Επιτέλους το όνειρο έγινε πραγματικότητα! Η οριστική παραχώρηση του θαλασσίου μετώπου στην πόλη είναι γεγονός. Στην προσπάθεια αυτή συνέβαλαν πολλές δυνάμεις, με πρώτους εκείνους τους συμπολίτες μας, οι οποίοι πίστεψαν στο δίκαιο του αιτήματος και όρθωσαν ο καθείς με τον τρόπο του, το ανάστημά του. Έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι 40.000 υπογραφές πατρινών, οι 10.000 που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο του 2011 στο μόλο, η κατάληψη και τα κομμένα κάγκελα στο λιμάνι, οι μεγάλες συγκεντρώσεις των τελευταίων τριών χρόνων.
Είχε προηγηθεί το 2011 η στρατηγική κίνηση της ίδρυσης της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, με δική μας πρωτοβουλία, η οποία και λειτούργησε καταλυτικά, συσπείρωσε την κοινωνία, αφού πρώτα απέκτησε την εμπιστοσύνη της, αλλά και επέβαλε στρατηγική και στις δυο τελευταίες δημοτικές αρχές. Έφτασε να γίνει ισότιμος και υπολογίσιμος συνομιλητής, με κυβερνήσεις και υπουργούς.
Η παράταξή μας, διαχρονικά αγωνίστηκε με όλες της τις δυνάμεις, για να παραχωρηθεί στην πόλη το θαλάσσιο μέτωπο. Δεν έριξε νερό στο κρασί της, παρέμεινε σταθερή στις θέσεις της, συγκρούστηκε όταν χρειάστηκε με την εκάστοτε κυβέρνηση αλλά και με τα διάφορα συμφέροντα, πολιτικά, προσωπικά, αλλά και οικονομικά. Αποδείξαμε όλα αυτά τα χρόνια, πως προτεραιότητα μας ήταν, είναι και θα είναι, το συμφέρον της πόλης μας.
Θυμίζουμε πως το σοβαρό πρόβλημα για την πόλη ξεκίνησε από τη μετατροπή του Λιμενικού Ταμείου σε Ανώνυμη Εταιρεία ΟΛΠΑ και την παραχώρηση σε αυτή όλου του θαλασσίου μετώπου της πόλης.
Επί Ανδρέα Καράβολα ξεκίνησε το νέο Γ.Π.Σ. όπου και καθορίζεται ουσιαστικά η στρατηγική, η χρήση και η πολιτική διεκδίκησης του θαλασσίου μετώπου. Αναφέρει: «Όπως ήδη έχει αναλυθεί, μια από τις κύριες προτάσεις της μελέτης του νέου Γ.Π.Σ. είναι το άνοιγμα της πόλης στο θαλάσσιο μέτωπο. Οι επιπτώσεις αυτού του ανοίγματος δεν θα είναι απλά θετικές αλλά καταλυτικές για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής κατοίκων, εργαζομένων και επισκεπτών και παράλληλα ιδιαίτερα θετικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη ολόκληρης της πόλης. Η πόλη θα μπορεί να αποκτήσει δίπλα στην παραλία της εκτεταμένους χώρους αναψυχής-πολιτισμού-αθλητισμού-πράσινου και τουριστικών δραστηριοτήτων σε συνέχεια του ιστορικού της κέντρου μέχρι το Διακονιάρη. Με δυο λόγια η πρόταση της μελέτης είναι το θαλάσσιο μέτωπο βόρεια της εκβολής του Διακονιάρη να αποδοθεί στην πόλη με τις χρήσεις που μόλις αναφέρθηκαν …..Η Γενική κατεύθυνση για την ανάπλαση του θαλασσίου μετώπου είναι ο κοινόχρηστος ελεύθερος χώρος και οι χώροι πρασίνου (πάρκα-πλατείες κλπ) να αποτελούν το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό όλης της ζώνης, οι κτιριακές εγκαταστάσεις να περιοριστούν στις σημερινές με σημειακές μόνο νέες χωροθετήσεις, με χρήσεις πολιτιστικές, αναψυχής, εστίασης, τουριστικές. Προτείνεται γι’αυτό η εκπόνηση μελέτης ανάπλασης της παραλιακής ζώνης βασισμένης σε αυτές τις κατευθύνσεις ….. η νότια και κεντρική λιμενολεκάνη προτείνεται να σταματήσουν να λειτουργούν…»
Είναι ακριβώς ότι παλέψαμε τα επόμενα χρόνια, είναι ακριβώς εκείνο που με καθυστέρηση καταφέραμε σαν πόλη. Είναι ακριβώς αυτό που ο κ. Πελετίδης ισχυρίζεται πως είναι η πρωτοποριακή δική του αριστερή πρόταση!!! Στη δημόσια ζωή το ονομάζουν και λογοκλοπή.
