Απολύεται ο σωματοφύλακας του Μακρόν

Είχε επιτεθεί σε γυναίκα, είχε χτυπήσει διαδηλωτή

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν αποφάσισε σήμερα να απολύσει τον σωματοφύλακά του, ο οποίος φαίνεται σε βίντεο που δημοσίευσε η εφημερίδα Le Monde, να επιτίθεται βίαια εναντίον διαδηλωτή, κατά τη διάρκεια της πορείας της Πρωτομαγιάς. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του προέδρου, ο κ. Μακρόν έλαβε αυτή την απόφαση μετά την αποκάλυψη των νέων στοιχείων για την βίαιη ενέργεια του σωματοφύλακα Αλεξάντερ Μπενάλλα, ο οποίος μάλιστα ανακρίθηκε από την αστυνομία και τον εισαγγελέα την Πέμπτη. 

«Βάσει των νέων στοιχείων ο Αλεξάντερ Μπενάλλα θα μπορούσε να κατηγορηθεί για πλημμέλημα», δήλωσε σε δημοσιογράφους αξιωματούχος του προεδρικού παλατιού. «Η (γαλλική) προεδρία αποφάσισε να ξεκινήσει τη διαδικασία απόλυσης του Αλεξάντερ Μπενάλλα», πρόσθεσε ο αξιωματούχος. 

Δικαστική πηγή δήλωσε πριν από λίγο ότι ο Αλεξάντρ Μπεναλά τέθηκε υπό προσωρινή κράτηση σήμερα το πρωί. Αντιμετωπίζει κατηγορίες για πράξεις βίας σε σχέση με πρόσωπο στο οποίο έχει ανατεθεί αποστολή δημόσιας υπηρεσίας, υπέρβαση εξουσιών, παράνομη χρήση διακριτικών δημόσιας αρχής και συνέργεια για εκτροπή εικόνων προερχόμενων από σύστημα βιντεοπροστασίας διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Εξάλλου, τρεις αστυνομικοί τέθηκαν σε προσωρινή αργία για απόσπαση εικόνων από τις βιντεοκάμερες της Πόλης του Παρισιού και τη παράδοσή τους στον Αλεξάντρ Μπεναλά.

Υπενθυμίζεται ότι το βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Le Monde και προκάλεσε θύελλα διαμαρτυριών κατά του Γάλλου προέδρου, απεικονίζει έναν άνδρα, ο οποίος αναγνωρίστηκε ως μέλος του προσωπικού ασφαλείας του Μακρόν, να τραβάει βίαια μια γυναίκα από το χέρι και στη συνέχεια να χτυπάει έναν διαδηλωτή.

«Ο σωματοφύλακας του προέδρου, Αλεξάντρ Μπεναλά, είχε λάβει άδεια να βρεθεί στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς μόνο ως παρατηρητής», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Μακρόν, Μπρούνο Πετίτ, σε δήλωσή του χθες.

«Είναι ξεκάθαρο ότι το παράκανε, και γι’ αυτό μόλις το περιστατικό ήρθε “στο φως” τον καλέσαμε αμέσως και τον τιμωρήσαμε για την απαράδεκτη συμπεριφορά με 15 ημέρες αναστολή», πρόσθεσε.

Ο χειρισμός του ζητήματος από την προεδρία καταδικάστηκε ομόφωνα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία κατήγγειλαν ότι όχι μόνο η τιμωρία ήταν εξαιρετικά επιεικής, αλλά επίσης ότι το περιστατικό θα έπρεπε να είχε παραπεμφθεί αμέσως στις δικαστικές αρχές.