Πρόεδρος ΤΕΕ: Χρόνος υπήρχε, οι άνθρωποι θα μπορούσαν να φύγουν από τις πυρκαγιές

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΤΑΣΙΝΟΥ

Υπήρχε χρόνος αντίδρασης για να σωθούν ανθρώπινες ζωές στις πυρκαγιές στην Αττική, υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός. 

«Γιατί είχαμε όμως τόσο πολλές απώλειες ανθρώπινων ζωών από μία φωτιά; Το βέβαιο είναι ότι για αυτό δεν φταίει ούτε η κλιματική αλλαγή ούτε η άναρχη δόμηση. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να φύγουν. Χρόνος υπήρχε», τονίζει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στα ΝΕΑ. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, μετά από πλημμύρες, φωτιές ή σεισμούς, οι αιτίες της καταστροφής « αναζητούνται στην αυθαίρετη δόμηση, στην κατασκευή κατοικιών, οικισμών και πόλεων μέσα σε δάση και πάνω σε ρέματα. Το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει η ανάλυση για το πώς έχει κάνει πιο συχνές και πιο έντονες αυτές τις καταστροφές η κλιματική αλλαγή». 

Ο κ. Στασινός παραδέχεται ότι οι διαπιστώσεις αυτές έχουν βάσει, καθώς ολόκληρες πόλεις, οικισμοί και κατοικίες έχουν χτιστεί άναρχα, χωρίς κανένα πολεοδομικό σχεδιασμό μέσα σε δάση και ρέματα. 

Μάλιστα, επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτεία, τις κυβερνήσεις και τους πολιτικούς, που με φρόντισαν για την παροχή ρεύματος και νερού σε όλες αυτές τις κατοικίες με στόχο την ψήφο αυτών των πολιτών, χωρίς να σκέφτονται την παράμετρο των υποδομών. 

«Η φύση εκδικείται αυτήν την ανθρώπινη παρέμβαση. Και λόγω της κλιματικής αλλαγής εκδικείται ακόμη περισσότερο από ό,τι στο παρελθόν, σημειώνει ο κ. Στασινός. 

Όμως, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ, απαιτείται καλός σχεδιασμός, ώστε ακόμη κι αν προκληθούν υλικές ζημιές να μην υπάρξουν καταρρεύσεις για να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. 

«Η πλημμύρα επίσης αντιμετωπίζεται με καλό σχεδιασμό και κατάλληλα έργα υποδομής. Ανάλογα με το σημείο από το οποίο ξεκινά και την ένταση της βροχόπτωσης μπορεί να υπάρχει ή όχι χρόνος αντίδρασης για να διασωθούν οι πολίτες. Η φωτιά μπορεί ανάλογα με το σημείο στο οποίο ξεσπάει, την κατεύθυνση και την ένταση του ανέμου να προκαλέσει μικρές ή μεγάλες υλικές ζημιές. Οι κατάλληλες υποδομές, ο σύγχρονος εξοπλισμός, η απαραίτητη οργάνωση και ο συντονισμός της Πολιτικής Προστασίας είναι δυνατόν να περιορίσουν την καταστροφή. Επειδή η διάρκεια κατά την οποία καταστρέφει η φωτιά είναι μεγάλη, ο περιορισμός απώλειας ανθρώπινων ζωών είναι εφικτός», υπογραμμίζει.

Πηγή: newpost.gr

Διαβάστε επίσης