Απ. Κατσιφάρας: «Βελτιώνουμε τις υποδομές προς τους αναπτυξιακούς πόλους της Αχαΐας. Δεσμευτήκαμε, σχεδιάσαμε, υλοποιούμε, τέσσερα μεγάλα έργα – 19 εκατομμύρια ευρώ»

αναλυτικά

Οι αναπτυξιακοί οδικοί άξονες βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, με σχέδιο, διεκδίκηση πόρων, διαφάνεια στις διαδικασίες. Οι οδικές αρτηρίες σε λιμάνια, αεροδρόμια, Χιονοδρομικό Κέντρο οδεύουν προς δημοπράτηση. «Όπως είχαμε δεσμευτεί, σχεδιάσαμε, διεκδικήσαμε τους πόρους που εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης και ήδη ξεκινήσαμε την υλοποίηση», επεσήμανε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, κατά τη διάρκεια της τεχνικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, όπου εξετάστηκε η πορεία της εξέλιξης των έργων που εκτελούνται από την Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας.

Ειδικότερα, ο κ. Κατσιφάρας, αναφέρθηκε στην εξέλιξη των διαγωνιστικών διαγωνισμών για τη σύνδεση του Λιμανιού του Αιγίου με τη ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών, τη συντήρηση του οδικού άξονα Κάτω Αχαΐα – Αεροδρόμιο Αράξου – Λάππα, τον οδικό άξονα Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό Κέντρο και τη σταθεροποίηση πρανών στον Οδικό Άξονα Πούντα - Καλάβρυτα, που στο σύνολό τους ξεπερνούν τα 19 εκ. ευρώ.  

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας σχεδίασε, διεκδίκησε και εξασφάλισε πόρους. Σήμερα διαπιστώνουμε ότι η σωστή προετοιμασία και η εποικοδομητική συνεργασία απέδωσαν σημαντικά αποτελέσματα, αφού τέσσερα  έργα που οδηγούν σε αναπτυξιακούς πόλους έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και βαίνουν προς υλοποίηση. Συνεχίζουμε την προσπάθεια, προκειμένου το όραμά μας για την αναπτυξιακή πορεία της Περιφέρειάς μας να εκπληρωθεί στο σύνολό του», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αναφερόμενος στα έργα συντήρησης και βελτίωσης, που συνδέονται με τους αναπτυξιακούς πόλους και είναι:

Η σύνδεση του Λιμανιού του Αιγίου με τη ΝΕΟ Πατρών – Αθηνών, προϋπολογισμού 6.450.000 €. Η μελέτη του έργου αφορά εργασίες κατασκευής οδού, νέας χάραξης, συνολικού μήκους 1557,07 μ., με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση. Η οδός έχει σαν αφετηρία τον κόμβο εισόδου-εξόδου του Νέου Λιμένα, διέρχεται Δυτικά - Νότια του Β.Κ., της Μαρίνας και των παλαιών σφαγείων, στη συνέχεια κινείται Νότια του ποταμού Μεγανίτη, διασχίζει τον οικισμό Νέου Κόσμου και στη συνέχεια κινούμενη στα βόρεια του οικισμού καταλήγει στον προβλεπόμενο από την ΠΑΘΕ κυκλικό κόμβο.
 «Συντήρηση οδικού άξονα Κάτω Αχαΐα – Αεροδρόμιο Αράξου – Λάππα», προϋπολογισμού 6.350.000 €. Πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή και την τοπική οικονομία καθώς ενισχύει τόσο τον τουρισμό όσο και τον πρωτογενή τομέα. Η υφιστάμενη οδός διέρχεται από πολλούς οικισμούς και το αεροδρόμιο, έχει αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες πολλαπλασιάζεται η κυκλοφορία με τους επισκέπτες και χρήστες της οδού. Με το έργο θα αρθεί η επικινδυνότητα της οδού και θα βελτιωθεί η προσβασιμότητα σε σημαντικούς προορισμούς της Δυτικής Ελλάδας.
«Συντήρηση οδικού άξονα Καλάβρυτα – Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων», προϋπολογισμού 1.800.000 €. Είναι ένα έργο σε αναπτυξιακή κατεύθυνση για την ευρύτερη περιοχή και την τοπική οικονομία καθώς ενισχύει τον τουρισμό που προκύπτει από την λειτουργία του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο, καθώς εξυπηρετεί τους πολύ ορεινούς οικισμούς του Δήμου Καλαβρύτων.
«Έργα σταθεροποίησης πρανών στον Οδικό Άξονα Πούντα - Καλάβρυτα», προϋπολογισμού 4.315.000,00, που αναλύεται σε δύο υποέργα. Το έργο εξασφαλίζει συνθήκες ασφαλούς διέλευσης της κύριας οδού πρόσβασης στην πόλη των Καλαβρύτων και γενικότερα του Δήμου. Με το έργο επιτυγχάνεται η σταθεροποίηση των πρανών παρέχοντας υποστήριξη στην επιφάνεια του εδάφους, εξασφαλίζοντας έτσι την σταθεροποίηση των επισφαλών όγκων. Το έργο θα συμβάλει στην άρση της επικινδυνότητας και στην επίτευξη της ασφάλειας των διερχομένων.

