Πάτρα: Ανησυχία για τα νερά του μώλου από αθλητές - Ζητούν μετρήσεις καθαρότητας πριν τους αγώνες

"ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΑΡΆ;"

Ενστάσεις που προκαλούν εντάσεις πληροφορούμαστε ότι ανακύπτουν από την πλευρά μερίδας αθλητών σχετικά με την επιλογή του μόλου της Αγίου Νικολάου, ως ενδεδειγμένου χώρου για τη φιλοξενία του πανελληνίου πρωταθλήματος και του μεσογειακού κυπέλου ανοικτής θαλάσσης, διοργανώσεις που έφεραν προσφάτως στην Πάτρα και τον έλληνα ολυμπιονίκη Σπύρο Γιαννιώτη.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι εγείρεται από ορισμένους- ευτυχώς λίγους-  αθλητές ζήτημα καθαρότητας των νερών στην συγκεκριμένη περιοχή, γεγονός που λειτουργεί αποθαρρυντικά για τη συμμετοχή τους σε πρωτάθλημα και κύπελλο καθώς εκτιμούν ότι τα νερά εκεί είναι μολυσμένα και άρα δεν διασφαλίζονται οι απαραίτητοι όροι για την προστασία της υγείας τους, καθώς κατά τη διάρκεια των αγώνων, οι αθλητές, πέραν των άλλων δερματικών κινδύνων καταπίνουν και νερό. Όπως λέει μάλιστα  αθλητικός παράγοντας, υπάρχει ήδη το προηγούμενο της πικρής εμπειρίας από ανάλογους αγώνες, π.χ.  στη λίμνη Βεγορίτιδα, όπου τα πράγματα δεν ήταν αυτό που θα λέγαμε ...ιδανικά.

Η επιστροφή των κολυμβητικών αγώνων στο χώρο που έχει ταυτιστεί με την ιστορία της πόλης, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα και για τους παράκτιους μεσογειακούς αγώνες που ακολουθούν το 2019 και τυγχάνουν εύλογης υποστήριξης από την πόλη και τους φορείς της καθώς η επανασύνδεση του παρελθόντος με το παρόν, συμβάλλει στο διαχρονικό της αφήγημα και την ιστορική της μνήμη.

Καθώς στο πέρας των ετών, ωστόσο,  οι συνθήκες δεν παρέμειναν οι ίδιες, όπως άλλωστε και τα νερά του μόλου από όπου πέρασαν αμέτρητα πλοία, καλό θα ήταν  πριν σηκωθεί ο σχετικός- εν πολλοίς πατροπαράδοτος- αχός, να  υπάρξει κάποια στοιχειώδης μέτρηση της καθαρότητας των νερών από αρμόδιο εργαστήριο, προκειμένου να καθησυχαστούν όσοι διατείνονται ότι οι αθλητές δεν μπορεί να κολυμπούν εκεί όπου απαγορεύεται να μπαίνουν οι λουόμενοι.

Αυτό είναι άλλωστε και το αίτημα των διαφωνούντων οι οποίοι πιέζουν και τα σωματεία να κινηθούν στην κατεύθυνση της δημόσιας διατύπωσης των σχετικών ενστάσεων και τονίζουν ότι εφόσον διαπιστωθεί μόλυνση, θα πρέπει να οι αγώνες να μεταφερθούν στην πλαζ.

Το χώρο στο μόλο όπου θα διεξαχθούν οι αγώνες του πανελλήνιου πρωταθλήματος και του μεσογειακού κυπέλου, επισκέφθηκε στις 12 Ιουνίου  ο Ολυμπιονίκης Σπύρος Γιαννιώτης, ο οποίος σε δηλώσεις του τόνισε ότι αποτελεί ιδανικό χώρο για τέτοιες διοργανώσεις. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών, το Πανελλήνιο πρωτάθλημα και το Μεσογειακό Κύπελλο θα φέρουν στην Πάτρα πάνω από 500 Ελληνες και Μεσόγειους αθλητές.

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

Διαβάστε επίσης