ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΙΚΟΝΑ - Ταϊλάνδη: Διακοπή της επιχείρησης απεγκλωβισμού - Τελείωσε το οξυγόνο μετά τη διάσωση 4 αγοριών

Τα παιδιά χρειάστηκε να καταδυθούν για πάνω από 1.000 μέτρα

Νεότερη ενημέρωση:

"Μας τελείωσε το οξυγόνο"

Ο επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης δήλωσε ότι "χρησιμοποιήσαμε όλο το οξυγόνο". Αυτός και η κούραση των δυτών που συμμετέχουν στην επιχείρηση είναι ο λόγος που αποφασίστηκε η επιχείρηση να διακοπεί για απόψε και να ξεκινήσει ξανά το πρωί της Δευτέρας


Θα επιχειρήσουν ξανά αύριο το πρωί
 

Με το πρώτο μέρος της επιχείρησης να ολοκληρώνεται καλύτερα απ' ό,τι περίμεναν οι αρχές, αποφασίστηκε να σταματήσει για απόψε η επιχείρηση και να συνεχιστεί στις 08:00 το πρωί της Δευτέρας. Νωρίτερα άλλωστε είχε γίνει γνωστό ότι οι διασώστες χρειάζονται 10 ώρες για να οργανώσουν το δεύτερο μέρος της επιχείρησης.

 
Κολύμπησαν ένα χιλιόμετρο

Τα παιδιά χρειάστηκε να κολυμπήσουν περίπου ένα χιλιόμετρο για να βγουν από τη σπηλιά. Το πρώτο από τα αγόρια βγήκε στις 17:40 (τοπική ώρα). Τα τέσσερα από τα 12 αγόρια έχουν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας.

Σύμφωνα με τον Guardian οι διασώστες θα χρειαστούν 10 ώρες για να προετοιμαστούν για το δεύτερο σκέλος της επιχείρησης

 
Χειροκροτήματα χαράς

 

Όταν ο κυβερνήτης της επαρχίας, Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν εμφανίστηκε για να ενημερώσει τους δημοσιογράφους για την πορεία της επιχείρησης, έγινε δεκτός με χειροκροτήματα. Είπε πως είδε τα παιδιά και πως η κατάσταση της υγείας τους είναι "τέλεια".

Στην επιχείρηση διάσωσης συμμετέχουν 50 δύτες από άλλες χώρες και 40 από την Ταϊλάνδη.


Η κατάσταση της υγείας των παιδιών

Τα παιδιά που έχουν ήδη βγει είναι σε καλή κατάσταση, δεδομένων των συνθηκών. Ένα από τα έξι αγόρια παρακολουθείται στενά από τους γιατρούς, αναφέρει ο Guardian.

Τα παιδιά, σύμφωνα με διεθνή και τοπικά ΜΜΕ έχουν ήδη μεταφερθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Πηγή: Guardian, newsit.gr

 

Νεότερη ενημέρωση:

Σύμφωνα με τον Κυβερνήτη της περιοχής Chiang Rai τα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν από το σπήλαιο είναι τέσσερα και όχι έξι, όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters.

Ο κυβερνήτης της περιοχής που έχει γίνει το επίκεντρο του παγκοσμίου ενδιαφέροντος ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι η επιχείρηση ήταν πιο επιτυχημένη απ’ όσο περίμεναν και ξεκαθάρισε ότι ο αριθμός των παιδιών που απεγκλωβίστηκαν από το σπήλαιο είναι τέσσερα και όχι έξι, όπως μετέδωσε το Reuters νωρίτερα.

Ο Naronsgak Osatanakorn υπογράμμισε ακόμα ότι τα παιδιά χρειάστηκε να καταδυθούν για περισσότερα από 1000 μέτρα.

 

Νεότερη ενημέρωση:

Έπειτα από επιχείρηση που διήρκεσε εννέα ώρες και συνεχίζεται, έξι από τα 12 παιδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας που ήταν εγκλωβισμένα μαζί με τον προπονητή τους σε πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης απομακρύνθηκαν ήδη, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο που επικαλούνται τα ξένα δίκτυα.

