Τι απάντησε το Υπουργείο Περιβάλλοντος για τις μέδουσες στον Ιάσωνα Φωτήλα

αχαιος βουλευτης "Κίνδυνος να χαθεί και η φετινή θερινή τουριστική περίοδος στην Αχαΐα λόγω μεδουσών"

Η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει και στην Αχαΐα και παρά το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι μέδουσες, υπάρχει έντονη ανησυχία ότι αναπόφευκτα θα έρθουν λόγω θαλάσσιων ρευμάτων και στον Πατραϊκό Κόλπο από τον Κορινθιακό – όπου έχουν επανεμφανισθεί.

Κάτοικοι, επισκέπτες και επιχειρήσεις – ιδιαίτερα εστίασης και αναψυχής - ταλαιπωρήθηκαν τα προηγούμενα δύο χρόνια. Η τοπική οικονομία αποδυναμώνεται αφού η κίνηση των επιχειρήσεων μειώθηκε έως και 80% με επακόλουθο και την αύξηση της ανεργίας. Όλοι οι φορείς της Αχαΐας συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα επιπλέον μέτρα. Μία πρόταση αφορά και στην ένταξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν σε καθεστώς ειδικών φορολογικών και ασφαλιστικών ελαφρύνσεων – όπως ισχύει στην περίπτωση των πυρόπληκτων ή σεισμόπληκτων περιοχών. Η απόφαση του Δήμου για μείωση των τελών – από 22 ευρώ το τετραγωνικό σε 5 ευρώ – αντιμετώπισε την άρνηση της Κτηματικής Υπηρεσίες παρόλη τη συγκατάβαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, όπως φαίνεται και από την απάντηση σε σχετική ερώτηση που έχω κάνει, δεν επιθυμεί να λάβει έκτακτα μέτρα προστασίας. Δεν υποτιμώ την προσπάθεια που κάνει για ένταξη του μεγαλύτερου μέρους του Κορινθιακού Κόλπου στο δίκτυο Natura 2000, την έκδοση Υπουργικής Απόφασης για την διαχείριση των λυμάτων σε αυτόν καθώς και την προβλεπόμενη τοποθέτηση διχτύων. Όμως, τα μέτρα αυτά δε βοηθούν στην άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος για τους κατοίκους, τους τουρίστες και τις επιχειρήσεις εστίασης και αναψυχής στην Αχαΐα.

Διαβάστε επίσης