Η συνήθεια να μασάς παγάκια είναι προειδοποίηση γι' αυτή τη σοβαρή ασθένεια

ICE-CHEWING

Καλοκαίρι έρχεται και λατρεύουμε να πίνουμε κρύο καφέ, τσάι, χυμούς και το βράδυ δροσερά κοκτέιλ.

Ακόμη, λατρεύουμε τα παγάκια, όπως είναι φυσικό!

Πολλές φορές, τα μασάμε και τα σπάμε με τα δόντια μας, ακόμη και αν δεν πίνουμε τίποτα.

Νιώθεις ενυδατωμένος, πιο δροσερός, αλλά βρίσκεις και κάτι να κάνεις ενώ βαριέσαι. Κάτι σαν συνήθεια που σε κάνει να κολλάς και να το κάνεις ξανά και ξανά.

Μήπως όμως σημαίνει κάτι αυτή σου η συνήθεια να μασάς τα παγάκια;

Ο ιατρικός όρος όταν απολαμβάνεις μη τροφές όπως πάγο, πηλό, χώμα και χαρτί είναι ο «pica».

Δεν είναι ξεκάθαρο τι οδηγεί τους ανθρώπους να τρώνε αυτά τα πράγματα αλλά μπορεί να έχει να κάνει με συγκεκριμένες διατροφικές ελλείψεις. 

Το να θες να μασάς πάγο για παράδειγμα, είναι ένας τύπος «pica» που ονομάζεται «παγοφαγία» και μπορεί να είναι προειδοποίηση για κάποιον που έχει αναιμία.

Αυτοί οι άνθρωποι έχουν έλλειψη σιδήρου, κάτι που χρειάζεται το σώμα σου για να παράγει αιμοσφαιρίνη, μια πρωτεΐνη στα ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν το οξυγόνο, εξηγεί η γιατρός Melissa Hun. 

Αν η αιμοσφαιρίνη σου είναι χαμηλή, τότε το αίμα σου δεν μπορεί να μεταφέρει το οξυγόνο στον εγκέφαλο. Γι’ αυτό ένα από τα συμπτώματα της αναιμίας είναι το να αισθάνεσαι κουρασμένος ή νωθρός.

«Στους ανθρώπους με αναιμία, το να μασάς πάγο αυξάνει το οξυγόνο στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να έχεις περισσότερη ετοιμότητα».

Έρευνα του 2014 από την δρ. Hun έδειξε ότι το να δίνεις σε ανθρώπους με αναιμία να μασούν πάγο μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την απόδοσή τους σε τεστ. Αντίθετα, στους υγιείς ανθρώπους δεν παρατηρείται σημαντική διαφορά.

Αν σου αρέσει να απολαμβάνεις πάγο συχνά και έχεις συμπτώματα αναιμίας (κούραση, αδυναμία, δυσκολία στην αναπνοή), πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου.

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που απολαμβάνουν παγάκια, αποδεικνύεται ότι είναι αναιμικοί».

Η έλλειψη σιδήρου από την αναιμία είναι εύκολο να θεραπευτεί με συμπληρώματα σιδήρου και όταν οι άνθρωποι το ξεπεράσουν, δεν χρειάζονται παγάκια. 

Το «pica» μπορεί να συνδέεται με το στρες, με την ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή ή αναπτυξιακή διαταραχή, όπου η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει. 

Πρέπει να προσέχεις τι λαχταράς να απολαύσεις. Αν το να μασάς παγάκια είναι μια συνήθεια για να περνάς την ώρα σου, ίσως πρέπει να υιοθετήσεις ένα άλλο χόμπι που δεν κάνει θόρυβο και είναι καλύτερο για τα δόντια σου.

bovary

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