Μια περιπέτεια που δεν θα ξεχάσει ποτέ στην ζωή του έζησε ένας 22χρονος και η οικογένεια στην Κονταριώτισσα Πιερίας, όταν για κακή του τύχη τον δάγκωσε μια οχιά και πουθενά σε ολόκληρο το νομό δεν υπήρχε διαθέσιμος ο κατάλληλος αντιοφικός ορός.
Όπως αναφέρει η ιστοσελίδα odelalis.gr, o 22χρονος βρισκόταν μαζί με τους γονείς του σε χωράφι όπου πραγματοποιούσε αγροτικές εργασίες. Τότε όμως μια οχιά δάγκωσε τον 22χρονο στο δεξί του χέρι.
Αμέσως ο πατέρας μετέφερε τον γιο του στο Γενικό Νοσοκομείο Κατερίνης, όπου έγινε εισαγωγή και τοποθετήθηκε ορός. Όπως περιγράφει η μητέρα του 22χρονου, Ελένη Σταλίκα, η οποία βρισκόταν σε συνεχή επαφή μαζί τους, μέχρι τις 10 το βράδυ είχαν μείνει με την εντύπωση πως όλα βαίνουν καλώς και πως έχει τοποθετηθεί στον 22χρονο είναι ο κατάλληλος αντιοφικός ορός.
«Τότε όμως ενημερώνουν τον σύζυγό μου πως πρέπει να μεταβεί στο νοσοκομείο “Γεννηματά” της Θεσσαλονίκης να φέρει το αντίδοτο, καθώς μέχρι εκείνη τη στιγμή έψαχναν να βρουν τον αντιοφικό ορό αλλά δεν υπήρχε πουθενά στην Πιερία. Μέχρι εκείνη την ώρα είχαμε άγνοια και ήμαστε ήσυχοι. Όπως καταλαβαίνετε, το σοκ ήταν μεγάλο. Στο μεταξύ, σε επικοινωνία με το παιδί μου, διαπιστώνω ότι δεν είναι καλά. Μου είπε ότι το χέρι του πρήστηκε ακόμη περισσότερο, είχε αλλάξει χρώμα και είχε αναγούλες», λέει χαρακτηριστικά.
Όταν μετέβη στο Νοσοκομείο Κατερίνης διαπίστωσε και η ίδια την κατάσταση και πως ο χρόνος μετρούσε αντίστροφα. Ζητώντας να μάθει γιατί δεν τους ενημέρωσαν νωρίτερα και γιατί δεν υπάρχει ένας αντιοφικός ορός σε ολόκληρη την Πιερία, της απάντησαν πως μέχρι τη στιγμή εκείνη αναζητούσαν τον ορό και πως η έλλειψη δεν παρουσιάζεται μόνο στον συγκεκριμένο νομό, αλλά και σε άλλους ανά την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, ο σύζυγός της είχε φύγει άρον-άρον (με όχημα που δανείστηκε, καθώς το δικό του παρουσίασε πρόβλημα) για τη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα του ζήτησαν να μεταβεί σε δύο νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας, το “Γεννηματά” και το ΑΧΕΠΑ, προκειμένου να φέρει δύο αντιοφικούς ορούς! Τελικά ο ορός τοποθετήθηκε στον 22χρονο επτά ώρες μετά και ενώ ήδη είχαν αρχίσει οι παρενέργειες. Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα το πρωί ο νέος παραμένει στο νοσοκομείο και βρίσκεται υπό παρακολούθηση.
«Ζούμε σε έναν αγροτικό νομό και μεγάλο ποσοστό των κατοίκων είναι αγρότες και ασχολούνται με αγροτικές εργασίες. Γνωρίζουμε ότι η δουλειά μας έχει αυτούς τους κινδύνους. Δεν είναι η πρώτη φορά που ένα φίδι, όπως η οχιά, που είναι το μοναδικό δηλητηριώδες φίδι στην Ελλάδα, δαγκώνει έναν αγρότη. Ξέρουμε, όμως, ότι σε αυτή την περίπτωση πηγαίνεις στο νοσοκομείο, σου βάζουν το αντίδοτο και το αντιμετωπίζεις», λέει η μητέρα του 22χρονου.
«Είμαι πολύτεκνη μητέρα με τέσσερα παιδιά, που δουλεύουν για να σπουδάσουν, και θέλω πάνω απ’ όλα να ενημερώσω τον κόσμο. Η Ελλάδα και ειδικά η Πιερία είναι μια αγροτική βιομηχανία και πολλοί είναι εκείνοι που έχουν άγνοια. Πρέπει να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να μην βρεθούν ποτέ σε παρόμοια κατάσταση. Και επιπλέον είναι δυνατόν να υπάρχει έλλειψη του αντιοφικού ορού σε όλη τη χώρα και μάλιστα Ιούλιο μήνα; Δεν θα έπρεπε να υπάρχει απόθεμα στα δημόσια νοσοκομεία; Δεν πρέπει να ευθύνεται κάποιος γι’ αυτό;» καταλήγει, θέτοντας εύλογα ερωτήματα, η κα Σταλίκα.
enikos.gr