Διαδοχικές σύνοδοι Washington Group και Eurogroup σήμερα στο Παρίσι για χρέος, εφαρμοστικό και δόση

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Μία νέα άτυπη πολιτική σύνοδος με επίκεντρο το ελληνικό χρέος που θα λάβει χώρα σε επίπεδο Washington Group (σ.σ. στον απόηχο της αποτυχίας της συνάντησης στον Καναδά) έχει προγραμματιστεί για σήμερα στο Παρίσι. Η συνάντηση , σύμφωνα με πληροφορίες, θα γίνει απουσία Έλληνα εκπροσώπου και θα έχει ως στόχο να προετοιμάσει το επόμενο μεγάλο ραντεβού της ημέρας: την προγραμματισμένη Σύνοδο του Euroworking Group που θα γίνει επίσης στο Παρίσι και στην οποία θα δοθεί η "σκυτάλη" για το θέμα του χρέους.

Στο σημερινό EWG όμως θα συζητηθούν δύο επιπλέον σημαντικά πεδία για το ελληνικό ζήτημα: η πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων και η επάρκεια προόδου στο πεδίο της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από ελληνικές πηγές, αναμένεται να υπάρξει σχετικά θετική αποτίμηση αναφορικά με την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων. Και τούτο λόγω της δέσμευσης της ελληνικής κυβέρνησης να ψηφίσει τον εφαρμοστικό νόμο στις 14 Ιουνίου, μαζί με το νέο Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό, μέρος του οποίου ήρθε στο φως της δημοσιότητας την Τρίτη από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. 

Ο χρόνος τελειώνει και οι θεσμοί θα προβούν σε νέα αποτίμηση στις 15 Ιουνίου εν όψει της συνόδου του Eurogroup στις 21 Ιουνίου, η οποία θα πρέπει να δείξει ότι δεν υπάρχουν "ουρές" στην αξιολόγηση που να επηρεάσουν τις αποφάσεις για το χρέος, το πακέτο δόσεων και τον σχεδιασμό της "επόμενης ημέρας".

Η πίεση προς την ελληνική πλευρά για εφαρμογή των συμφωνηθέντων έγινε εκ νέου σαφής χθες μέσα από την επιστολή Σεντένο. Επαναφέρει τον όρο "if needed" στις αποφάσεις για το χρέος, αλλά και το ορόσημο της 21ης Ιουνίου για την 4η αξιολόγηση. Αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις στο χρέος θα εφαρμοσθούν μόνο αν κριθούν αναγκαίες αλλά και αν έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα. Και επαναλαμβάνει ότι το Eurogroup έχει ζητήσει την υλοποίηση όλων των απαιτούμενων πριν την 21η Ιουνίου.

Νέα συνεδρίαση αύριο για την υποδόση σε επίπεδο ESM
Αναφορικά με το θέμα της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ (σ.σ. που συνδέεται με την επαρκή καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Κράτους προς ιδιώτες), ειδικής σημασίας θεωρείται η σημερινή αποτίμηση που θα παρουσιαστεί από την Κομισιόν στο EWG. Και τούτο διότι θα αποτυπώνει τη μείωση των οφειλών όπως την υπολογίζουν οι θεσμοί, δεδομένου ότι τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα από ελληνικής πλευράς δείχνουν στασιμότητα.

Με βάση αυτήν την έκθεση, το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου αύριο, σε νέα συνεδρίαση του ESM (δηλαδή του Euroworking Group το οποίο θα συνεδριάσει με άλλο "καπέλο", αυτό των εκπροσώπων του ESM σε επίπεδο διοικητικού συμβουλίου). Στην σχετική ανακοίνωση του ESM αναφέρεται ότι αν παρουσιαστεί "μια ικανοποιητική αξιολόγηση" τότε "θα εξετάσει το ενδεχόμενο αποδέσμευσης" του ποσού.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους, σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα δεν αναμένονται τελικές αποφάσεις. Επιχειρείται όμως κάποια σύγκλιση αλλά και η προετοιμασία των συζητήσεων που θα προετοιμαστούν στο EWG εν όψει του Eurogroup της 21ης Ιουνίου, όταν θα τεθεί επί τάπητος μία συνολική λύση.

Άλλωστε, για αποφάσεις πριν το τέλος του προγράμματος έκανε λόγο χθες ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Μιχάλης Ψαλιδόπουλος, σε επιστολή του προς την ελληνική Βουλή. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε μία συμβιβαστική λύση, η οποία θα προβλέπει την παράταση του χρόνου αποπληρωμής του δεύτερου δανείου κατά 10 έτη, όταν η γερμανική θέση προς το παρόν διαμορφώνεται σε παράταση της τάξης των 3-5 ετών, με αντάλλαγμα έναν περισσότερο αυτόματο μηχανισμό.

Πηγή: capital.gr

Διαβάστε επίσης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