Πάτρα: 10ετής κάθειρξη και 150.000 ευρώ σε 41 χρονο που "ψάρεψε" ανήλικη μέσω διαδικτύου - Ανεπανόρθωτη η βλάβη στο παιδί - "Έπινα, δεν ήξερα τί έκανα..." - Σοκάρουν οι λεπτομέρειες

της ζήτησε φωτογραφίες της με άσεμνο περιεχόμενο

Η αναγκαιότητα «θωράκισης» των χρηστών του διαδικτύου και ιδίως των ανήλικων παιδιών, τα οποία μπορούν να πέσουν εύκολα θύματα επιτηδείων,  που «ψαρεύουν» υλικό παιδικής πορνογραφίας αναδείχθηκε κατά την διάρκεια της εκδίκασης ποινικής υπόθεσης χθες στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών.

Μια ανήλικη, μικρότερη των 14 ετών, από νησί, έπεσε θύμα του κατηγορούμενου, ο οποίος την προσέγγισε διαδικτυακά μέσω σελίδας κοινωνικής δικτύωσης και της ζήτησε φωτογραφίες της με άσεμνο περιεχόμενο.

Το γεγονός καταγγέλθηκε στην Αστυνομία από τον πατέρα της ανήλικης, πριν ακριβώς έναν χρόνο και ο άνδρας συνελήφθη στην Ηλεία.

Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πατρών τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για το αδίκημα – κακουργηματικού χαρακτήρα- της πορνογραφίας ανηλίκων κατ’ εξακολούθηση μέσω πληροφοριακών συστημάτων και κατά συνήθεια με τη χρησιμοποίηση ανηλίκου, που δεν έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του και του επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών και χρηματική ποινή ύψους 150.000 ευρώ.

Επίσης, κατά πλειοψηφία κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα της απόπειρας προσέλκυσης ανηλίκων μέσω διαδικτύου με σκοπό τη διάπραξη αδικημάτων μέσω Η/Υ με πρόσθετες άλλες ενέργειες και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης ενός έτους και χρηματική ποινή ύψους 2.000 ευρώ, ενώ αθωώθηκε για δύο άλλες πράξεις που κατηγορείτο (για εξώθηση ανηλίκου σε πορνογραφική παράσταση με εξαναγκασμό ή απειλή και για παράνομη είσοδο στη χώρα).

Το Δικαστήριο τού αναγνώρισε το ελαφρυντικό της μεταμέλειας αλλά δεν έκανε αποδεκτό το αίτημα που υπέβαλε ο κατηγορούμενος για αναστολή εκτέλεσης της ποινής μέχρις ότου εκδικαστεί η υπόθεση σε δεύτερο βαθμό και έτσι επέστρεψε στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του.

Ωστόσο, ο ίδιος άσκησε έφεση και η υπόθεση θα φθάσει ξανά στο ακροατήριο.

Απόντες οι καταγγέλλοντες

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι χθες δεν παραβρέθηκε στην δίκη ο καταγγέλλων, δηλαδή ο πατέρας της ανήλικης, ούτε το κορίτσι προκειμένου να περιγράψουν όλα όσα είχαν συμβεί.

Παραβρέθηκε και κατέθεσε μόνον η μητέρα της, η οποία περιέγραψε στο Δικαστήριο όσα της μετέφεραν όταν αποκαλύφθηκε πως ο κατηγορούμενος προσέγγισε διαδικτυακά την κόρη της.

Εξετάστηκε, επίσης, ως μάρτυρας ο αστυνομικός της Ασφάλειας Πατρών, ο οποίος κατέθεσε πως στο κινητό του κατηγορούμενου κατά την κατ΄ οίκον έρευνα βρέθηκαν φωτογραφίες με υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κατηγορούμενος χρησιμοποιώντας διαφορετικά προφίλ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, συνομιλούσε με ανήλικα κορίτσια, τα οποία έπειθε να του αποστέλλουν βίντεο και φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο.

