Η συμφωνία των τεσσάρων τραπεζών για μη εξυπηρετούμενα δάνεια 1,8 δισ. ευρώ

Η doBank θα υποστηρίξει τις τράπεζες με την αποκλειστική διαχείριση των ανοιγμάτων

Οι τέσσερις συστημικές Τράπεζες (Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και Eurobank) προέβησαν χθες στη σύναψη μιας καινοτόμου για τα διεθνή δεδομένα συμφωνίας συνεργασίας με την κορυφαία εξειδικευμένη διαχειρίστρια εταιρεία δανείων doBank S.p.A (doBank). Η συμφωνία καταρτίστηκε στο πλαίσιο της στρατηγικής των Ελληνικών συστημικών Τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους και για την προστασία της βιωσιμότητας των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ) με στόχο την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση η doBank θα υποστηρίξει τις τέσσερις συστημικές Τράπεζες με την αποκλειστική διαχείριση κοινών μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που αφορούν περισσότερες από 300 ελληνικές ΜμΕ συνολικής κατά προσέγγιση ονομαστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, διευκολύνοντας την εξεύρεση αποτελεσματικών και βιώσιμων λύσεων αναδιάρθρωσης, όπου αυτό είναι εφικτό.

Η εν λόγω συνεργασία, αξιοποιώντας και την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία της doBank στη διαχείριση δανείων, αναμένεται να συμβάλει σημαντικά στην εξυγίανση των ΜμΕ και στη βελτίωση του δείκτη ανακτησιμότητας των σχετικών δανειακών ανοιγμάτων.

Τα ανωτέρω θα επιτευχθούν με τη μετάθεση του βάρους στην ενίσχυση της συνεργασίας των δανειοληπτών, στην εφαρμογή αποτελεσματικών στρατηγικών αναδιάρθρωσης, στην επιτάχυνση της λήψης και υλοποίησης των σχετικών με τη διαχείριση των δανείων αποφάσεων, αλλά, δυνητικά, και στην προσφορά πρόσβασης σε νέες πηγές χρηματοδότησης για τις βιώσιμες ΜμΕ.

Η doBank διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στην παροχή υπηρεσιών διαχείρισης δανείων, η ονομαστική αξία των οποίων ανέρχεται στα τέλη Μαρτίου 2018 κατά προσέγγιση στα 88 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η doBank είναι ανεξάρτητη διαχειρίστρια εταιρία πιστώσεων, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο με χρηματιστηριακή αξία άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ και ευρεία πελατειακή βάση, η οποία αποτελείται από κορυφαίες τράπεζες και επενδυτές. Η doBank, κατόπιν της ολοκληρώσεως της σχετικής διαδικασίας με την Τράπεζα της Ιταλίας και την Τράπεζα της Ελλάδος, εγκατέστησε υποκατάστημα στην Ελλάδα, έχοντας λάβει άδεια από τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές.

Η συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών και της doBank καταρτίστηκε κατόπιν της ολοκλήρωσης διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, με διαφανή και αξιοκρατικά κριτήρια, στην οποία έλαβαν μέρος περισσότερες από τριάντα υποψήφιες εταιρίες. Αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο και είναι το αποτέλεσμα λεπτομερούς και πρωτοπόρου σχεδιασμού και δομής μεταξύ των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την υποστήριξη της διεθνούς εταιρίας συμβούλων στρατηγικής

Oliver Wyman. Η διεθνής δικηγορική εταιρεία White & Case ενήργησε ως νομικός σύμβουλος των Τραπεζών επί ζητημάτων αγγλικού δικαίου και η δικηγορική εταιρεία Κουταλίδη ως νομικός σύμβουλος επί ζητημάτων ελληνικού δικαίου.

Πηγή: newsbeast.gr

Διαβάστε επίσης