Την πληροφορία επιβεβαίωσαν ότι οι Ταϊλανδοί  βατραχάνθρωποι -Thai Navy Seals- που συνδράμουν την επιχείρηση διάσωσης και ανακοίνωσαν στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook ότι στις 19:47 τοπική ώρα (15:47 ώρα Ελλάδος), τέσσερα από τα 12 παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί.  Λίγα λεπτά αργότερα, βγήκαν στην επιφάνεια άλλα δύο παιδιά, ανεβάζοντας τον αριθμό των παιδιών που έχουν διασωθεί στα έξι.

Όπως ανέφεραν οι επίσημες αρχές, το κάθε παιδί συνόδευαν δύο έμπειροι δύτες,  οι οποίοι μάλιστα γνώριζαν ότι διακινδυνεύουν τη ζωή τους και παρόλα αυτά δεν το σκέφτηκαν ούτε στιγμή. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν είχαν ταξιδέψει ποτέ στην Ταϊλάνδη, ενώ ένας Βρετανός δύτης άφησε τη σύζυγο με το νεογέννητο παιδί του, προκειμένου να προσφέρει τη βοήθειά του στη διάσωση των αγοριών και του προπονητή τους.

 

Νεότερη ενημέρωση:

Έπειτα από επιχείρηση που διήρκεσε εννέα ώρες, τέσσερα από τα 12 παιδιά της ποδοσφαιρικής ομάδας που ήταν εγκλωβισμένα μαζί με τον προπονητή τους σε πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης απομακρύνθηκαν ήδη, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο που επικαλούνται τα ξένα δίκτυα.

Οι Ταϊλανδοί  βατραχάνθρωποι -Thai Navy Seals- που συνδράμουν την επιχείρηση διάσωσης, ανακοίνωσαν στην επίσημη σελίδα τους στο Facebook ότι στις 19:47 τοπική ώρα (15:47 ώρα Ελλάδος), τέσσερα από τα 12 παιδιά έχουν απεγκλωβιστεί.  

Την πληροφορία ότι τέσσερα από τα 12 παιδιά διασώθηκαν και μεταφέρονται στο νοσοκομείο μετέδωσαν το Al Jazeera και το Γαλλικό Πρακτορείο.

 

Νεότερη Ενημέρωση: Τα δύο πρώτα παιδιά από την ποδοσφαιρική ομάδα που ήταν εγκλωβισμένα μαζί με τον προπονητή τους σε πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης απομακρύνθηκαν ήδη, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters.

«Δύο παιδιά βγήκαν. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο νοσοκομείο εκστρατείας κοντά στο σπήλαιο. Τους παρέχεται ιατρική εξέταση. Δεν έχουν ακόμη μεταφερθεί στο νοσοκομείο Τσιάνγκ Ράι», είπε στο Reuters ο Τοσάθεπ Μπουντόνγκ, ο επικεφαλής των υπηρεσιών υγείας της Τσιανγκ Ράι και μέλος της ομάδας διασωστών.

Ο ρεπόρτερ του βρετανικού ITV Τζον Άιρβιν μεταδίδει ότι ένας επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας μόλις τον πληροφόρησε ότι δύο από τα αγόρια βγήκαν από το σπήλαιο και ότι προφανώς είναι καλά στην υγεία τους.

Νωρίτερα οι επικεφαλής των αρχών είχαν αναφέρει ότι η κατάδυση θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και η διαδικασία απεγκλωβισμού μπορεί να πάρει μέχρι και 4 μέρες. Μάχη με το χρόνο δίνουν οι διασώστες μιας και η εποχή των μουσώνων πλησιάζει.

Πρώτη Ενημέρωση: Οι δύτες, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, έχουν φτάσει στα παιδιά που παραμένουν εγκλωβισμένα στη σπηλιά στην Ταϊλάνδη, με τα πρώτα να έχουν ήδη ετοιμαστεί φορώντας τις ειδικές στολές, μάσκες και φάρμακα, για το ακραίο εγχείρημα.

Δύο δύτες θα βοηθούν κάθε παιδί στην διαδρομή ενώ η επιχείρηση θα γίνεται χωρίς διακοπή καθώς έχει αρχίσει ήδη δυνατή βροχή.

Αν όλα πάνε καλά σε περίπου 5 ώρες θα φτάσει το πρώτο παιδί στην έξοδο.

Ελικόπτερα κι ασθενοφόρα περιμένουν για να τα μεταφέρουν στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Διαβάστε επίσης