Καταρρέει η κυβέρνηση Μέρκελ - Απειλεί με παραίτηση για το προσφυγικό ο Ζεεχόφερ

o υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι ούτως ή άλλως την Τετάρτη κλείνει 69 χρόνια ζωής και έχει ήδη "επιτύχει πολλά" στην πολιτική.

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση αργά το βράδυ της Κυριακής, ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ δηλώνει έτοιμος να παραιτηθεί, θεωρώντας προφανώς μη ικανοποιητική την "ευρωπαϊκή λύση" για το προσφυγικό που επέτυχε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Αυτό φέρεται να έχει δηλώσει ο Ζεεχόφερ στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) στο Μόναχο την Κυριακή. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), o υπουργός Εσωτερικών επισημαίνει ότι ούτως ή άλλως την Τετάρτη κλείνει 69 χρόνια ζωής και έχει ήδη "επιτύχει πολλά" στην πολιτική.

Έπειτα από οκτώ ώρες διαβουλεύσεων η συνεδρίαση της CSU διεκόπη και ο Ζέεχοφερ αποσύρθηκε για ιδιαίτερες συνομιλίες με τον επικεφαλής της Κ.Ο. Αλεξάντερ Ντομπρίντ και τον γ.γ. του κόμματος Μάρκους Μπλούμε. Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας δεν είχε γίνει γνωστό το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών στο Βερολίνο μια αποχώρηση Ζεεχόφερ θα μπορούσε να σηματοδοτήσει το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την Άνγκελα Μέρκελ. Πάντως ο Αλεξάντερ Ντομπρίντ φέρεται να έχει δηλώσει ότι "δεν μπορεί να αποδεχθεί" την παραίτηση Ζεεχόφερ.

Αναμένοντας την αντίδραση Μέρκελ

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του πρώτου καναλιού της γερμανικικής τηλεόρασης (ARD) στο Βερολίνο, η Καγκελάριος αναμένει την οριστική έκβαση των διαβουλεύσεων στο Μόναχο, προκειμένου να διαπιστώσει αν η απειλή παραίτησης αποτελεί προσωπική επιλογή του Ζεεχόφερ ή στηρίζεται και από τους βουλευτές της CSU, που παραδοσιακά αποτελεί τον πιο πιστό εταίρο των χριστιανοδημοκρατων.

Άλλες πληροφορίες έκαναν λόγο για επικείμενες δηλώσεις Μέρκελ, οι οποίες πάντως δεν είχαν γίνει μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας. Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ARD η Καγκελάριος θα περιμένει μία καθαρή τοποθέτηση από τον υπουργό Εσωτερικών πριν κάνει δηλώσεις. Μετά τα μεσάνυχτα εκπρόσωπος της CDU δήλωσε πάντως ότι οι διαβουλεύσεις στο Βερολίνο έχουν διακοπεί και θα συνεχιστούν το πρωί της Δευτέρας.

Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων το πρωί της Δευτέρας θα υπάρξει και μία "τελευταία επαφή" μεταξύ Μέρκελ και Ζέεχοφερ σε μια προσπάθεια να διασωθεί η συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού. "Εμείς από την πλευρά μας κάναμε ό,τι μπορούσαμε" δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και έμπιστος συνεργάτης της Μέρκελ, Πέτερ Άλτμαιερ.

Εκπνέει η «διορία»

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είχε απευθύνει στην Καγκελάριο "διορία" για να βρει μία ευρωπαϊκή λύση στο προσφυγικό μέχρι τα τέλη Ιουνίου, λέγοντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα αρχίσει με δική του πρωτοβουλία τις επαναπροωθήσεις στα γερμανικά σύνορα. "Στην Καγκελάριο δεν δίνουν τελεσίγραφα" είχε δηλώσει σχετικά ο Πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας και στενός συνεργάτης της Άνγκελα Μέρκελ, Άρμιν Λάσετ.

Πηγή: Real.gr

 

Διαβάστε επίσης