Νέο σκάνδαλο - Πρόσβαση σε δεδομένα χιλιάδων χρηστών με τις... ευλογίες του Facebook για ρωσικό κολοσσό

μετά την υπόθεση με την βρετανική Cambridge Analytica
ΦΩΤΟ REUTERS

Μετά το σκάνδαλο μεγατόνων του Cambridge Analytica, της βρετανικής εταιρείας ανάλυσης δεδομένων συνέλεξε και επεξεργάστηκε τα δεδομένα 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook εν αγνοία τους, νέα στοιχεία έρχονται στη δημοσιότητα για το ρόλο του Facebook στην εύνοια διαδικτυακών εταιρειών που καταχράστηκαν προσωπικά στοιχεία χρηστών. ​

Tώρα, όπως αποκαλύπτει το CNN, μία ρωσική εταιρεία ανάπτυξης λογισμικών με διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο ήταν μεταξύ των εταιρειών, τις οποίες το Facebook «πριμοδότησε», επιτρέποντας ουσιαστικά τη συλλογή προσωπικών δεδομένων από άγνωστους χρήστες.

Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι του Facebook στο CNN, στο πλαίσιο ευρύτερης έρευνας για το σκάνδαλο χρήσης που πυροδότησε η αποκάλυψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica, στο επίκεντρο των ειδικών ερευνητών βρίσκονται οι εφαρμογές που είχε δημιουργήσει ο τεχνολογικός όμιλος Mail.Ru Group.

Η συγκεκριμένη εταιρεία είχε αναπτύξει στο Facebook εκατοντάδες εφαρμογές - εκ των οποίων πολλές αφορούσαν κουίζ που δεν ήταν δημόσια. Δύο από αυτές τις εφαρμογές εξασφάλισαν ευνοϊκή άδεια παράτασης δύο εβδομάδων από το Facebook, κάτι που ουσιαστικά επέτρεπε στην εταιρεία να συλλέγει προσωπικά δεδομένα φίλων των χρηστών και πέραν της ημερομηνίας λήξης της προθεσμίας.

Σε δήλωσή του στο CNN, ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μαρκ Γουόρνερ τόνισε πως οι σχέσεις του Facebook με τη Mail.Ru χρήζουν περαιτέρω έλεγχο: «Τους τελευταίους έξι μήνες έχουμε διαπιστώσει πολλάκις πως το Facebook είχε ελάχιστες ρυθμίσεις ασφαλείας ώστε να ελέγχει τη συλλογή και χρήση δεδομένων από τρίτα μέρη. Τώρα μαθαίνουμε πως η μεγαλύτερη εταιρεία τεχνολογίας στη Ρωσία, της οποίας οι επικεφαλής διατηρούν στενές σχέσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, διατηρούσαν πλήθος ενσωματωμένων εφαρμογών στο Facebook, συλλέγοντας στοιχεία. Αν αυτό είναι ακριβές, πρέπει να διαπιστώσουμε τι είδους στοιχεία των χρηστών χρησιμοποιήθηκαν από τη Mail.Ru και με ποιο τρόπο».

Πριν το 2015, υπήρξαν περιπτώσεις όπου, μέσω εφαρμογών του Facebook, εταιρείες ανάπτυξης λογισμικών όχι μόνο συνέλεγαν προσωπικά δεδομένα χρηστών αλλά και των φίλων τους – μεταξύ των πληροφοριών που συνέλεγαν και αξιοποιούσαν εν αγνοία τους και χωρίς τη συναίνεσή τους ήταν το όνομα, το φύλο, η ημερομηνία γέννησης, η καταγωγή και ο τόπος κατοικίας αλλά και τα ‘like’ στο Facebook.

Το 2014, το Facebook ανακοίνωσε αλλαγή στην πολιτική ασφαλείας και περιορισμό στην πρόσβαση των προγραμματιστών στα δεδομένα των χρηστών, αλλαγή που θα εφαρμοζόταν έως τον Μάιο του 2015.

Ωστόσο, προ δύο εβδομάδων, το Facebook παραδέχτηκε, στο πλαίσιο έρευνας της Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων, πως έδωσε σε 61 εταιρείες – περιλαμβανομένης και της Mail.Ru – παράταση στην πρόσβαση δεδομένων και πέραν του Μαΐου του 2015, με αποτέλεσμα χιλιάδες χρήστες να γίνουν εν αγνοία τους θύματα αυθαίρετης χρήσης των δεδομένων τους.

Διαβάστε επίσης