Πόσο μπορεί να φροντίσει το παιδί ένα κατοικίδιο ανά ηλικία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Όλα τα παιδιά γοητεύονται από τα ζωάκια, και πολλά από αυτά, μάλιστα, θέλουν να αποκτήσουν το δικό τους.

Τόσο, που θα κάνουν τα πάντα για να πείσουν τους γονείς πως αυτά θα αναλάβουν όλες τις υποχρεώσεις που σχετίζονται με τη φροντίδα του.

Από ποια ηλικία μπορεί ένα παιδί να συμμετέχει στη φροντίδα του κατοικίδιου;

Οι ειδικοί υποστηρίζουν, βάλτε το στις ευθύνες από… νωρίς. Ακόμα και το νήπιο* μπορεί να βοηθήσει, απλά συμμετέχοντας, κι ας μην έχει μάθει ακόμα καλά – καλά να περπατάει. Αφήστε το να προσθέσει λίγη τροφή ή νερό στα πιατάκια του, να το βουρτσίσει, να παρακολουθήσει το ξεφτιάρισμα της άμμου, να έρθει μαζί στη βόλτα ή στον κτηνίατρο. Δώστε στο σκύλο μια εντολή και μόλις υπακούσει αφήστε το παιδάκι να τον ανταμείψει με ένα μεζέ. Είναι ίσως η διασκεδαστικότερη εργασία που μπορείτε να αναθέσετε σε ένα νήπιο.

Από 5 έως 7 χρονών τα παιδιά μπορούν πλέον, μόνα τους, να φέρουν σε πέρας το τάισμα, το βούρτσισμα και να φροντίζουν το ζώο να έχει πάντα φρέσκο νερό. Ομως ακόμα δεν μπορείτε να επαναπαυθείτε και να περιμένετε πως θα κάνουν τις δουλειές αυτές χωρίς τη δική σας εποπτεία και υπενθύμιση.

Από τα 8 και μετά μπορείτε να προσθέσετε στα καθημερινά τους καθήκοντα τη βόλτα του σκύλου – φυσικά, πάντα με την επίβλεψη κάποιου μεγάλου – για να τους αναθέσετε εξ ολοκλήρου τη βόλτα θα περιμένετε, τουλάχιστον μέχρι να γίνουν 12 χρονών. Όσο για τις υπόλοιπες ευθύνες του ζώου (τάισμα, νερό, βούρτσισμα και παιχνίδι), ένα οκτάχρονο παιδί μπορεί πλέον να τις επωμιστεί, εξ ολοκλήρου, χωρίς να χρειάζεται επιτήρηση – φυσικά παίζει ρόλο το μέγεθος και ο τύπος του κατοικίδιου αλλά και … του παιδιού – δηλαδή πόσο υπεύθυνο και αξιόπιστο είναι.

Πηγή: baby.gr

Διαβάστε επίσης