Μυκόπλασμα: O ύπουλος ιός που μπορεί να προκαλέσει στείρωση στις γυναίκες

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Μία από τις λιγότερες γνωστές σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες θα μπορούσε να αποτελέσει έναν νέο υπερ- ιό, προειδοποιεί η ιατρική κοινότητα.

Πρόκειται για το Μυκόπλασμα (MG) που συχνά δεν έχει συμπτώματα αλλά μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στα γεννητικά όργανα, προκαλώντας ακόμη και στείρωση στις γυναίκες.

Το Μυκόπλασμα εάν δεν αντιμετωπισθεί σωστά, μπορεί μάλιστα να αναπτύξει αντίσταση στα αντιβιοτικά, αναφέρει το BBC.

Το MG μπορεί εύκολα να περάσει «απαρατήρητο» αλλά, όπως επισημαίνει το ΒΒC, εάν ο ασθενής δεν ακολουθήσει άμεσα την ενδεδειγμένη θεραπεία υπάρχει κίνδυνος με το
πέρασμα του χρόνου να γίνει πολύ ανθεκτικό στα αντιβιοτικά.

Η Βρετανική Ένωση για την Σεξουαλική Υγεία και τον HIV προχώρησε έτσι στην έκδοση νέων συμβουλών για την πρόληψη και την αντιμετώπιση, απευθυνόμενες σε άνδρες και γυναίκες.

To μυκόπλασμα γεννητικών οργάνων είναι ένα βακτήριο, μπορεί να προκαλέσει  φλεγμονή στην ουρήθρα των ανδρών και στη συνέχεια εκκρίσεις από το πέος  καθιστώντας επώδυνη του ούρηση.

Στις γυναίκες μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στα γεννητικά όργανα (μήτρα και σάλπιγγες) προκαλώντας πόνο και σε κάποιες περιπτώσεις πυρετό και αιμορραγία.

Μεταδίδεται μέσω της σεξουαλικής επαφής όταν δεν λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης.

To Μυκόπλασμα ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο τη δεκαετία του 1980.

Σήμερα υπάρχουν εξετάσεις το Μυκόπλασμα αν και οι γιατροί βέβαια μπορεί να ζητήσουν συγκεκριμένες εργαστηριακές αναλύσεις.

Αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά αλλά η λοίμωξη συχνά αποκτά αυξημένες αντιστάσεις στα φάρμακα.

Τα ποσοστά εξάλειψης του μυκοπλάσματος των γεννητικών οργάνων με την χορήγηση μιας συγκεκριμένης οικογένειας αντιβιοτικών (μακρολίδια), μειώνονται παγκοσμίως.

Ετσι στο Ηνωμένο Βασίλειο η αντίσταση του MG στα μακρολίδια έχει φτάσει το 40%, ενώ ένα άλλο αντιβιοτικό, η αζυθρομυκίνη, έχει αποτελέσματα στις περισσότερες περιπτώσεις.

Ωστόσο οι επιστήμονες ανησυχούν για την ανθεκτικότητά του και επισημαίνουν πως το βακτήριο, ο τρόπος μετάδοσης και οι κίνδυνοι που υπάρχουν θα πρέπει να γίνουν ευρύτερα γνωστοί και οι πολίτες να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης.

«Οι πολίτες θα πρέπει να ενημερωθούν για το μυκόπλασμα των γεννητικών οργάνων. Και είναι ένας ακόμη καλός λόγος για να έχουν πάντα μαζί τους προφυλακτικά- κυρίως κατά τις καλοκαιρινές διακοπές- και να τα χρησιμοποιούν» αναφέρει ο Δρ. Πήτερ Γκρηνχαουζ, μέλος της Βρετανικής Ένωσης για την Σεξουαλική Υγεία.

Επιπλέον Πάντυ Χόρνερ, εκ των συντακτών των νέων οδηγιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος, σημειώνει:

«Προχωρήσαμε στην σύνταξη και δημοσίευση αυτών των νέων οδηγιών, αφού διαπιστώσαμε πως δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιμείνουμε στην ίδια προσέγγιση που ακολουθούσαμε τα τελευταία 15 χρόνια. Κάτι τέτοιο θα οδηγούσε με κάθε βεβαιότητα σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Δημόσια Υγεία και στην ανάδυση του MG σε ένα υπερβακτήριο».

Η κατάσταση στο Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται πως είναι ανησυχητική. «Εφιστούμε την προσοχή να γίνεται σωστή διάγνωση των ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα με την χρήση ενός MG-test, να λαμβάνουν την σωστή αγωγή και να παρακολουθούνται ώστε είναι βέβαιο πως έχουν πράγματι θεραπευτεί», προσθέτει ο ίδιος.

Επίσης όπως λέει απαιτείται άμεσα η χορήγηση πόρων προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες δοκιμές που αφορούν τα επίπεδα αντοχής του βακτηρίου στην φαρμακευτική αγωγή τονίζοντας πως υψηλότερο κίνδυνο διατρέχουν οι γυναίκες «καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος να προκληθεί υπογονιμότητα».

Πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης