Με καθυστέρηση 40 λεπτών άρχισε η διάσωση πολιτών από το Λιμενικό στο Μάτι

Στις 18:50 ξεκίνησε το πρώτο σκάφος από τη Ραφήνα

Με καθυστέρηση 40 ολόκληρων λεπτών ξεκίνησε από το λιμάνι της Ραφήνας με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή στο Μάτι για περισυλλογή πολιτών που είχαν καταφύγει στην παραλία για να σωθούν από τη φονική πυρκαγιά, το πρώτο σκάφους του λιμενικού σώματος, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost. 

Eίναι χαρακτηριστικό πως τα μέλη του πληρώματος του σκάφους 115 ξεκίνησαν απο το λιμάνι της Ραφήνας στις 18:50 το απόγευμα της Δευτέρας, μετά απο ανάκληση του προσωπικού της υπηρεσίας, από το λιμεναρχείο της Ραφήνας, καθώς εκείνη την ημέρα υπήρχε μονό πλήρωμα κάτι που πρακτικά σημαίνει πως τα στελέχη του σκάφους ξεκίνησαν βάρδια το πρωί και σχόλασαν το μεσημέρι, χωρίς να υπάρχει αντικατάστασή τους! 

Η εντολή ανάκλησης δόθηκε από το λιμεναρχείο της Ραφήνας όταν διαπιστώθηκε η κρισιμότητα της κατάστασης, αλλά ο προγραμματισμός γίνεται από το αρχηγείο του λιμενικού σώματος, που έχει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το κενό που δημιουργήθηκε. 

Την ώρα λοιπόν που το Μάτι φλεγόταν και οι πολίτες καλούσαν απελπισμένα την από θαλάσσης διάσωση τους δεν υπήρχε διαθέσιμο σκάφος του λιμενικού από το οικείο λιμεναρχείο, προκειμένου να προστρέξει άμεσα στην περιοχή, εξαιτίας ελλιπούς σχεδιασμού του αρχηγείου του λιμενικού σώματος, αλλά και των ελλείψεων σε προσωπικό.

Είναι χαρακτηριστικό πως μετά την διαπίστωση του λάθους σχεδιασμού, αποφασίστηκε απο τα επιτελικά στελέχη του αρχηγείου του λιμενικού σώματος, η στελέχωση του σκαφους με τριπλό πλήρωμα, κάτι που σημαίνει την 24ωρη ετοιμότητα του πλωτού της Ραφήνας. Μία άλλη ενδεικτική περίπτωση πρόχειρου σχεδιασμού αποτελεί ο τρόπος αξιοποίησης του  καπετάνιου του ναυαγωσωστικού 510. 

Λόγω έλλειψης προσωπικού, ο καπετάνιος του σκάφους, είναι επιφορτισμένος και με εργασίες γραφείου με αποτέλεσμα να κάνει υπηρεσία και στο λιμεναρχείο της Ραφήνας. Έτσι λοιπόν όταν παραστεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως η καταστροφική φωτιά στο Μάτι, ο καπετάνιος θα πρέπει να φύγει απο το λιμεναρχείο, είτε και απο το σπίτι του και να μεταβή στο Μαρκόπουλο όπου  βρίσκεται αγκυροβολημένο το ναυαγωσωστικό με αποτέλεσμα να χανεται πολύτιμος χρόνος στις επιχειρήσεις διάσωσης, όπως έγινε και το Ματι.

Πηγή: newpost.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