Στα άδυτα του οινοκάστρου- Εντυπωσιακή αύξηση της επισκεψιμότητας την τελευταία τριετία στην Αchaia Clauss-Η ιστορία, οι διάσημοι επισκέπτες, οι χώροι ξενάγησης, η παλιά και η νέα εποχή

Είναι, ίσως, ο πιο διάσημος προορισμός της Αχαΐας, αν σκεφτεί κανείς ότι από τις αρχές του περασμένου αιώνα έως και σήμερα, εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες, ενέτασσαν και εξακολουθούν να εντάσσουν το οινόκαστρο της Achaia Clauss σε μια εκδρομή προς Αρχαία Ολυμπία με επιλεγμένους σταθμούς. Κάτι σαν στοχευμένη εκδρομή, σαν πέρασμα από έναν μύθο.
Η καστροπολιτεία των Πατρών, η μεγαλύτερη και ιστορικότερη οινοποιεία της Ελλάδας, είναι το σήμα κατατεθέν μιας αλλοτινής αρχόντισσας και μια από τις «απτές» αποδείξεις του ένδοξου, αρυτίδωτου βίου της, που κάποτε κανακεύτηκε από τόνους σταφίδας σε ένα πολυπολιτιστικό μοντέλο, που σκιαγράφησε την φυσιογνωμία της και τις προδιαγραφές του ιδιαίτερου dna της.
Η Achaia Clauss και η Πάτρα, διάγουν βίο παράλληλο. Είναι αδύνατον να σκεφτείς το ένα χωρίς το άλλο, παρά το γεγονός ότι και τα δυο, μπήκαν με το πέρας των χρόνων σε περιπέτειες.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα το οινοκάστρο καταγράφει μια σημαντική άνοδο σε ό,τι αφορά την επισκεψιμότητά του. Άνοδο που εντοπίζεται κυρίως στην τελευταία τριετία, διάστημα στο οποίο καταγράφεται αύξηση της επισκεψιμότητας κατά 20.000 τουλάχιστον άτομα

-Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου-

Πάμε όμως να δούμε την Achaia Clauss του τότε και του σήμερα με τη βοήθεια της υπεύθυνης φιλοξενίας και ιδανικής ξεναγού στα άδυτα του οινόκαστρου, Τόνιας Ράπτη, η οποία μας ανοίγει την «πόρτα» ενός μύθου.

(η οικογένεια Clauss)

Όταν ο Gustav Clauss έφτασε στην Gutland

Η ιστορία που έμελλε να εγγράψει την Πάτρα στον παγκόσμιο χάρτη του οίνου, ξεκινάει το 1861, από τον Βαυαρό φιλέλληνα Gustav Clauss, ο οποίος ήρθε στην πόλη το 1854, για να εργαστεί σε μία γερμανική εταιρεία εξαγωγής Κορινθιακής σταφίδας.
Σε μία από τις εκδρομές του στην εξοχή εντυπωσιάστηκε από το μαγευτικό τοπίο του οροπεδίου του Βοδιά, όπου και αγόρασε ένα αμπέλι 60 στρεμμάτων και τελικά έχτισε το Κάστρο Οινοποιείο, το οποίο η μικρή του κόρη Αμαλία ονόμασε Gutland- Γή της Επαγγελίας και το οποίο διατηρείται έως σήμερα, ακριβώς όπως το έχτισε εκείνος.

(Ο Βλάσης Αντωνόπουλος)

Οι μυθικές πωλήσεις

Με τους πύργους- κατοικίες των εργαζομένων, την ορθόδοξη και την καθολική εκκλησία, τα παλαιά υπέργεια και υπόγεια κελάρια παραγωγής, αποθήκευσης και παλαίωσης Μαυροδάφνης, οίνων και αποσταγμάτων.
Το πρώτο κρασί, που δημιούργησε ο Κλάους το 1873, ήταν το κόκκινο, γλυκό, το οποίο ονόμασε Μαυροδάφνη, στην μνήμη της Πατρινιάς αγαπημένης του, με τα όμορφα μαύρα μάτια- της Δάφνης- που πέθανε σε νεαρή ηλικία.
Το 1899 παρήγαγε το λευκό, ξηρό κρασί Δεμέστιχα, από σταφύλια , οα οποίο έφερε από τις ορεινές πλαγιές των Καλαβρύτων. Το κρασί Δεμέστιχα έμελλε να γίνει ο πρεσβευτής της ελληνικής οινοπαραγωγής στις τέσσερεις άκρες του κόσμου, με πωλήσεις οι οποίες θεωρούνται μυθικές.
Ο Gustav Clauss πέθανε το 1908 κι έχει ταφεί στην αγαπημένη του Gutland, στον ορθόδοξο ναίσκο του Αποστόλου Θωμά.

Η εποχή των Αντωνόπουλων

Το 1919 η Achaia Clauss πέρασε σε ελληνικά χέρια, όταν αγοράστηκε από τον Πατρινό σταφιδέμπορο Βλάση Αντωνόπουλο. Άρχισε ο σταδιακός εκσυγχρονισμός των εγκαταστάσεων και των τεχνικών μεθόδων οινοποίησης. Οι εξαγωγές εξαπλώθηκαν σε 43 χώρες του κόσμου. Οι απόγονοι του Βλάση Αντωνόπουλου κράτησαν το Οινοποιείο για περίπου τρείς γενιές.
Από το 1996 πρόεδρος στην Achaia Clauss είναι ο Νικόλαος Καραπάνος, Πατρινός οινολόγος και επιχειρηματίας.
Τα τελευταία χρόνια η Achaia Clauss παράγει τα προϊόντα της σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις, μερικά χιλιόμετρα μακρύτερα από τις ιστορικές εγκαταστάσεις της.
«Παραμένει πάντα αληθινή όαση, για τους δεκάδες χιλιάδες οινόφιλους και φιλίστορες επισκέπτες της, από όλον τον κόσμο, οι οποίοι έχουν πλέον ξεπεράσει τους 100.000 τον χρόνο. Έχει μεταμορφωθεί σε ένα απέραντο Μουσείο Οινικής Τέχνης» λέει η Τόνια Ράπτη.

Η ξενάγηση: Τι βλέπει ο επισκέπτης

«Οι επισκέπτες ξεναγούνται στην Κάβα Δανιηλίδος, στο Παλαιό Οινοποιείο, στο Βαρελάτικο, στο Αυτοκρατορικό Κελάρι και στο Μουσείο Μηχανημάτων.

Η Κάβα Δανιηλίδος είναι ένα από τα παλαιότερα κτίσματα του Κτήματος. Είναι ο χώρος υποδοχής και φιλοξενίας των επισκεπτών. Εδώ επίσης λαμβάνουν χώρα οι οργανωμένες γευσιγνωσίες και οι πωλήσεις των προϊόντων. Αποτελεί αρκετά συχνά το κέντρο διαφόρων εκδηλώσεων , που διοργανώνονται στο Κτήμα κάποιες ειδικές ημέρες, όπως στην Πανευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού κάθε δεύτερη Κυριακή του Νοεμβρίου και στις ‘’Ανοιχτές Πόρτες’’, κάθε τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαΐου» λέει η κ. Ράπτη.

«Το Παλαιό Οινοποιείο φιλοξενεί βαρέλια με Μαυροδάφνη από τις αρχές του 20ού αιώνα, ενώ η είσοδος σε αυτό κοσμείται από τις μαρμάρινες πλάκες εις ανάμνησιν των επισκέψεων των βασιλέων και Προέδρων Δημοκρατίας Ελλήνων και ξένων, που έχουν επισκεφθεί το Οινοποιείο».

