Εξέπνευσε η διορία για το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα Ζαεφ σε Τσίπρα για το Σκοπιανό

ολα ανοιχτά

Για πρώτη φορά απαισιόδοξη για την προοπτική επίλυσης του Σκοπιανού εμφανίζεται η ελληνική κυβέρνηση, με δεδομένο ότι εξέπνευσε το βράδυ της Κυριακής και το νέο ορόσημο που είχε τεθεί για το πολυαναμενόμενο τηλεφώνημα Ζάεφ μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Αν και τίποτα δεν έχει κριθεί,η τελευταία ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, το απόγευμα της Κυριακής, στην οποία υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις στο εσωτερικό της, ερμηνεύεται από την Αθήνα ως υποχώρηση Ζάεφ στην γραμμή της μη συμφωνίας του Ντιμιτρόφ και όχι το αντίστροφο.

Επιπλέον, ο χρόνος έως την σύνοδο των υπουργών εξωτερικών της ΕΕ στις 25 Ιούνιου έχει αρχίσει να στενεύει αρκετά, ενώ αυτη τη βδομάδα ο κύριος Ζαεφ έχει και προγραμματισμενο ταξίδι στο εξωτερικό.

Μετά την κάλυψη του υπουργού εξωτερικών των Σκοπίων από τον πρωθυπουργό του, το πιο πιθανό σενάριο είναι αυτό του ναυαγίου των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Ωστόσο, αν τα Σκόπια θελήσουν να ξαναπιάσουν το νήμα στο σημείο που έχει μείνει τώρα, δηλαδή στο κείμενο της συμφωνίας Κοτζιά-Ντιμιτροφ, η Αθήνα δεν θα αρνηθεί μια δεύτερη ευκαιρία. Απλά, θεωρείται δύσκολο να επανέλθει η γείτονα, δεδομένου ότι δεν θα έχει αλλάξει κατι, ισα-ισα θα έχει χαθεί η ευνοϊκή συγκυρία των συνόδων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου.

Τέλος, ούτε λόγος δεν τίθεται για αντιπαράθεση για το blame game, καθώς είναι προφανές ότι η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι αυτή που δεν μπορεί να περάσει τη συμφωνία στο εσωτερικό της και όχι η ελληνική.

Πηγή: enikos.gr

Διαβάστε επίσης