Επιστολή του Επιμελητηρίου Αχαΐας στον Υπουργό Περιβάλλοντος για το Κτηματολόγιο

ζητουν παράταση

Το Επιμελητήριο Αχαϊας απέστειλε σήμερα την κατωτέρω επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεωργιο Σταθάκη

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα αναφερόμαστε στο πολύ σοβαρό θέμα που έχει προκύψει στην περιοχή μας, με την καταληκτική ημερομηνία που είναι η 29/6/2018 για την διόρθωση των αρχικών εγγραφών στα ακίνητα αρμοδιότητας του κτηματολογικού γραφείου Πατρών. Ως αποτέλεσμα δε από την 30/6/2018 και μετά, δεν θα επιτρέπεται πλέον καμία διόρθωση.

Ενδεικτικά αναφέρουμε πως από τις 30/6/2018 και μετά...

Όσα ακίνητα φαίνονται στο Ελληνικό Κτηματολόγιο ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο, που σημαίνει πως ακίνητα ιδιοκτητών που-για διάφορους λόγους (κάτοικοι εξωτερικού, άνθρωποι μεγάλης ηλικίας μόνοι, άνθρωποι με προβλήματα υγείας κ.λ.π.), δεν έχουν κάνει τις σχετικές εγγραφές-θα περιέλθουν στα Δημόσιο, εν αγνοία τους.
Όσα ακίνητα φαίνονται τώρα ως περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, λόγω του δήθεν Δασικού χαρακτήρα της έκτασης και αρκετοί συμπολίτες έχουν υποβάλει ένσταση, ακόμα και αν η ένστασή τους μελλοντικά γίνει δεκτή, θα χάσουν το ακίνητό τους, αφού αυτό με την οριστικοποίηση των εγγραφών θα περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο. Τούτο θα συμβεί ακόμα και αν στο δασικό χάρτη το ακίνητο δεν έχει χαρακτηριστεί ως δασικό και φέρεται στα κτηματολογικά φύλλα ως ιδιοκτησία του Ελληνικού Δημοσίου λόγω της αρχικής δήλωσης ως δασικού.
Όσα ακίνητα δεν έχουν καταχωριστεί ακόμα στα κτηματολογικά φύλλα και κάποιος θέλει να ασκήσει αγωγή, στην περίπτωση που για την νομιμοποίησή του είναι απαραίτητη η καταχώριση του τίτλου του (π.χ. αποδοχή κληρονομίας) είναι σχεδόν βέβαιο, ότι δεν θα έχει προλάβει να περάσει τον έλεγχο νομιμότητας, αφού σήμερα ελέγχονται οι πράξεις του Μαρτίου 2018 λόγω της αλλαγής του νομικού καθεστώτος στο «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ» και δεν θα μπορεί να ασκήσει αγωγή νόμιμα.

Για όσα ακίνητα εκκρεμεί ο έλεγχος νομιμότητας καταχωρητέας  πράξεως και για κάποιο λόγο απορριφθεί  η αίτηση καταχώρισης, ο ιδιοκτήτης του δεν θα μπορεί να διορθώσει το τυχόν σφάλμα για το οποίο αυτή απορρίφθηκε (και το οποίο μπορεί να οφείλεται και σε υπαιτιότητα του Κτηματολογίου), ούτε εξωδικαστικά ούτε δικαστικά.

            Σε όλες τις παραπάνω ενδεικτικά αναφερόμενες περιπτώσεις και σε πλείστες όσες άλλες, δημιουργείται πρόβλημα στο ιδιοκτησιακό  καθεστώς και οι πολίτες μπαίνουν σε απίστευτες περιπέτειες, για τις ιδιοκτησίες τους, τις οποίες δηλώνουν στο Ε9, πληρώνουν φόρους κ.λ.π.

            Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η ανάγκη παράτασης των αρχικών εγγραφών του Κτηματολογίου στην παρούσα φάση, τουλάχιστον μέχρι τα τέλη του έτους 2018, είναι παραπάνω από επιτακτική.

            Κατόπιν  των ανωτέρω, παρακαλούμε για τις ενέργειές σας και αναμένουμε με ενδιαφέρον την ενημέρωση μας.

 

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος

Πλάτων Μαρλαφέκας