Στο ΣτΕ οι Παμμακεδονικές Ενώσεις κατά της συμφωνίας των Πρεσπών

ζητουν την ακύρωση της

Δώδεκα παμμακεδονικές ενώσεις απόδημων Μακεδόνων αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) και ζητούν το «πάγωμα» (αναστολή) αλλά και την ακύρωση της «εφιαλτικής», όπως την χαρακτηρίζουν, συμφωνίας των Πρεσπών, που υπεγράφη στις 17 Ιουνίου 2018 μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ελλάδος και των Σκοπίων Ν. Κοτζιά και  Δ. Δημητρόφ.

Οι προσφεύγοντες εκτός από την ακύρωση της συμφωνίας ζητούν και την ακύρωση των επιστολών που απεστάλησαν από την ελληνική κυβέρνηση προς το ΝΑΤΟ και την  ΕΕ για άρση του βέτο σχετικά με την ένταξη των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα τις προσφυγές στο ΣτΕ υπογράφουν: Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, η Παμμακεδονική Ένωση ΗΠΑ, η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Υφηλίου κυρία Κατερίνα Γκατζούλη, η Παμμακεδονική Ομοσπονδία Αυστραλίας, η Παμμακεδονική Ένωση Δυτικής Αυστραλίας, η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης/Βικτωρίας, η Παμμακεδονική Ομοσπονδία Νοτίου Αυστραλίας, η Παμμακεδονική Ένωση Νέας Νότιας Ουαλίας, η Παμμακεδονική Ένωση Καναδά, η  Παμμακεδονική  Ομοσπονδία Καναδά, η Παμμακεδονική Ένωση N. Αφρικής και η Παμμακεδονική Ένωση Κουησλάνδης Αυστραλίας.

Οι ενώσεις αναφέρουν, μεταξύ άλλων, πως η συμφωνία των Πρεσπών «παραβιάζει το άρθρο  27 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο, πριν την υπογραφή της συμφωνίας,  απαιτείται προηγούμενη ψήφισή του από την Βουλή, με αυξημένη μάλιστα πλειοψηφία, επειδή περιλαμβάνει αλλαγή γεωγραφικών όρων (της περιοχής της Μακεδονίας εν προκειμένω), οι οποίοι ανάγονται  σε αρχαίους χρόνους (αρχικά)».

Ακόμη, υποστηρίζουν πως η επίμαχη συμφωνία «στην πραγματικότητα νομιμοποιεί τις εδαφικές βλέψεις των γειτόνων μας, διά της παραχάραξης της ιστορίας και της επιγενόμενης σύγχυσης, που αποτελούν συνέχεια και συνέπεια της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας».

Επίσης, κατά τις Ενώσεις η συμφωνία, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αναθεώρηση των συνόρων της Ελλάδας, ενώ δεν αποτέλεσε αντικείμενο επεξεργασίας από τους υπηρεσιακούς φορείς του υπουργείου Εξωτερικών.

«Παραβιάσθηκε η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, του άρθρου 1 παρ. 3 Σ, επειδή υπογράφηκε παρά την αντίθεση σύσσωμου του ελληνικού λαού στην οποιαδήποτε παραχώρηση ονόματος, χωρίς διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Παραβιάσθηκε και η αρχή της δεδηλωμένης για το θέμα της παραχώρησης του ονόματος της Μακεδονίας» υπογραμμίζουν οι ενώσεις και προσθέτουν ακόμη πως η συμφωνία αντιτίθεται στην έννοια του έθνους και προσβάλλει την προσωπικότητά τους ως Μακεδόνων, επειδή τους αφαιρεί το δικαίωμα να ονομάζονται Μακεδόνες.

«Απευθυνόμαστε σε όλους τους Έλληνες δικαστές, που τους πιστεύουμε ακράδαντα ως υψηλού ήθους, κύρους και εγνωσμένης μόρφωσης και εμπειρίας και ζητούμε να πράξουν τα νόμιμα, να ακυρώσουν την συμφωνία των Πρεσπών, η υπογραφή της οποίας συνιστά ποινικό αδίκημα, ως οφείλουν εκ της υποχρέωσής τους τήρησης του Συντάγματος και των νόμων που συμφωνούν με αυτό, αποκλειστικά» επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Ενώσεις που προσέφυγαν στο ΣτΕ και προσθέτουν: «πειθόμενοι ότι «υπάρχουν εις Αθήνας δικαστές», ζητούμε από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας να  ακυρώσουν την Συμφωνία των Πρεσπών, όπως τους επιτάσσει το Σύνταγμα και ο όρκος τους».

Πηγή: newpost.gr