Στη συνέχεια η δημοτική αρχή του Α. Φούρα ολοκλήρωσε και συμπλήρωσε το Γ.Π.Σ. ειδικά στο θέμα του θαλασσίου μετώπου, το έβαλε πρώτο στη λίστα και πάλεψε δυναμικά για την παραχώρηση, πετυχαίνοντας να αποδεχθούν όχι μόνο η κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα, το δίκαιο του αιτήματος και να υπογραφεί το πρώτο πρωτόκολλο παραχώρησης. Ακολούθησε η Δημοτική Αρχή Δημαρά, επί της οποίας και υπεγράφη το 2012 το σημαντικότερο έγγραφο, εκείνο της προσωρινής παραχώρησης. Σημειώνουμε πως η πρόταση των ενεργειών και της στρατηγικής που ακολουθήθηκε, ώστε να καταλήξουμε στην υπογραφή, είναι πρόταση της παράταξής μας με επικεφαλής τον Δ. Κατσικόπουλο. Η Δημοτική Αρχή Πελετίδη σύντομα αντελήφθη τα αδιέξοδά της και αναγκάστηκε να υιοθετήσει τη στρατηγική και τις προτάσεις της ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΕΝΕΡΓΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ.
Τέλος, για να αποδώσουμε τα εύσημα σωστά, να αναφέρουμε πως η σημερινή κυβέρνηση κράτησε το λόγο της και μετά από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες, κατέληξε σε μια νομοθετική ρύθμιση, η οποία δεν λύνει τα πάντα, αλλά δίνει περιθώρια πρόσθετων λύσεων για το μέλλον. Της το αναγνωρίζουμε.
Πριν κλείσουμε αυτή την σύντομη αναδρομή οφείλουμε να αναφέρουμε τη σημαντική βοήθεια που είχαμε όλα τα χρόνια από θεσμικά όργανα και φορείς όπως η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδος, το Τ.Ε.Ε. το σύλλογο Αρχιτεκτόνων, τον Δικηγορικό σύλλογο, τον Εμπορικό σύλλογο, τον ΟΕΒΕΣΝΑ, το Εργατικό κέντρο, αλλά και τους 155 συλλόγους και φορείς που πήραν ενεργά μέρος στην πρώτη μεγαλειώδη συγκέντρωση. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει στη βοήθεια και τη συμπαράσταση του μητροπολίτη μας.
Από όλα τα παραπάνω είναι κατανοητό πως όλοι βοήθησαν, ώστε έστω και αργά, να έρθει αυτή η επιτυχία. Το συμπέρασμα είναι, πως η πόλη έχει ανάγκη από συνολική στρατηγική, από συνεργασίες, από ανοικτά μυαλά. Είμαστε υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούμε όλο το δυναμικό και να συνθέτουμε απόψεις και πολιτικές. Ας είναι αυτό το επόμενο στοίχημά μας, μιας και τώρα ξεκινά ένας άλλος αγώνας!
-Να επεκταθεί το Γ.Π.Σ και στους νέους χώρους.
-Να νομοθετηθεί η αστική παραλία
-Να ολοκληρωθεί το εμπορικό λιμάνι για να παραχωρηθεί στην πόλη και το τμήμα Αγίου Νικολάου έως Θεσσαλονίκης.
-Να προχωρήσουμε σε διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, αφού πρώτα βρεθούν τα χρήματα από Ευρωπαϊκά προγράμματα.
Τα παραπάνω είναι αυτονόητο πως αποτελούν και τους νέους στόχους της παράταξής μας!
Προτεραιότητα μας ήταν, είναι και θα είναι, το συμφέρον της πόλης μας.