Παγκόσμια αγωνία για τους εννέα στην Ταϊλάνδη - Άρχισε η δεύτερη επιχείρηση απεγκλωβισμού - ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑ

Μια από τις πιο δραματικές διασώσεις στην ιστορία
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Νεότερη Ενημέρωση: Και αυτό το σκέλος της επιχείρησης πραγματοποιείται από τους ίδιους δύτες που μετείχαν στην πρώτη φάση που ξεκίνησε χθες, με τη διάσωση τεσσάρων παιδιών. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών της Ταϊλάνδης, οι δύτες γνωρίζουν τημορφολογία του σπηλαίου και τις συνθήκες που επικρατούν.

 

Στις συναντήσεις τοπικών αξιωματούχων και ειδικών για τον τρόπο διεξαγωγής της δεύτερης φάσης διάσωσης που προηγήθηκε, κρίθηκε σκόπιμο οι δύτες να τοποθετήσουν περισσότερες φιάλες οξυγόνου στην υποβρύχια διαδρομή, διαδικασία που απαιτεί χρόνο, κάτι που εξηγεί την καθυστέρηση στην έναρξη του β σκέλους της επιχείρησης.

Ο υπουργός Εσωτερικών επιβεβαίωσε πως οι πρώτοι τέσσερις διασωθέντες μαθητές είναι καλά στην υγεία τους και υποβάλλονται σε ενδελεχείς ιατρικούς ελέγχους.

Παρότι δεν έχει γίνει γνωστό αν η δεύτερη φάση διάσωσης θα είναι και η τελευταία, σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Τζούλι Μπίσοπ, οι εναπομείναντες εννέα στο σπήλαιο θα απομακρυνθούν σε ομάδες των τεσσάρων, που σημαίνει πως θα υπάρξουν τουλάχιστον άλλες δύο επιχειρήσεις. Σημειωτέον πως η Αυστραλία έχει στείλει 19μελή ομάδα στήριξης στην κολοσσιαία επιχείρηση διάσωσης.

Εν τω μεταξύ, οι πληροφορίες που διακινήθηκαν νωρίτερα για το ότι ένας από τους τέσσερις διασωθέντες είναι ο 25χρονος προπονητής των μικρών ποδοσφαιριστών, Ekapol Chanthawong, δεν έχουν επιβεβαιωθεί.

Πρώτη Ενημέρωση: Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη την επιχείρηση ανάσυρσης από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη των υπόλοιπων παιδιών που έχουν εγκλωβιστεί εκεί και του προπονητή τους.

Την Κυριακή απεγκλωβίστηκαν με επιτυχία τέσσερα από τα 12 αγόρια, τα οποία έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, με την κατάσταση του ενός να κρίνεται εξαιρετικά σοβαρή. 

Όπως αναφέρει ο Guardian, ο απεγκλωβισμός των υπόλοιπων παιδιών και του προπονητή δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αν και αναμενόταν να διαρκέσει από τις 07:00 το πρωί έως τις 17:00 το απόγευμα τοπική ώρα (03:00 το πρωί έως τις 13:00 ώρα Ελλάδος), καθώς οι δύτες δεν έχουν φτάσει καν στη σπηλιά. 

Ο συντονιστής τους δήλωσε στην εφημερίδα ότι χρειάζονται μεταξύ 10 – 20 ώρες για να ξεκουραστούν και να ετοιμαστούν για την επόμενη επιχείρηση διάσωσης. 

Οι σκηνές που εκτυλίχθηκαν χθες ήταν άκρως συγκινητικές, ειδικά τη στιγμή που τα παιδιά βγήκαν στην επιφάνεια, όπου τους περίμεναν με αγωνία οι γονείς τους. 

Κάθε παιδί συνοδευόταν από δύο δύτες. Ο ένας προπορευόταν μεταφέρονταν την μπουκάλα οξυγόνου του παιδιού, ακολουθούσε το παιδί και στη συνέχεια ο δεύτερος δύτης. 

Τα παιδιά φορούσαν full face μάσκες και εκτιμάται ότι είχαν εκπαιδευτεί τις τελευταίες ημέρες στο κολύμπι προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη διαδρομή των 3,2 χλμ., με τα υποβρύχια περάσματα. 

Η χθεσινή επιχείρηση ολοκληρώθηκε σε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι αρχικά είχε εκτιμηθεί, καθώς η στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο είχε πέσει και έτσι μεγάλο μέρος της διαδρομής το έκαναν περπατώντας. 

Στην επιχείρηση έλαβαν μέρος 13 ξένοι δύτες και πέντε Ταϊλανδοί, ενώ συνολικά στην επιχείρηση συμμετέχουν 90 δύτες. 

Πηγή: star.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