 

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην αναβάθμιση και συντήρηση της παλαιάς εθνικής οδού στο τμήμα Πάτρα-Αίγιο, που εντάχθηκε πρόσφατα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, με προϋπολογισμό 12,5 εκατ. ευρώ. Εντός της εβδομάδας θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων και στη συνέχεια θα προχωρήσει η δημοπράτηση.

Ακόμη, το δρόμο της υλοποίησης έχει πάρει  η «Κατασκευή οδού από την είσοδο ΧΥΤΑ Ξερόλακας έως τον Αρχαιολογικό Χώρο Βούντενης», προϋπολογισμού 2.113.000 ευρώ. Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Στόχο έχει να καταστεί προσβάσιμος ο αρχαιολογικός χώρος της Βούντενης και να αναδειχθεί σε τουριστικό και πολιτισμικό προορισμό για τους κατοίκους και επισκέπτες του Δήμου Πατρέων.

Το έργο υλοποιείται από το Δήμο Πατρέων και περιλαμβάνει χωματουργικές εργασίες, τεχνικά έργα, οδοστρωσία, ασφαλτικές εργασίες, εργασίες σήμανσης, καθώς και ηλεκτροφωτισμό για την ανακατασκευή της οδού συνολικού μήκους 676 μέτρων.

«Υλοποιούμε έργα ενισχύοντας τους αναπτυξιακούς πόλους της Αχαΐας, βασιζόμενοι στον ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό μας. Με σωστό προγραμματισμό οφείλουμε να συνεχίσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί» τόνισε από την πλευρά του στη διάρκεια της σύσκεψης ο Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος.

Επίσης, ο Περιφερειάρχης στάθηκε ιδιαίτερα στις δομές κοινωνικής πρόνοιας που υλοποιεί η ΠΕ Αχαΐας και εστίασε στην ανέγερση νέου διώροφου ιδιοκτησίας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Παίδων Χρηζόντων Μέριμνας. Το κτίριο θα ανεγερθεί σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του Συλλόγου στην περιοχή Μπεγουλάκι-Μακρυγιάννη, είναι προϋπολογισμού 2.436.075,00 και όπως είπε ο κ. Κατσιφάρας, η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε τελικό στάδιο, καθώς έχει επιλεγεί προσωρινός μειοδότης. «Χρηματοδοτούμε όλα τα έργα. Καλύπτουμε  το σύνολο των αναγκών σε κοινωνικές δομές, όπως έχουν ζητηθεί από τους φορείς» τόνισε ο Περιφερειάρχης.

ΒΑΑ Πάτρας

Ξεκινώντας τη διαδικασία ο Περιφερειάρχης παρουσίασε το σύνολο των έργων που αφορούν τη Βιώσιμη Αστικής Ανάπτυξη Πάτρας. Πρόκειται για μία ολοκληρωμένη στρατηγική, προϋπολογισμού 88.997.000 €,  που συμπεριέλαβε στον προγραμματισμό της η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.  Τα έργα χρηματοδοτούνται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, ενώ έχουν ήδη ενταχθεί τα τρία πρώτα.  Φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Πατρέων, το υπουργείο Πολιτισμού και συναρμόδιοι φορείς.

Συντήρηση Επαρχιακού Δικτύου

Ένα έργο σε κάθε Δήμο 900.000 ευρώ, υλοποιούνται Συμβάσεις

Ένα έργο σε κάθε Δήμο 1.500.000 ευρώ, σχεδιάστηκαν 5 νέα έργα, εντάχθηκαν, ξεκινούν διαδικασίες δημοπράτησης

Στο επαρχιακό οδικό δίκτυο υλοποιούνται παρεμβάσεις σύμφωνα με οδηγίες της Τροχαίας, των Δήμων,  καθώς και σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των  φορέων.

“Έχοντας διασφαλισμένους πόρους και διαγωνιστικές διαδικασίες προς ολοκλήρωση, παρεμβαίνουμε άμεσα”, ανέφερε ο Περιφερειάρχης για  συμβάσεις 900.000 ευρώ ανά Δήμο, ενώ αμέσως ξεκινούν και οι διαγωνιστικές διαδικασίες έργων προϋπολογισμού 1,5 εκατ.  ευρώ ανά Δήμο.

 

Νέες εντάξεις έργων

Εκτός από τα πέντε έργα που αφορούν τη συντήρηση επαρχιακών οδών στους Δήμους Πατρέων, Αιγιάλειας, Καλαβρύτων, Ερυμάνθου και Δυτικής Αχαΐας, εντάχθηκαν επιπλέον  έργα συντήρησης οδών στις περιοχές:

Χαραυγή – Πόρτες, προϋπολογισμού 600,000€

Σκεπαστό – Κερπινή – Πλατανιώτισσα, προϋπολογισμού 2.200.000-€

Από  ΝΕΟ Πατρών – Πύργου προς Περιστέρα, ΒΙΠΕ και ΧΥΤΑ Φλόκα, προϋπολογισμού 1.800.000 €

Από  ΒΙΠΕ προς Καλαμάκι – Λουσικά, προϋπολογισμού 900.000 €

Αίγιο – Φτέρη – Καλάβρυτα, προϋπολογισμού 1.500.000 €

 

Αντιπλημμυρικά

Παράλληλα, δρομολογούνται  ήδη οι διαδικασίες και πρόκειται να δημοπρατηθούν νέα έργα συντήρησης – αποκατάστασης υφισταμένων αντιπλημμυρικών των ποταμών Πείρου, Παραπείρου, Λαρισού, ποταμών και χειμάρρων Δήμου Δυτικής Αχαϊας, όπως επίσης των ποταμών Μεγανίτη, Φοίνικα, Σελινούντα, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ το κάθε έργο. Στο επόμενο Περιφερειακό Συμβούλιο αποφασίζεται η δημοπράτησή τους.

 

Συναντήσεις με Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων

Επιπλέον, σήμερα Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018, πραγματοποιήθηκε συνάντηση  του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων Αράξου Παναγιώτη Πικραμένο, Λιμνοχωρίου Παναγιώτη Λοτσάρη, Νιφορεΐκων Οδυσσέα Μαγκαφά και Λακκόπετρας Παρασκευά Μούτο, προκειμένου να τους  ενημερώσει για την εξέλιξη των διαδικασιών υλοποίησης  της συντήρησης του οδικού άξονα Κάτω Αχαΐα – Αεροδρόμιο Αράξου – Λάππα. Οι Πρόεδροι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη δρομολόγηση του έργου και δήλωσαν ότι βρίσκονται στη διάθεση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, πρόθυμοι να συνεργαστούν,  τονίζοντας ότι πρόκειται για έργο που χρόνια διεκδικούσαν οι οικισμοί και εκτίμησαν ότι η αποκατάστασή του θα δώσει ώθηση στον τουρισμό, τον πρωτογενή τομέα και την ύπαιθρο.

 

Ποιοι Συμμετείχαν

Στις συναντήσεις συμμετείχαν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Δικτύων Γιάννης Λύτρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακού Συντονισμού και Διοίκησης Δημήτρης Δριβίλας, ο βοηθός Περιφερειάρχη σε  θέματα Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Αντώνης Χαροκόπος, η  βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Άρσης των Κοινωνικών Ανισοτήτων Αναστασία Τογιοπούλου, ο βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Ευρωπαϊκών και Διεθνών Σχέσεων Χρήστος Μπούνιας, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Κώστας Πετρόπουλος, Σάκης Μαυρόγιαννης, Τρύφων Φωτόπουλος,  η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, στελέχη της  Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.