώ και φιλοδοξεί να διαδραματίσει ρόλο στις εκλογές του Μαΐου.
Η διαφωνία για την εκλογή επικεφαλής
Το θέμα βεβαίως είναι ποιος είναι ο ρόλος που φιλοδοξεί να διαδραματίσει και το δεύτερο ερώτημα, ίσως το πιο βασικό, είναι αν αυτός ο ρόλος θα βρει όλα τα μέλη σε σύμπνοια, κοινώς αν θα τα βρει στην ίδια περπατησιά.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η πολυσυλλεκτική παράταξη βρέθηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα ενώπιον συγκρούσεων και διλημμάτων σχετικά με το μέλλον της. Εν τη απουσία του Γιάννη Δημαρά, στον οποίο οφειλόταν εν πολλοίς η επιτυχία της εκλογικής νίκης που την έφερε κάποτε στο τιμόνι της Μαιζώνος, ήρθε στο φως με μεγαλύτερη ένταση η διγλωσσία των στρατοπέδων της και κυρίως η απόσταση μεταξύ των προερχόμενων από τη ΔΗΜΑΡ στελεχών και αυτών που προέρχονται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας.
Σε αυτή τη διάσταση απόψεων αποδίδεται εν πολλοίς και η όδευση σε ένα σχήμα άνευ επικεφαλής, διαδικασία που δεν έβρισκε πάντα και άπαντες σύμφωνους, με τον Ανδρέα Φίλια, να είναι εκ των κατεξοχήν εκφραστών της άποψης ότι πρέπει να κινηθούν διαδικασίες εκλογής επικεφαλής, θέση την οποία διεκδικούσε και με το αβαντάζ του πρώτου σε ψήφους δημοτικού συμβούλου.
Κάπως έτσι η παράταξη βρέθηκε προ της ανακοίνωσης των εκλογών και προ του διλήμματος της αυτόνομης πορείας της, της πορείας σε συνεργασία με άλλη παράταξη ή άλλες παρατάξεις ή της μετατροπής της σε ένα think tank με παρεμβατικότητα στα κοινά χωρίς απαραίτητα εκλογική παρουσία.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η σύσκεψη που είχε γίνει με την παράταξη ΡΑΠ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είχε δημοσιοποιηθεί αλλά και οι δύο συναντήσεις των μελών της ομάδας που έγιναν πριν από λίγες ημέρες προς λήψη αποφάσεων.
Ένταση και αποφάσεις
Η πρώτη συνάντηση, όπως λένε οι πληροφορίες, χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερη ένταση, ενώ δεν έλειψαν και οι φραστικές αψιμαχίες που οδήγησαν το κλίμα στο κρεσέντο. Η πηγή της έντασης ήταν πάλι η διχογνωμία σχετικά με την άρνηση κίνησης διαδικασιών ανάδειξης επικεφαλής και ο Ανδρέας Φίλιας φέρεται να ήταν εις εκ των δύο αντιμαχόμενων πόλων. Μια άλλη πηγή έντασης ήταν η πρόταση για τη μετατροπή της παράταξης σε think tank, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και για το οποίο -ως ειπώθηκε στη συνέχεια- υπήρξε παρανόηση.
Η πρώτη συνάντηση διεκόπη και επαναλήφθηκε μετά από λίγες ημέρες.
Η παράταξη φαίνεται τελικά να κατέληξε στην απόφαση ότι θα είναι παρούσα στις εκλογές κατά πάσα πιθανότητα συνεργαζόμενη με άλλο σχήμα, εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις προγραμματικής συνεννόησης.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η όλη εξέλιξη ήταν που οδήγησε στην αποστασιοποίηση τον Ανδρέα Φιλια ο οποίος φέρεται να έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με στελέχη από άλλες παρατάξεις και με παλιό δημοτικό σύμβουλο ο οποίος αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο καθόδου του στις εκλογές, σε μια προσπάθεια δημιουργίας ενός ανεξάρτητου σχήματος.
Την ίδια ώρα, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, η παράταξη ΡΑΠ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία βρίσκεται σε αναζήτηση επικεφαλής μετά το ασυμβίβαστο της υποψηφιότητας Παναγιωτόπουλου, εξακολουθεί να κρατάει ανοικτή γραμμή με την παράταξη «Τώρα για την Πάτρα» προς αναζήτηση υποψηφίου.
Κανείς βεβαίως δεν μπορεί να πάρει όρκο για το πώς θα εκφραστούν τα μέλη της παράταξης «Τώρα για την Πάτρα» ως μονάδες ή ως μικρές ομάδες με βάση την πολιτική τους τοποθέτηση ή τις προσωπικές τους φιλοδοξίες και απόψεις. Κάποιοι άλλωστε εξ αυτών δεν κρύβουν καθόλου το γεγονός ότι συζητούν το ενδεχόμενο προσεγγίσεων με άλλα σχήματα. Η επόμενη μέρα δεν φαίνεται ότι θα βρει όλα τα μέλη της κάτω από την ίδια στέγη, αν και τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο αν αναλογιστεί κανείς ότι παρά τις διαφωνίες, ακόμη δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη παραίτηση.
Η ανακοίνωση- αίνιγμα
" Θεωρούμε ότι η παρουσία μας τόσο ως Δημοτική Αρχή όσο και ως Αντιπολίτευση έχει αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια την πραγματική αυτοδιοικητική μας ταυτότητα. Τιμώντας την εμπιστοσύνη των πολιτών παλέψαμε για τριάμισι χρόνια (2011-2014) ως Δημοτική αρχή σηκώνοντας το βάρος της καταστροφικής προς όλες τις κατευθύνσεις οικονομικής εξαθλίωσης και της εφαρμογής του Καλλικράτη» αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση.
«Η επόμενη Δημοτική Περίοδος είναι αυτή που θα καθορίσει το μέλλον της πόλης για τις επόμενες δεκαετίες και είναι προφανές ότι το μέλλον δεν σχεδιάζεται ούτε μόνο με διαμαρτυρίες ούτε με την εξυπηρέτηση κομματικών στόχων ή προσωπικών φιλοδοξιών.
Τα τελευταία 12 χρόνια είμαστε παρόντες στα Δημοτικά δρώμενα είτε ως αντιπολίτευση είτε ως Δημοτική Αρχή. Η παρουσία μας συνεχής με προτάσεις αλλά και δημιουργική αντιπολίτευση είτε στο Δημοτικό Συμβούλιο είτε ως παράταξη με τις εβδομαδιαίες συνεδριάσεις της γραμματείας.
Πιστεύουμε ότι η επόμενη δημοτική περίοδος είναι κρίσιμη (ίσως η πιο κρίσιμη) για το μέλλον της πόλης. Η πόλη οφείλει να σχεδιάσει το μέλλον της με αισιοδοξία, ρεαλισμό και να υλοποιήσει τους σχεδιασμούς της με αποφασιστικότητα, αφήνοντας πίσω της τις παθογένειες. Οφείλουμε να συμβάλουμε σε αυτό. Έχουμε την εμπειρία και την δυνατότητα. Θα είμαστε παρόντες λοιπόν σε αυτά τα επόμενα κρίσιμα χρόνια".
Γ. Κοντογεωργοπούλου
(7 Μέρες Ενημέρωση)