Το «Βαρελάτικο»

«Το Βαρελάτικο- το Βαρελοποιείο- ήταν από τα πρώτα κτίσματα της Gutland. Ήταν το εργαστήριο κατασκευής και συντήρησης των κρασοβάρελων. Εδώ έχουμε συγκεντρώσει συντηρημένα όλα τα χειροποίητα εργαλεία και μικρομηχανήματα, που χρησιμοποίησαν οι βαρελοποιοί της Achaia Clauss,για τέσσερεις γενεές, από το 1861 έως τα μέσα του 1980, οπότε συνταξιοδοτήθηκε ο τελευταίος βαρελάς και το Βαρελάτικο έκλεισε. Και μαζί με την τέχνη του βαρελά χάθηκε και η τέχνη του ξυλογλύπτη, του σιδερά και ένα σωρό ακόμα επαγγέλματα, που ήταν άμεσα συνδεδεμένα με αυτήν.
Το Βαρελάτικο αποτελεί ένα Μουσείο μοναδικό στην Ελλάδα, το οποίο αφηγείται ολοζώντανα την χαμένη πλέον Τέχνη της Βαρελοποιίας».

Το Αυτοκρατορικό Κελάρι

Το Αυτοκρατορικό Κελάρι, το Θησαυροφυλάκιο της Αchaia Clauss, με τα αριστουργηματικά κατασκευασμένα βαρέλια- έργα τέχνης, γεμάτα με Μαυροδάφνη του 19ου αιώνα, πολλά εκ των οποίων είναι αφιερωμένα από τον Gustav Clauss και τους διαδόχους του σε σημαίνουσες προσωπικότητες της πολιτικής, εκκλησιαστικής, αθλητικής, καλλιτεχνικής και πνευματικής ζωής, που έχουν επισκεφθεί το Οινοποιείο.
Αφετηρία αυτής της παράδοσης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα, υπήρξε η επίσκεψη στην Gutland της Αυτοκάτειρας Elisabethτης Αυστροουγγαρίας, της θλιμένης Αυτοκράτειρας Sisy, τον Οκτώβριο του 1885, προς τιμήν της οποίας ο Gustav Clauss ονόμασε το κελάρι Imperial Cellar, δηλαδή Αυτοκρατορικό Κελάρι.
Εκείνη ακριβώς την ημέρα που ο Gustav Clauss υποδέχθηκε και φιλοξένησε την Sisy στο Οινοποιείο του, ίδρυε και τον θεσμό του Οινοτουρισμού, ο οποίος τόσο διαδεδομένος είναι πια στις μέρες μας. Το Αυτοκρατορικό Κελάρι φιλοξενεί συνολικά 167 βαρέλια Μαυροδάφνης. Τα 30 από αυτά είναι αφιερωμένα και τα 4 έχουν ξυλόγλυπτες παραστάσεις από την ελληνική Μυθολογία».

Το Μουσείο Μηχανημάτων

«Το Μουσείο Μηχανημάτων είναι το κελάρι στο οποίο εκθέτουμε μία συλλογή συντηρημένων παλαιών μηχανημάτων . Το παλαιότερο είναι ο αποστακτήρας από τα τέλη του 1860, με δυνατότητα απόσταξης 600 λίτρα /4 ώρες.( μηχάνημα in situ).
Μηχανήματα από τον καιρό του Clauss, μέχρι το 1960 περίπου. Μηχανήματα κατεργασίας του σταφυλιού, αποστακτήρες, αντλίες κάθε τύπου και χρήσης, ταπωτικά, πλυντήρια φιαλών, μηχανήματα παραγωγής σαμπάνιας, άλλα χειροκίνητα και άλλα ηλεκτροκίνητα.

Σε ολιγάριθμες ομάδες επισκεπτών και μόνο κατόπιν προσυνεννόησης υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης στην Έπαυλη του Gustav Clauss».

Η Κάβα Δανιηλίδος δέχεται επισκέψεις κάθε μέρα, σχεδόν όλες τις ημέρες του χρόνου. Το ωράριο λειτουργίας της είναι 10.00 – 17.00.
Για ραντεβού ξεναγήσεων και γευστικών δοκιμών, καλείτε στο 2610 580100 και 2610 527089.

