ΕΚΤ: Περίπου 301.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ αποσύρθηκαν το α΄ εξάμηνο

Στα χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης

Περίπου 301.000 πλαστά χαρτονομίσματα ευρώ αποσύρθηκαν από την κυκλοφορία το πρώτο εξάμηνο του 2018, δηλαδή κατεγράφη μείωσή τους κατά 17,1% συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2017 και κατά 9,1% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), «η πιθανότητα να λάβετε πλαστό τραπεζογραμμάτιο είναι πράγματι πολύ μικρή».

Ο αριθμός των πλαστών χαρτονομισμάτων παραμένει πολύ χαμηλός σε σχέση με τον αριθμό των γνήσιων χαρτονομισμάτων ευρώ σε κυκλοφορία, ο οποίος, μετά την εισαγωγή τους, αυξάνεται σταθερά, με ρυθμό ταχύτερο από τον ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ. Το 2017, για παράδειγμα, ο αριθμός και η αξία των χαρτονομισμάτων ευρώ σε κυκλοφορία αυξήθηκαν κατά περίπου 5,9% και 4,0%, αντίστοιχα. Σήμερα βρίσκονται σε κυκλοφορία περισσότερα από 21 δισεκατομμύρια τραπεζογραμμάτια ευρώ με συνολική αξία που υπερβαίνει το 1,1 τρισεκατομμύριο ευρώ.

Στο πρώτο εξάμηνο του 2018, τα χαρτονομίσματα των 20 και των 50 ευρώ εξακολούθησαν να καταγράφουν τα υψηλότερα ποσοστά παραχάραξης. Οι δυο αυτές ονομαστικές αξίες αντιστοιχούσαν μαζί σε περίπου 83% του συνόλου των πλαστών τραπεζογραμματίων. Τα περισσότερα πλαστά τραπεζογραμμάτια (88,8%) εντοπίστηκαν στις χώρες της ζώνης του ευρώ. Περίπου 10,3% εντοπίστηκαν σε κράτη μέλη της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη ζώνη του ευρώ και 0,9% εντοπίστηκαν σε άλλα μέρη του κόσμου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το πρώτο εξάμηνο του 2019 το Ευρωσύστημα σχεδιάζει να θέσει σε κυκλοφορία ταυτόχρονα τα νέα τραπεζογραμμάτια των 100 και των 200 ευρώ, τις δυο τελευταίες ονομαστικές αξίες της σειράς «Ευρώπη». Το Ευρωσύστημα θα διοργανώσει ενημερωτική εκστρατεία για το κοινό και τους φορείς που κατ' επάγγελμα διαχειρίζονται μετρητά σχετικά με την εισαγωγή των νέων αυτών τραπεζογραμματίων, τα οποία θα έχουν ορισμένα νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης