Ύποπτα παιχνίδια Ερντογάν με τη μειονότητα στη Θράκη ενόψει των εκλογών

Το τουρκικό προξενείο με τις ευλογίες της Αγκυρας προωθεί την ιδέα για οικονομικές συναλλαγές αποκλειστικά ανάμεσα σε μέλη μουσουλμανικής μειονότητας

Ενα οικονομικό απαρτχάιντ προσπαθεί να επιβάλει η Τουρκία στη Θράκη, προωθώντας την ιδέα για οικονομικές συναλλαγές αποκλειστικά ανάμεσα σε μέλη της μουσουλμανικής μειονότητας. 

Η κεντρική ιδέα αυτής της προσπάθειας, που υλοποιείται με τις ευλογίες της Αγκυρας και του τουρκικού προξενείου, είναι να απευθύνονται τα μέλη της μειονότητας για προϊόντα και υπηρεσίες αποκλειστικά σε μειονοτικούς, ώστε να δημιουργηθεί στην περιοχή ένας παράλληλος «μουσουλμανικός» οικονομικός κύκλος που θα ελέγχεται πλήρως από την Τουρκία. 

Στο πλαίσιο αυτό, οι ελληνικές Αρχές διαπιστώνουν ότι εντείνονται οι προσπάθειες ώστε οι μειονοτικοί να επιλέγουν μόνο μουσουλμάνους γιατρούς, δικηγόρους ή μηχανικούς, να αγοράζουν προϊόντα μόνο από μουσουλμανικές επιχειρήσεις και να πωλούν τις υπηρεσίες τους ή τα προϊόντα τους σε μουσουλμανικές επιχειρήσεις. Οπως αναφέρει ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος, η προσπάθεια αυτή βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο «ο σπόρος έχει πέσει και είναι εκεί». 

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο πως στα εγκαίνια κάθε νέας μειονοτικής επιχείρησης το τελευταίο διάστημα παρευρίσκονται εκπρόσωποι του τουρκικού προξενείου και των μειονοτικών συλλόγων, αλλά και μειονοτικοί αιρετοί από την τοπική αυτοδιοίκηση. 

Πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, στα εγκαίνια του παραρτήματος ενός μειονοτικού λογιστικού γραφείου, παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο Τούρκος πρόξενος Οκάν Ορχάν Γιαλμάν, ο δήμαρχος Αρριανών Ριντβάν Αχμέτ, ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αχμέτ Ιμπράμ, και ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης, Ερτζάν Αχμέτ.

Πατήστε ΕΔΩ διαβάσετε όλο το  ρεπορτάζ της Realnews

Διαβάστε επίσης