Οι διάσημοι επισκέπτες της καστροπολιτείας

Πάνος Σπύρου. Καρδιοχειρουργός. 16/1/1995
Γιώργος Ιακώβου, τέως Υπ. Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας 5/5/1996
Αλέκα Παπαρρήγα Γ.Γ του Κ.Κ.Ε 6/11/1996
Ρένος Αποστολίδης 1/2/1997
Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Βάσος Λυσσαρίδης Κύπριος πολιτικός 31/5/1997
Γιάννα Δεσποτοπούλο, Special Olympics 2/12/2000.
Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος Α’. 21/ 9/ 2000. Στην επίσκεψη του Πατριάρχη έχει αφιερωθεί και βαρέλι με Μαυροδάφνη του 1898.
Zώρζ Σαρρή 1/4/2001
Ι.Μ.Χατζηφώτης και η σύζυγός του Λίτσα Χατζηφώτη Τρίτη, 29 Μαίου 2001.
Καθηγητής Terry Stevens 8/12/2001
Δημήτρης Πιατάς 30/12/2001
Χάιντι Αντικατσίδη. Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Ιππασίας. 23/1/2002.
Μάρω Λοίζου. 2ος 2002.
Πρίγκηπας Ιωάννης Λάσκαρης Κομνηνός και οικογένεια. 4ος 2002.
Konstantin Frolov. Πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας. 16/4/2002.
Nadia Comaneci Ρουμάνα Χρυσή Ολυμπιονίκης Γυμναστικής και
Bart Conner, σύζυγός της επίσης Χρυσός Ολυμπιονίκης Γυμναστικής, Αμερικανός.20/4/2002
Αρτεμιάδης Πρόεδρος Ακαδημίας Αθηνών 2/7/2002
Θανάσης Φωκάς μέλος Ακαδημίας Αθηνών. 2/7/2002
Δημήτρης Μυταράς
Μανώλης Γλέζος και Dariel Alarcon Ramirez- Benigno. 24/11/2002. Έχει αφιερωθεί βαρέλι. Με Μαυροδάφνη του 1886.
Τερψιχόρη Παπαστεφάνου. 16/12/2003.
Τίτος Πατρίκιος 2003 και 2011. Έχει αφιερωθεί βαρέλι με Μαυροδάφνη του 1930.
Δημήτρης Μαρωνίτης. Έχει αφιερωθεί βαρέλι με Μαυροδάφνη του 1930.
Πρίγκηπας Αλβέρτος του Μονακό. 27/9/2003. Αφιερώθηκε βαρέλι με Μαυροδάφνη του 1931.
Νότης Μαυρουδής 30/1/2004
Γ. Σταθόπουλος ζωγράφος 13/3/2004
Lucio Dalla. 15/6/2004. Έχει υπογράψει σε βαρέλι με Μαυροδάφνη του 1888 μαζί με την Φωτογράφο Calliope που επισκέφθηκε στις 5/12/2004.
Κώστας Τσόκλης 4/9/2004 . Αφιερώθηκε βαρέλι με Μαυροδάφνη του 1934.
Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. 30/11/2007. Αφιερώθηκε βαρέλι με Μαυροδάφνη του 1933.
Dr Andrew Schally. Nobel Ιατρικής 1977.
Νάνα Μούσχουρη. 8/7/2008. Αφιερώθηκε βαρέλι με Μαυροδάφνη του 1930.
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος 30/11/2008 και 30/11/2009. Αφιερώθηκε βαρέλι με Μαυροδάφνη του 1896.
Πρόεδρος Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτριος Χριστόφιας. Αφιερώθηκε βαρέλι με Μαυροδάφνη του 1928.
Μαίρη Λίντα. 8/9/2009. έχει υπογράψει σε βαρέλι με Μαυροδάφνη του 1935.
Βαρέλι με Μαυροδάφνη του 1905 αφιερωμένο στο ROTARY Πατρών
Επίσης σε βαρέλια έχουν υπογράψει οι συγγραφείς Κατερίνα Αγγελάκη Ρούκ,
Αύγουστος Κορτώ και Τεύκρος Μιχαηλίδης.

 

(εφ 7 Μέρες Ενημέρωση)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