Το tempo24 στη γιορτή του ούζου στη Σύρο- Μια μαγική βραδιά στην αρχόντισσα των Κυκλάδων- ΦΩΤΟ

H Σύρος είναι ένα νησί που μοιάζει να ... ακουμπάει το dna των Πατρινών. Άλλωστε είναι πολλά αυτά που κάνουν τις δύο πόλεις να "συνομιλούν". Τα νεοκλασικά, τα μικρά αριστουργήματα του Τσίλερ, η ιστορική ακμή του 19ου αιώνα, ακόμη και τα λουκούμια. Τελευταία "ανακαλύψαμε" ακόμη ένα: την αγάπη για το ούζο. Αγάπη που τη λες και ...υπερτοπική.

Άλλωστε για τα μυστικά του ούζου μίλησε στο μαγικό Κίνι της Σύρου ένας ειδήμονας του είδους από τη Μυτιλήνη που ταξίδεψε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να παρουσιάσει την ιστορική του ποτοποιϊα. Ο λόγος για τον Στάθη Βαρβαγιάννη και το περίφημο "Ούζο εξ αποστάξεως 100%" που έχει κάνει θραύση στην ελλάδα και στο εξωτερικό.

(Δημοσιογράφοι και παραγωγοί λίγο πριν την ουζοποσία)

Όλα αυτά στην ετήσια συνάντηση για την παραγωγή ούζου στην Ελλάδα, το TSOU.GRisma 2018 που έκανε τη βραδιά να... μεθύσει την  Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018 στην παραλία Κίνι της Σύρου, εκεί όπου συναντήθηκαν δημοσιογράφοι και παραγωγοί με συγγραφείς και ραδιοφωνικούς παραγωγούς, κάτω από το φεγγάρι.

Αφορμή για όλα αυτά, μια απίθανη Συριανή πρωτοβουλία που είχε... γενέθλια: "Δύο χρόνια tsou.gr", λοιπόν και την παρουσίαση έκανε ο δαιμόνιος  administrator της ιστοσελίδας, Χάρης Βεκρής, ο οποίος φέρει την... ευθύνη για πολλές και ιδιαίτερα αξιόλογες πρωτοβουλίες που φέρνουν τη Σύρο στο προσκήνιο του πολιτισμού και της καινοτομίας. Μεταξύ ούζου και μεζέδων, λοιπόν ο Στάθης Βαρβαγιάννης εξήγησε πώς μια μικρή ποτοποιία από τη Μυτιλήνη έκανε το άλμα στις αγορές, σερβίροντας ποιότητα και απόσταξη 100%, κάτι που δεν συνηθίζεται και που βεβαίως θέλει μεράκι και γνώση.

(Παρών και ο καθολικός επίσκοπος)

(Ο Χάρης Βεκρής, "ψυχή" του εγχειρήματος) 

Η βραδιά ωστόσο που είχε τη ευκαιρία να απολαύσει και το tempo24.gr, μετά απο σχετική πρόσκληση των φιλόξενων Συριανών,  διέθετε και μουσική, αλλά και παρουσιάσεις με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Μια από αυτές ήταν η παρουσίαση του μυθιστορήματος "Ούζο 44 Ούζο",  του  Άγγελου Αυγουστίδη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος, από τον ίδιο το συγγραφέα, αλλά και η απολαυστική   διήγηση του ιστορικού, κριτικού χορού και ραδιοφωνικού παραγωγού Ανδρέα Ρικάκη γνωστού από το τριτο πρόγραμμα με τίτλο  "Οι βλαβερές συνέπειες του Ούζου"

Ακολούθησαν σκηνές από κλασικές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου με πρωταγωνιστή το ούζο, μετά από έρευνα κι επιμέλεια του Χάρη Βεκρή.

Η ουζοποσία με συνοδεία εξαιρετικών μεζέδων (το χταπόδι ι στα κάρβουνα δίπλα στο κύμα) συνεχίστηκε με επιλογή διασκευασμένων τραγουδιών του ελληνικού κινηματογράφου από την Αριστέα Γιάννου, μουσική παραγωγό του ΑΘΗΝΑ 9,84 FM. Τα ούζα και οι μεζέδες ήταν χορηγία της Ποτοποιίας Βαρβαγιάννη.

(Ο Στάθης Βαρβαγιάννης μιλάει για τα μυστικά του ούζου)

TO TSOU GREECE ΕΝΑΣ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΣ ΤΟΠΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ

Το tsou.greece αποτελεί την πρώτη προσπάθεια δημιουργίας ενός διαδικτυακού τόπου συνάντησης των φίλων του ούζου σε ολόκληρο τον πλανήτη. Αναβαθμίζοντας την αρχική απόπειρα, που το 2007 πρωτοπαρουσίασε στο διαδίκτυο το άγνωστο ως τότε στους περισσότερους πλήθος ετικετών ούζου, η δεύτερη αυτή έκδοση της ιστοσελίδας φιλοδοξεί μέσα από την ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του εθνικού μας ποτού, της ιστορίας του, αλλά και της προβολής των εξελίξεων του κλάδου της ποτοποιίας, να συμβάλει στη δημιουργία μιας σύγχρονης και αντάξιας του, εικόνας.

(Ο Στάθης Βαρβαγιάννης με δημοσιογράφους)

Επιπλέον, συναρμολογώντας τον Παγκόσμιο χάρτη του Ούζου, αρχικά με την αποτύπωση του συνόλου των σημείων παραγωγής του σε Ελλάδα και Κύπρο, και στη συνέχεια  με τον εντοπισμό όσο το δυνατόν περισσότερων σημείων πώλησης και κατανάλωσης ούζου σε όλο τον κόσμο, η σελίδα συμβάλλει στην προώθηση των εξαγωγών του σε υπάρχουσες, αλλά και σε νέες αγορές.

Μέσω του tempo24 στην ...αντζέντα του tsou. greece θα ληφθεί μέριμνα να  συμεπριληφθούν και μερικές ετικέτες από Πάτρα. 

(οι φωτογραφίες είναι του Νίκου Ραγκούση)

Γιώτα Κοντογεωργοπούλου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