Η Αστυνομία αρχικά είχε κάνει λόγο ότι το κινητό του τηλέφωνο, που περιείχε – σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. - περισσότερες από 500 φωτογραφίες πορνογραφικού περιεχομένου. Ωστόσο, από την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης οι επίμαχες φωτογραφίες στο κινητό του ήταν οι μισές, δηλαδή οι 249.

«Ζητώ συγγνώμη, έπινα

και δεν ήξερα τι έκανα»

Μεταμελημένος εμφανίστηκε χθες στο Δικαστήριο ο κατηγορούμενος, ο οποίος παραδέχθηκε πως είχε στο κινητό του φωτογραφίες με άσεμνο περιεχόμενο. «Ήμουν υπό την επήρεια μέθης και δεν ήξερα τι έκανα…» είπε απολογούμενος, εξηγώντας πως εκείνο το διάστημα τον είχε εγκαταλείψει η σύζυγός του, παίρνοντας μαζί την κόρη τους και είχε μείνει μόνος μαζί με τον ανήλικο γιο του. Ο κατηγορουμένους ζήτησε συγγνώμη από την μητέρα της ανήλικης και από το Δικαστήριο λέγοντας πως έχει μετανοιώσει για την απερίσκεπτη ενέργειά του, ενώ άκουσε την ποινή του με το κεφάλι σκυμμένο. Ο συνήγορός του ζήτησε από το Δικαστήριο να του δώσει την ευκαιρία να μεγαλώσει τον ανήλικο γιο του, επικαλούμενος πως στα 27 χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα δεν είχε απασχολήσει ποτέ τις Αρχές, αλλά το αίτημα δεν έγινε αποδεκτό.

 

Εισαγγελέας: «Ανεπανόρθωτη η βλάβη στο παιδί»

Η Εισαγγελέας της Έδρας στην αγόρευσή της ζήτησε την καταδίκη του λέγοντας πως «προέκυψε αβίαστα από φωτογραφίες και από συνομιλίες πως υπήρξαν ασελγείς προτάσεις». Επικαλέστηκε και τη μία βιντεοκλήση του κατηγορούμενου με την ανήλικη, που της ζήτησε να του δείξει το σώμα της.

Εστίασε στο γεγονός ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανιζόταν ως ανήλικος, ρωτούσε εάν είχαν αδέλφια ή ξαδέλφια, ζητούσε να του στείλουν φωτογραφίες από το μπάνιο, ενώ σε άλλες είχε προφίλ με γυναικεία ονόματα! Επίσης, στο γεγονός ότι τρεις φορές, όπως είπε, ο κατηγορούμενος είχε παραβιάσει τα προσωπικά δεδομένα φτιάχνοντας προφίλ της ανήλικης με φωτογραφίες της με εσώρουχα.

Μάλιστα, η Εισαγγελέας ανέφερε με έμφαση πως «η βλάβη είναι ανεπανόρθωτη για ένα παιδί ηλικίας 10 ή 11 ετών, διότι σ’ αυτήν την ηλικία δεν είναι έτοιμο να ακούσει ή να δει εικόνες με πορνογραφικό υλικό. Ο Νόμος προστατεύει τους ανήλικους, δεν έχουν δικαίωμα να συναινέσουν…»

Σημείωσε, επίσης, πως απαγορεύεται από το Νόμο για τα προσωπικά δεδομένα η δημιουργία λογαριασμού με μη πραγματικά στοιχεία και με ψευδώνυμα, δεν επιτρέπεται η δημοσίευση φωτογραφιών τρίτων ιδίως όταν πρόκειται για ανήλικα.

Και διαβίβαση των

πρακτικών της δίκης

Για το λόγο αυτό, το Δικαστήριο -  μετά από σχετική πρόταση της Εισαγγελέως- αποφάσισε να αποστείλει την δικογραφία και τα πρακτικά της δίκης στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αμαλιάδας προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχουν αξιόποινες πράξεις.

Παράλληλα, αποφάσισε την απέλασή του από την χώρα μας μετά την έκτιση της ποινής του καθώς ήταν παράνομη η διαμονή του καθώς επίσης την απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα για τα επόμενα 10 έτη.

ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΓΝΩΜΗ

Διαβάστε επίσης